Fatih Özatay
İçinde "Fatih Özatay" Geçen Tüm Haberler
Türkiye'nin en cesur gazetesi Radikal, Fatih Özatay ile ilgili tüm arşiv haberlerini ve son dakika gelişmelerini okurlarına sunuyor. Fatih Özatay haberleri, Türkiye ve Dünya'dan diğer tüm ekonomi, politika ve spor gelişmelerini Radikal'den takip edebilirsiniz.
Kısa vadeli bir koalisyon olursa

Uzun vadeli bir hükümetin yapabileceği, "vaatlerini yerine getirmek için bütçe açığını geçici olarak artırıp, büyüme oranını yükselterek bir süre sonra bütçe açığını eski düzeyine döndürmek" şeklinde özetlenecek maliye politikası kısa vadeli bir koalisyonda pek mümkün değil.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Büyük koalisyon Türkiye için şans olur mu?

Türkiye'nin, 2016'yı kazasız belasız atlatması için, son 4-5 yılda yaptıklarından farklı şeyler yapması gerekiyor. Ekonomi açısından temel gerçek bu. Koalisyon görüşmelerinde bu gerçeği dikkate almak gerekiyor. Geçici hükümetler önemli sorunlarla karşılaşabilir. Kalıcı bir çözüm şart.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.'Partiler bütçe kısıtının farkında; uçuk vaatlerde bulunmuyorlar'
Siyasi partilerin ekonomik programlarında popülizmden uzak durduklarını belirten Profesör Fatih Özatay'a göre "uçuk" vaatlerde bulunulmaması hem partilerin hem de seçmenin geçmişten ders aldığını gösteriyor.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Garip işler (3)

Bir ülkede sadece bankacılık kesiminin bilançosunun düzgün olması yetmez. Şirketler kesiminde bilanço kırılganlıkları varsa, ani olumsuz şokların şirketleri zor duruma düşürmesi, gecikmeden bankaları da zor duruma düşürür.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Garip işler (2)

Neden 27 Ocak günü, MB Başkanı, "Ocak ayı enflasyonu bir ay öncekine kıyasla 1 puan daha düşük gelirse, Para Politikası Kurulu olağanüstü toplanacak" açıklamasın yaptı?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Garip işler (1)

Hürriyet birinci sayfada manşet üstü vermiş: 'Lojmanı boşalttı'. Başlığın yanında Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı'nın fotoğrafı var. Peki başkan karda kışta niye taşındı?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.2015 için tahminler

Türkiye ekonomisinin şu anki durumuna bakıldığında karamsar senaryonun gerçekleşmesi, iyimsere kıyasla daha olası.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Dış finansman 2014'te keskin biçimde azaldı, 2015'te daha da azalabilir

Rusya'nın Türkiye üzerine asıl etkisi net dış finansmanı azaltmak yoluyla gözlenecek. Ama Türkiye'nin elde edebileceği net dış finansmanı azaltacak en önemli gelişme ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım kararı olacak.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.2015 sonuna geldiğimizde ekonomimiz nasıl olacak?

Rusya'da yaşananlar net dış kaynak girişine son derece bağımlı ülkelerde önemli kur ve faiz artışlarına yol açtı.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Durun yahu, biz votkacı değil kısmen rakıcı kısmen de şerbetçiyiz...(2)

Rusya krizi ve bu krizin ABD'nin önemli bir finansal kuruluşunu zor durumda bırakması, uluslararası mali yatırımcıların risk iştahlarını köreltiyor. Türkiye ve benzeri ülkelerden kendi güvenli limanlarına doğru yelken açıyorlar.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Durun yahu, biz votkacı değil kısmen rakıcı kısmen de şerbetçiyiz...(1)

"Rusya'da kriz olduğu için Brezilya ve Türkiye kötü etkilendiler" denilemez. Arka planda Brezilya'yı ve Türkiye'yi etkileyen başka unsurlar olabilir.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.2014: Ekonomik performans iyi değil!

