Laboratuvarda tavuk üretecekler

Laboratuvarda tavuk üretecekler
Laboratuvarda tavuk üretecekler
İki sene önce laboratuvarda üretilen ilk sığır etinden sonra sırada deney tüpünde yetişecek ilk tavuk var!

İsrailli araştırmacılar dünyanın laboratuvarda üretilecek ilk tavuğunu geliştirmek üzere kolları sıvadı. Tel Aviv Üniversitesi’nden bio mühendis prof. Amit Gefen, laboratuvarda tavuk üretmek için bir yıl sürecek fizibilite çalışmalarına başladı. Kar amacı gütmeyen Modern Agriculture Foundation (Modern Tarım Vakfı) tarafından desteklenen projeyle geliştirilecek tavuklar, kümes hayvanlarının gıda yaratmak üzere öldürülmesinin yerine geçebilecek. Vakfın kurucularından Shir Friedman ‘ kültür tavuklarının’ nasıl üretilebileceğinin reçetesinin yıl sonu itibariyle hazır olacağını umduklarını söyledi. Araştırmacılar işlerinin, dünyanın laboratuvarda üretilen ilk hamburger etini geliştirmekten daha zor olduğunu öne sürdü. Söz konusu et, Hollanda ’daki Maastricht Üniversitesi’nde 300 bin dolarlık bir proje kapsamında ve beş yıllık bir araştırmanın sonunda üretilebilmişti. Projenin sponsorluğunu ise Google’ın patronlarından Sergey Brin üstlenmişti. Gefen; sığır kaslarından küçük lifler geliştirip ete dönüştürmek yerine, tek bir hücreyle yola çıkıp bütün bir tavuk geliştirme niyetinde.