Sıra gurme dönerde!

Sıra gurme dönerde!
Sıra gurme dönerde!
Her köşe başını tutan büfe dönercilerle fast food kültürünün değişmez öğesi olan dönerde son trend gurme restoranlar... Yeni nesil dönerciliğin kendine has konseptli beş örneğini gezdik, test ettik...
Haber: Alpbuğra Bahadır Gültekin - bahadir.gultekin@radikal.com.tr / Arşivi

‘Yaşamın ödülü’
GÜNAYDIN KÖFTE DÖNER



Neden?

Çünkü et deyim yerindeyse Günaydın’ın işi. Steakhouse, köfte, hamburger derken et dönerde de farkını ortaya koyuyor. Günaydın’ın kurucu ortağı Cüneyt Asan’a göre “Yemek yaşamın ödülü” demek. E tabağınıza da doğal olarak hak ettiğiniz lezzet geliyor. 

Nerede?

Günaydın’ın ülke çapında 45 şubesi var. Yakın zamanda bu sayı 50’ye varacak. Her şey yolunda giderse önümüzdeki sene Avrupa ’dakiler dahil toplam 100 farklı mekânda ‘etseverleri’ ağırlayacak. En son Çatalçeşme’de döner-köfte şubesi açıldı. Bugün ise Acarkent’teki şubesi hizmete giriyor.

Ne yemeli?

Et döner üç farklı varyasyonla sunulmakta: Porsiyon, dürüm ve tombik ekmek içi. Etler tam kıvamında pişirilmiş, kâğıt gibi ustalıkla kesilmiş. Bir ara ağzınızda eriyecekmiş gibi hissediyorsunuz. Yağı ve sosu tam ayarında, ağırlık yapmıyor. Dürüm söylerseniz, lavaşlar gözlerinizin önünde açılıyor, fırında pişirilip masanıza geliyor. 

Sürprizi
Dönerinizi beklerken açılışı ara sıcaklarla yapabilirsiniz. Küçük bir içliköfte kaçamağı tavsiyemiz. Hatay usulü, kıyma ve baharatın uyumuna fıstık parçaları eşlik ediyor. 

Cilası

Gelelim yemekten sonrasına… Kendinizi şımartmak istiyorsanız, söylemeniz gereken Günaydın Katmer… Tatlı krizine ilaç gibi gelecek olan çıtır çıtır fıstıklı katmeriniz arasına bir de vanilyalı dondurma ekletirseniz, zevkten beyniniz uyuşabilir. Çikolatalı tatlı arayanlara, tiramisu ve tart önerimiz.

Mantı üstü döner!
GRILLO



Neden?

Tam da aradığımız üzere, ‘gurme döner’ mottosuyla yola koyulmuş. Mönüsü zengin, mekân şık ve nezih. Henüz açılalı altı ay olmuş, yolu henüz düşmeyenler için denemeye değer…

Nerede?

Tek şubesi var, o da Mecidiyeköy’de... Hem plaza altında yer aldığından, hem de iş merkezlerine yakın olduğundan müşteri kitlesi ağırlıkla beyaz yakalılardan oluşuyor. Tam adresini verelim, Cemal Sahir Sokak, No: 7/9’da.

Ne yemeli?

Mekânın en çok tercih edilen tabağı ‘Mantı Üzeri Döner’. Kayseri’den gelme ‘boncuk mantı’ya süzme yoğurt ve sos serpilmiş, kombinasyonu ise üzerine örtülen yaprak et döner tamamlamış. İlk bakışta spagettiyi andıran ince patates üzerine döner ve yoğurtla servis edilen ‘Döner Çökertme’ de bir başka seçenek.

Alternatifim

Mönünün, vakti zamanında ismini Bolu Koru Hotel’den alan Koru Kebabı lezzetiyle tanışanlara bir sürprizi var. İskender üzerine özel kaşar peynirlerini eriterek, bol yoğurtla servis edilen ‘Grillo Koru’ da meraklılarına özel nostaljik bir tat. Tereyağı ve sosuyla hayli iştah açıcı görünüyor. 

Sürprizi

Mönü sizi kesmediyse, masanıza bir kilo et döner sipariş edebilir, fırından sıcak sıcak çıkan lavaşın arasına löp löp etleri kendiniz sarabilirsiniz. 

Cilası

Yemeğin üzerine tatlı niyetine fırında sütlaç söylemek elzem. Dondurmalı irmik mekânın favorisi, çıtır kabak ise spesiyali.

Rock’n döner!

KASAP DÖNER


Neden?