2014'te yüzde 3 oranında büyürsek sevineceğiz. Ama muhtemelen bunun altında kalacak büyüme oranı.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.İsteyen 2003-2007 ile avunadursun biz gerçek duruma bakalım (2)

Kötü performansın ana nedeni demek ki, küresel kriz ve sonrasında yaşananlar değil. Türkiye'ye özgü başka temel nedenler olmalı...
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.İsteyen 2003-2007 ile avunadursun biz gerçek duruma bakalım

Ekonomideki her bir puanlık büyüme için ihtiyaç duyulan borçlanma çok arttı. Bu yolla sağlanan büyüme, Türkiye'nin riskini arttırıyor. Dolayısıyla, bu büyüme artışı kalıcı olmuyor.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (6)

Neden ekonomimize ilişkin sorunları tatmin edici bir şekilde ortaya koyuyoruz da, o sorunları çözmek üzere bir öncelik sıralaması yapıp somut politikalar üretemiyoruz?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (5)

Öyle reformlar var ki, uygulanabilseler politik destek alacaklar. Ancak uygulanma fırsatı bulamıyorlar; çünkü kaybedenler ve kazananlar önceden belli olmadıkları için desteklenmiyorlar.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (4)

Reformun ilk döneminde eskisine kıyasla daha kötü bir duruma düşme olasılığı var. Büyüme oranınız eski dönemdekinin altına inebilir. O dönemde, anketler siyasi desteğinizin azaldığını gösterirse ne olacak?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (3)

Bu ülkede reform yapmak zor. Ama imkânsız değil. Reform yapmak için öncelikle 'uçuk kaçık' bir ekibe ihtiyaç var. 'Siz nasıl tensip buyurursanız' ile reform olmaz.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (2)

'Pazar listesi' şeklindeki uzun reform listelerinden kaçınılması gerekiyor. Önemli olan, öncelikli reform alanlarının ve ilgili reformların siyasi olarak ne kadar yapılabilir olduklarının sağlıklı saptanması.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Reform yapamamak (1)

Onuncu Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programlarının 1. Paketi açıklandı. Reformun başlangıç tarihi var, bitiş tarihi var, kim sorumlu, kim destek olacak hepsi belli. Bu kadar somut, ya da büyüklerimizin diliyle bu kadar müşahhas olur yani. İyi de 'küçük' bir sorun yok mu? Neyi amaçlıyordu reform?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Sir, Türk takımından en çok hangi oyuncuyu beğendiniz?

Kalkınma açısından eğitim düzeyi çok önemli. Mesela orta gelir tuzağından kurtulup yüksek gelir düzeyine çıkan ülkelerin ortak üç temel özelliğinden biri eğitim düzeyi yüksek bir nüfusa sahip olmaları. Bu çerçevede genç ve eğitimli bir nüfusa sahip olmak ilerisi için umut verici. Peki, gerçekten gençlerimizin eğitim düzeyi ileri sürüldüğü kadar yüksek mi?
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Eski Türkiye'den yenisine dersler

Gerçekten ekonomik açıdan da 'Yeni Türkiye' oluşturulmak isteniyorsa, ekonomik istikrarın gelecekte de süreceğini hemen herkesi ikna edecek bir kurumsal yapıya ihtiyacımız var.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Kriz...

Yanlış anlamayın. Kriz konusunu ele almamın nedeni döviz kurunun iki gündür yükselmesi değil. Mesele, bu kafayla devam edilirse, yeni kriz makaleleri için ortalığa yeni malzeme saçılacak olması.
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Talihsiz bir açıklama

Bir merkez bankası yöneticisi açısından yapılabilecek en talihsiz açıklama (mealen) şu olsa gerek: "Uzun süredir enflasyon bir türlü düşürülemiyor. Yeni önlemler aldık. Bu önlemlerle de düşmezse artık arkasında yapısal nedenler olduğuna karar vereceğiz. Dolayısıyla, (enflasyon yeteri kadar düşmezse) gelecek yılın (yıl sonunun) enflasyon hedefini daha yüksek bir düzeyde açıklayabiliriz"...
Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun.Önce kendi üzerine düşeni yapmak...
