Yılbaşı gecesinin ertesi sabahında

Yılbaşı gecesinin ertesi sabahında
Yılbaşı gecesinin ertesi sabahında
Dün gece görkemli sofralar kurdunuz, muhtemelen yemeği de içkiyi de kaçırdınız. Mideyi çabuk toparlamanın yolu işte bu mönüden geçiyor

Yılbaşı akşamı içilmesi muhtemel fazla içki sonrası mideyi boş tutmamak lazım. Ağır yemek ve içkiden sonraki günlerde insanın kendini nadasa bırakması iyi bir fikirmiş gibi gelse de çabuk toparlamanın yolu mideyi bastıracak hatta yağlı yemekler yemek. Bu sene yılbaşı gecesinden sonraki gün, öğleden sonra kocaman bir köfte-ekmek hazırlamayı planlıyorum. Akşamüstü televizyon karşısında ayaklarımızı uzatmış, BBC ’deki ‘Life’ belgeselinin bölümlerini arka arkaya seyrederken, buz gibi bir bira eşliğinde kocaman sandviçi mideye indirip çıtır pembe patatesleri çitlemeyi hayal ediyorum. Yılbaşı haftasının yorgunluğunu çıkarmak için süper plan...

Kızarmış pembe patatesler
Malzemeler:
-2 kg. pancar
-5 lt. su
-2 damla sirke
-2 kg. Ödemiş patatesi
-Kızartmak için fındık yağı

Yapılışı:
Bir gün önceden, pancarları soyup su ve sirkeyle kaynatırım. Pancarları tencereden alıp suyunu soğumaya bırakırım. Patatesleri soyup dilimleme makinasında çok ince çekerim. Yuvarlak cips haline gelen patatesleri pancar suyuna koyup bir gece bekletirim. Ertesi gün fındık yağında kızartırım.

Köfte-ekmek,

Malzemeler:
-500 gr. dana kıyma
-300 gr. kuzu kıyma
-2 soğan
-½ demet maydanoz
-2 yumurta sarısı
-50 gr. galeta unu
-2 diş sarmısak
-Toz kırmızı biber, kkimyon
-Tuz
-4 dilim kırmızı soğan
-4 dilim domates
-Roka
-Dijon hardalı

Yapılışı:
Kıymayı kasabıma çektirirken makineden bir kere geçirmesine dikkat ederim. Çok çekilen kıyma lastik gibi olur. Kıymayı büyük bir tepsiye koyup, soğanı rendeleyip, sarmısağı da dövüp ekledikten sonra, yumurta sarılarını, kıyılmış maydanozu, baharatları, tuz ve galeta ununu ilave edip hepsini yoğururum. Köfte ne kadar yoğrulursa o kadar güzel olur. Mangalda az/orta pişirdiğim köfteleri pide ekmeğinin bir tarafına koyup ekmeğin üstüne biraz da hardal sürdükten sonra, kırmızı soğan, domates ve rokayı ekleyip kapatırım, çıtır patatesle servis ederim.

Yumurtalı ekmek, sote meyve
Malzemeler:
-200 ml. süt
-50 gr. toz şeker
-3 adet yumurta

-Tarçın veya vanilya
-8 dilim bayat ekmek
k70 gr. tereyağı

Sote meyve için: -2 adet şeftali, hurma veya armut Bal
-Tereyağı

Yapılışı:Süt, toz şeker ve yumurtaları büyük bir kasede çırparım. Bu karışımı lezzetlendirmek istediğimde bir tutam tarçın veya vanilya eklerim. Bayat ekmek dilimlerini içine koyup 5-10 dakika beklerim. Ekmekleri tereyağında, teflon tavada kızartırım. Meyveleri başka bir tavada bal ve tereyağıyla soteleyip ekmeklerin üstünde servis ederim.


    ETİKETLER:

    BBC