Organik kayın mantarı geçim kaynağı oldu

Organik kayın mantarı geçim kaynağı oldu
Organik kayın mantarı geçim kaynağı oldu
- Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen "Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında üretilen organik kayın mantarı, bölge çiftçisine yeni gelir kapısı açtı - Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci: "Üretilen kayın mantarı çiftçiye yeni, alternatif geçim kaynağı oldu" - Mantar üreticisi Koç: "Organik mantara talep çok fazla"

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sivriler köyünde, Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen "Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında üretilen organik kayın mantarı, bölge çiftçisine yeni gelir kapısı açtı.

Sivriler köyündeki birçok üretici, evleri ile ağıllarının bir kısmını mantarın yetişme koşullarına göre dizayn etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin mantar yetiştiriciliğine yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi.

Çiftçilerin yetiştirdikleri organik kayın mantarına talebinde olduğunu belirten Keçeci, bölgenin mantar yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu ifade etti. Köylülere, mantar yetiştiriciliği içinde eğitimler verdiklerini aktaran Keçeci, şöyle konuştu:

"Projeyi çiftçilerimize yeni geçim kaynakları oluşturmak için hazırladık. İl Özel İdaresi destekli projemiz ile çiftçilerimize eğitimler verdik. Çiftçilerimiz de büyük bir heyecanla mantar üretmeye başladılar. Üretilen kayın mantarı çiftçiye yeni, alternatif geçim kaynağı oldu. Çiftçimiz de mantardan elde ettiği gelirden memnun. Üretilen mantar kilosu 7,5 liradan satılıyor. Bu da çiftçileri ekonomik anlamda rahatlatıyor." 

Keçeci, projeyi tüm köylere yaymayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

 

- "Talebi karşılayamıyoruz"

 

Mantar üreticisi Selim Koç ise organik mantara olan ilgiden memnun olduklarını ancak talebi karşılayamadıklarını bildirdi.

Köylerinin temiz havasında yetişen mantarların organik olduğuna işaret eden Koç, mantarları kütük yerine saman ve talaş karışımı ile poşetler içerisinde yetiştirdiklerini dile getirdi.

Ürettikleri mantarları daha çok İstanbul 'a gönderdiklerini vurgulayan Koç, "Ayda yaklaşık 200 kilo mantar yetiştirebiliyoruz. Bölgemiz üretim için çok uygun. Evimin bodrum katını güzel bir şekilde izolasyon yaptım. Daha sonra endişe içerisinde ürettiğimiz mantarlara talep gelmeye başladı. Organik mantara talep çok fazla. Mantarın ekonomik getirisi de çok iyi" diye konuştu.

Koç, talebi karşılamak için üretimi arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Üretici Cemalettin Karagöz de organik kayın mantarı ile önemli gelir elde ettiklerini kaydetti. 


    ETİKETLER:

    İstanbul

    ,

    Bodrum

    ,

    Tarım

    ,

    gıda

    ,

    dizayn