Kusursuz mutfağın peşinde

Kusursuz mutfağın peşinde
Kusursuz mutfağın peşinde
Katalanlar için yemek bir ibadet. Gastronomik keşifler bölgeyi ziyaret eden turistler için deniz ve güneş kadar önemli
Haber: MÜGE AKGÜN / Arşivi

Kültür, sanat , gastronomi , doğa gibi yaşamın haz veren tüm güzelliklerini bir arada yaşamak isteyenlere önerilecek en özel bölgelerden biri Costa Brava kıyısındaki Girona ve çevresi. Dali Üçgeni olarak da bilinen Figueres’deki Dali Tiyatro Müzesi, Gala Dali Şatosu ve Cadaques’teki Salvador Dali Müze Evi de bu bölgede bulunuyor.

Figueres’de Salvador Dali Caddesi’ndeki Hotel Emporda’da kalıyoruz. Bu yıl ellinci yılını kutlayan otelin içinde Dali’nin kimi akşamlar geldiği, kimi zamanda evine yemek istettiği kasabanın en ünlü restoranı var.

Son derece mütevazı döşenmiş, 1960’ların havasını estiren restoranda şefin ikramı fırından yeni çıkmış ekmekler ve kızarmış gümüş balığı önümüze geldiğinde açlığa dayanıp başka bir restorana gitmediğimize çok seviniyoruz.

Figueres incirleri ile sunulan kaz ciğeri, çıtır sebzelerle sunulan kılıç balığı salatası, ıspanaklı sarımsak soslu morina balığı, karides ve deniz yosunlu sos eşliğinde sunulan kişnişli fener balığı, Dali’nin efsanevi eşi Gala’ya ithafen yapılan yeşil elma tatlısı tek kelimeyle muhteşem.

Bol keseden Michelin
El Market Restaurant’ın şefi Jaume Subiros Jorda otelin açıldığı 1961 Temmuz’unu hiç unutmuyor. Henüz 11 yaşındayken babasının arkadaşı olan Emporda’nın sahibi oğlun gelsin yaz tatilinde çalışsın dediği gün işe başlamış. Uzun yıllar yaz tatillerinde müşterilerin valizlerini taşımız. 16 yaşında da restoranın mutfağına geçmiş.

Bir dönem de şefin önerisiyle Barselona’da ardından Fransa ’da ve İngiltere ’de çeşitli restoranlarda çalışmış. 1969 yılında askerlik görevi için Figueres’e döndüğünde yakındaki sahil kasabası Roses’da yeni bir otel açan eski patronunun teklifiyle oranın restoranında çalışmaya başlamış. 30 yaşında “executive chef” olan Jorda, bugün hem Figueres’deki Hotel Emporda’nın hem de Roses’daki Almadabra Park Hotel’in restoranlarının başında.

Jaume Subiros Jorda, günümüz Katalan Mutfağının başarısının formülünü bölgenin geleneklerine, malzemelerine bağlı olmak, taze ve mevsimsel ürünler kullanmak olarak açıklıyor. Jorda’ya göre Girona bölgesinde çok fazla Michelin yıldızlı şef restoranı olmasının nedeni Fransa’ya çok yakın olması.

Gastronomi cennetinin lokantaları
1. 3 Michelin yıldız: El Bulli / Ferran Adria - Roses
2. 3 Michelin yıldız: El Celler de Can Roca/ Joan Roca- Girona
3. 2 Michelin yıldız: Les Cols/ Fina Puigdevall-Olot
4. 1 Michelin yıldız: Ca l’Enric/ Jordi Junca- La Vall de Bianya
5. 1 Michelin yıldız: Mas Pau/ Xaviere Xagrista- Avinyonet de Puigventos
6. 1 Michelin yıldız: Restaurant Can Arpa/ Pere Arpa- Banyoles
7. 1 Michelin yıldız: La Ilar / Joan Vinas- Castello d’Empuries
8. 1 Michelin yıldız: Ca l’Enric/ Isabel Junca- La Vall de Bianya
9. 1 Michelin yıldız: Lluis Feliu/ L’Aliança- Angles
10. 1 Michelin yıldız: Les Cols/ Fina Puigdevall- Olot
11. 1 Michelin yıldız: Restaurant Masansa/ Pere Masansa- Girona
12. 1 Michelin yıldız: Restaurant Miramar/ Paco Perez- Liança
13. 1 Michelin yıldız: Bo-Tic/ Albert Sastregener- Corça
14. 1 Michelin yıldız: La cuina de Can Simon/ Xavier Lores- Tossa
15. 1 Michelin yıldız: Fonda Xesc/ Francesc Rovira- Gombrien
16. 1 Michelin yıldız: Els tinars/ Marc Gascons- Llagostera


    ETİKETLER:

    Fransa

    ,

    İngiltere

    ,

    Gastronomi

    ,

    sanat