İnsanlar KOAH'lı olduklarının farkında değil!

İnsanlar KOAH'lı olduklarının farkında değil!
İnsanlar KOAH'lı olduklarının farkında değil!
Türk Toraks Derneği GARD Temsilcisi Prof. Dr. Gemicioğlu: 'Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var, ancak 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiş durumda. Yani ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunun farkında.'

Türk Toraks Derneği Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği (GARD) Temsilcisi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Türkiye ’de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu, ancak 10 KOAH hastasının sadece birinin doktora başvurarak, doğru tanı alabildiğini belirtti.

Gemicioğlu, Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kronik bronşit ve amfizem olarak da bilinen KOAH’ın dünyada yaklaşık 50 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, 2020’de KOAH’ın dünyada üçüncü ölüm sebebi olacağını öngördüğünü aktaran Gemicioğlu, şunları kaydetti: “Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var, ancak 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiş durumda. Yani ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunun farkında. Sigara kullanmaktan kaynaklanıyor ve bilinmemesi nedeniyle ölümcül. Öksürük, nefes darlığı, öksürükle birlikte balgam çıkarma en önemli belirtiler. Maden işçilerinde, metal işçilerinde maruz kalınan gaz ve tozlar da KOAH’a sebep olabiliyor. Sigara içimi, gaz maruziyeti, 3 aydan uzun süredir öksürük ve balgam şikayetleri varsa bu kişiler mutlaka göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmalı.”

Gemicioğlu, KOAH’ın, gitgide ilerleyen bir hastalık olduğunu ve hastaların üç ayda bir kontrole gitmesi gerektiğine dikkati çekerek, KOAH’lıların beslenmesiyle ilgili de şu bilgileri verdi:

“KOAH’lılar daha küçük aralıklarla, daha sık ve az beslenmeli. Çünkü bu hastalar yemek yerken büyük bir efor sarfediyor. Bu eforu sarfederken karbonmonoksit çıktığı için karbonhidrattan daha az ve fakir beslenmeli, daha çok protein ağırlıklı ve yine zeytinyağı gibi naturel yağlar tüketmeli. KOAH hastaları yavaş yemek yemeli. Hastanın oksijensizlik gibi bir durumu söz konusuysa hareketlere dikkat etmeli.”