scorecardresearch.com

Teknolojiye inat tahta kaşık yapıyor

Teknolojiye inat tahta kaşık yapıyor
30/12/2012 12:31
Dedesi ve babasından tahta kaşık yapmanın inceliklerini öğrenen 66 yaşındaki Sabri Özşahin, 10 yaşından beri kayın, zeytin ve şimşir ağaçlarına şekil veriyor.

SAKARYA - Osmanlı geleneklerinin sürdürüldüğü Taraklı ilçesine bağlı Alballar köyünde yaşayan Özşahin, geçimini tahta kaşık yaparak sağlıyor. 6 metrekarelik “Kaşık Odası” adını verdiği atölyede günlerini keresteleri özenle işleyerek geçiren Özşahin, ürettiği el emeği göz nuru kaşıkları İstanbul , Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli illere gönderiyor.

Özşahin, AA muhabirine kaşık yapımını 10 yaşındayken dedesi ve babasından öğrendiğini belirterek, 56 yıldan beri atölyesinde üretime devam ettiğini söyledi.

Gençliğinde kayın ağacıdan günde 250 kaşık yaptığını, artık yaşlandığını ifade eden Özşahin, bir metreküp kayın ağacından 2 bin kaşık yapılabildiğini anlattı.

“Zeytin, şimşir ve ardıç ağacını da kullandığımız oluyor” diyen Özşahin, “Bu ağaçlar bakteri almıyor ve üretmiyor. Üretimini yaptığım kaşıklar 15-20 sene kullanılabilir. Kaşıkta boya veya vernik de kullanmıyorum, sade olarak satıyorum. İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Adana ve İzmir'e satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özşahin, bölgede başka kaşıkçıların da bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“İşimi severek yapıyorum, yorgunluğum gidiyor. Bu işi yapmaktan başka alternatifim yok. Sabah erkenden başlıyorum, gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Hayatımda bu işten kolay bir görmedim. 4 çocuğum var, işi onlara da öğrettim. Kızlarım bile şu anda eşleriyle kaşık üretiyor. Torunlarıma da nasıl yapıldığını anlatıyorum.”

MESLEĞİNİN İNCELİKLERİNİ ÖĞRETMEN VE İMAMLARA DA ÖĞRETTİ

Özşahin, kayın ağacından yaptığı kaşıkları 1, şimşir ağacından yaptıklarını 5 liradan sattığını belirterek, pazarlama sıkıntısı yaşamadığını dile getirdi.

Köyde görev yapan imam ve öğretmenlere de mesleğinin inceliklerini öğrettiğine dikkati çeken Özşahin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kaşıkçılığı yanıma gelen herkese öğrettim. Köyde muhtarlık yaptığım zaman öğretmen ve hocalarla diyaloğum iyiydi. Boş zamanlarını değerlendirmelerini söyledim. Daha sonra öğretmenlere ve cami hocalarına bu sanatı öğretmeye başladım. Özellikle cami hocalarının namaz aralarında vakitleri çok olduğu için nasıl yapıldığını gösterdim ve onlar da öğrendi. Daha sonra ürettiklerini sattılar, para da kazandılar.

Buradan başka yerlere giden hocalar hala kaşık ürettiklerini söylüyorlar.”

Özşahin, geçen yıl Fransa'daki bir şirkete zeytin dalından salata karıştırma çubuğu gönderdiğini sözlerine ekledi.(aa)


ETİKETLER:

Fransa

,

Adana

,

Ankara

,

İstanbul

,

İzmir

,

haber

,

Sabah

,

Cami

,

İmam

,

Para

,

Gece

,

Öğretmen

,

Namaz

,

,

zaman

http://www.radikal.com.tr/111461111146110

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yazılmamış.