Mehmed Uzun testi

Mehmed Uzun testi
Mehmed Uzun testi
Mehmed Uzun'un, 1953'te Siverek'te nar çiçekleri gölgesinde başlayan yaşamı, uzun süren sürgününün ardından, 'ölmeye değil yaşamaya geldim' dediği Diyarbakır'da bir sonbahar günü son buldu. Yasaklı bir dilden edebi bir dil kurmaya çalışarak, çobanlardan, prenslerden, dengbejlerden kalma bir dilin kurtarıcısı olmaya çalışan yazarımızı ne kadar tanıdığınızı bilmek istiyorsanız, buyrun testimize...

1) Mehmed Uzun’un 1985’te yayınladığı, ilk romanı hangisidir?
a) Dicle’nin Yakarışı
b) Kader Kuyusu
c) Sen
d) Yaşlı Rind’in Ölümü

2) Yönetmenliğini Sibel Yiğittekin’in yaptığı, Mehmed Uzun’un hayatının 3 dilde anlatıldığı belgesel filmin adı nedir?
a) Bedeli Ödenmiştir
b) On Yedinci Fotoğraf
c) Dikenli Bir Türküdür Yakanda Sürgün
d) Yaşam Başka Yerde

3) 11 Ekim 2007’de kaybettiğimiz yazarımızın ölüm sebebi nedir?
a) Mide kanseri
b) Trafik kazası
c) Silahlı saldırı
d) Böbrek yetmezliği

4) Ülke özlemi içinde büyürken, bir yandan da aşkın ateşiyle yanan Kürt aydını Memduh Selim Beyin, hikâyesini anlattığı romanı hangisidir?
a) Kader Kuyusu
b) Yitik Bir Aşkın Gölgesinde
c) Dicle’nin Sürgünleri
d) Bir Yiğidin Destanı

5) Destana Egideki (Yiğitlik Destanı) adlı uzun şiirini besteleyip, seslendiren sanatçı kimdir?
a) Ciwan Haco
b) Aynur Doğan
c) Aram Tigran
d) Mehmet Atlı

6) 17 bölümden oluşan Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık, adlı romanının ilk ve son bölümünün aynı olan başlığı hangisidir?
a) Göç
b) Kaçış
c) Ölüm
d) Kan

7) Diyarbakır ’da geçirdiği son on beş ayını anlatan, “Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun” adlı kitabın yazarı kimdir?
a) Evrim Alataş
b) Şeyhmus Diken
c) Ferzende Kaya
d) Muhsin Kızılkaya

8) Uzun yıllar boyunca siyasi mülteci olarak yaşadığı ülke hangisidir?
a) Fransa
b) İsviçre
c) Danimarka
d) İsveç 

9) Çokkültürlülük üzerine yazmış olduğu dokuz denemenin bir arada bulunduğu kitabı hangisidir?
a) Abdal’ın Bir Günü
b) Ruhun Gökkuşağı
c) Nar Çiçekleri
d) Zincirlenmiş Zamanlar Zincirlenmiş Sözcükler

10) Mehmed Uzun için “Kürt romanının dilinin dikenli yolunu açmıştır” diyen edebiyatçı kimdir?
a) Hugh Pope
b) Orhan Pamuk
c) Günter Wallraff
d) Yaşar Kemal



Cevap Anahtarı: 1)c, 2)b, 3)a, 4)b, 5)a, 6)c, 7)b, 8)d, 9)c, 10)d

0-3 doğru: Gönlünüzde taşımıyorsunuz fikrini ve zikrini. 4-7 doğru: Biliyorsunuz ki aşka en çok çaresizlerin ihtiyacı var. 8-10 doğru: Sizin için acı her dilde aynı.