Çünkü hem lezzetiyle hem de konseptiyle dikkat çekiyor. İçeri girdiğinizde sanki Batı Kıyısı’ndaki bir restorana girmiş gibi hissediyorsunuz. Dükkânda gün boyu rock müzik çalıyor, internet sitesi bile Kiss’ten ‘Lick It Up’ ile açılıyor. Masalarda iPad, çocuklu ailelere ya da tek başına yemek yiyenlere çare. 

Nerede?

İstanbul genelinde 13 şubesi var. Levent Çarşı’daki ağırlıklı olarak plaza çalışanlarına, Taksim ise öğrencilere hitap ediyor. Son şube Kartal’da açıldı, fiyatlar ise gayet makul. 

Nasıl?

Dananın biftekli kısmından elde edilen et, kendi özel sosuyla marine ediliyor. Sonrasında tombik ekmek, porsiyon, baget ekmek ve dürümle servis ediliyor. Evvela “Ne kadar açsınız” sorusu yöneltiliyor. “Eh işte” diyenlere 50, ‘gözü kararanlara’ 200 gram yaprak döner var. Tabağımıza gelirsek eğer... Yağ hususunda denge sağlanmış, etimiz ne çok ağır, ne de kuru...

Bir alternatif…
“Dünyaları yerim” diyenler gramıyla et siparişi verebiliyor. Ortanıza gelen porsiyon eti, hemen girişte pişirilen lavaşın arasında kendiniz sarabiliyorsunuz.

Yanında…
Et döner pilav üstü servis edilmiyor, ama fast-food’un olmazsa olmazı, patates kızartması garnitürümüz. Biberinin acısıyla harmanlanan et, vücut ısınızı hafiften arttırabiliyor.

Lezzeti tarifsiz
BAYRAMOĞLU



Neden?

Çünkü İstanbul’un en iyi dönerini arayanların listesinde muhakkak Bayramoğlu’nun ismi vardır. Zaman zaman kapısında sıraya girenlerin bir bildiği olsa gerek.

Nerede?

Lokasyonu, yolu ikinci köprüye düşmeyenler için biraz sapa kalabilir. Kavacık’ta Çevreyolu’ndan Riva’ya doğru saptığınızda karşınıza çıkıyor. Tam adresiyle söyleyelim; Rüzgârlıbahçe G-69 Sk. No: 2

Ne yemeli?

Ne sipariş ederseniz edin, memnun ayrılmamak mümkün değil. Odun ateşinde pişen lezzetli döneri, et sevmeyene dahi tarifsiz deneyim yaşatacak türden. Benden öneri, etin üzerine biraz kekik serpmeniz.

Yanında…

Bayramoğlu’nu mühim kılan bir detay da el yapımı patates kızartması ve etin yanında tandırda yapılan incecik lavaşlar. Sadece patates yemeye dahi gidilir diyelim, siz anlayın işin ciddiyetini. 

Cilası

Dönerin ardından üstüne fındık rendelenmiş fırın sütlaç ile kendinizi şımartabilirsiniz. Sütlaç az şekerli, dolayısıyla ağırlık yapmıyor. Masadan kalkarken afiyet, bal ve şeker oluyor.

Nar gibi kızarmış!

NAMLI


Neden?

Çünkü 30 yılı aşkın bir tecrübe… Özünde kebapçı olsa da, sadece döneri için dahi gidilebilecek bir mekân. Şık, nezih oluşu da müşteri kitlesinin tercih sebebi.

Nerede?

Namlı Kebap, herkesin bildiği üzere Levent’te yer alıyor. Nispetiye Caddesi’ne yukarıdan bakıyor. 

Ne yemeli?

Döner dışında başka bir şey yememenizi önermekle başlayalım. İncecik kesilmiş, nar gibi kızarmış, kumaş gibi görünen cezbedici sunumunun yanında lezzeti cabası. Etin lezzetini örten gereksiz soslar ve baharatlar söz konusu değil. Yerken dilinizin üzerinde etin tadını hissedebiliyorsunuz. 

Alternatif…

Bir diğer tercihiniz, dönerden yapılma yoğurtlu kebap olabilir. Pidenin üzerine sıra sıra dizilen et döner, yanında domates, közde biber ve kızarmış patatesle servis ediliyor, finali üzerine serpilen tereyağı yapıyor. 

Cilası

Gelelim son vuruşa! Namlı, dönerde olduğu kadar tatlıda da çığır açıyor. Sıcak şokola soslu dondurma tabağı tansiyonunuzu yükseltecek türden bir seçenek. Yöresel bir tat arayanlara ise özel şurubuyla servis edilen Hatay künefe!