Müjde! Kilo almadan pasta yemeye çok az kaldı

Müjde! Kilo almadan pasta yemeye çok az kaldı
Müjde! Kilo almadan pasta yemeye çok az kaldı

Obezite yaşı beşe düştü, dünyada en az 400 milyon yetişkin obez var.

CHICAGO - ABD’li bilim insanları, karbonhidratları yağa dönüştüren bir gen buldu. Çalışma vücudun karbonhidratları nasıl metabolize ettiği ve karbonhidratın obeziteye nasıl katkı sunduğuna dair ipuçları sağlayabilir. Kaliforniya Üniversitesi uzmanlarının araştırmasında, DNA-PK adı verilen genin, karaciğerde karbonhidratların yağa dönüşmesi sürecini düzenlediği görüldü. Araştırmacı Roger Wong araştırmalarının sonucunda, bir gün insanların şişmanlama korkusu olmadan ekmek, pasta ve pirinç yiyeceklerini umut ettiğini söyledi. Wong, DNA-PK geni bulunmayan farelerin genin bulunduğu normal farelere göre daha ince ve yüzde 40 oranında daha zayıf olduğunu belirlediklerini açıkladı.
Genden yoksun olan farelerin yüksek karbonhidrat içeren gıda yediklerinde kilo almadıklarını, ayrıca kanlarındaki kolesterol düzeylerinin daha düşük olduğunu vurgulayan Roger Wong, kolesterolün düşük olmasının kalp krizi riskini azalttığına dikkat çekti. İnsanın da aynı gene sahip olduğunu vurgulayan bilim insanları, DNA-PK geninin ilaçlarda ve obeziteyi önlemede kullanılabileceğini söyledi. (aa)