Orhan Pamuk testi

Orhan Pamuk testi
Orhan Pamuk testi
Orhan Pamuk, Türk Edebiyatının başına gelen en güzel şeylerden biri. Özellikle kazandığı Nobel ödülü artık yazarlarımız için bambaşka bir vizyonu, yepyeni imkanları müjdeliyor. Romanları neredeyse tüm dünya dillerine çevrildi, çevriliyor; tekrar tekrar basılıyor. Bakalım dünyaca Orhan Pamuk'u ve eserlerini ne kadar tanıyorsunuz?

1) Orhan Pamuk, yirmili yaşlarına kadar hangi mesleğe sahip olmayı düşlemiştir?
a) Hakim
b) Armatör
c) Ressam
d) Yazar

2) Aşağıdakilerden hangisi yazarın eğitimini aldığı alanlardan biridir?
a) Resim
b) Gazetecilik
c) Sanat Tarihi
d) Diş Hekimliği

3) 1982’de yayımlanan ve yazarı büyük üne kavuşturan ilk kitabı aşağıdakilerden hangisidir?
a) İstanbul
b) Kar
c) Cevdet Bey ve Oğulları
d) Benim Adım Kırmızı

4) Yazarın yurtdışında “misafir âlim” olarak bulunduğu üniversitenin ön adı nedir?
a) Oxford
b) Cambridge
c) Columbia
d) Edinburgh

5) Orhan Pamuk, Prix France Culture Ödülü’nü hangi yapıtı ile kazanmıştır?
a) Sessiz Ev
b) Kara Kitap
c) Beyaz Kale
d) Masumiyet Müzesi

6) Yazarın “ilk ve son siyasi romanım” diye tanımladığı romanı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yeni Hayat
b) Benim Adım Kırmızı
c) Cevdet Bey ve Oğulları
d) Kar

7) Kara Kitap romanındaki bir sayfalık hikâyeden yola çıkarak senaryolaştırdığı filmin adını biliyor musunuz?
a) Gizli Yüz
b) Saklı El
c) Rüya
d) Ufuk Çizgisi

8) Benim Adım Kırmızı’da aşağıdakilerden hangisi, yazar tarafından anlatıcı görevi verilerek konuşturulmamıştır?
a) Zeytin
b) Ölü
c) Kırmızı renk
d) Lamba

9) Yazarın çocukluk ve ilk gençlik anılarını paylaştığı kitabı İstanbul’da anlattığı ünlü İstanbul araştırmacısı kimdir?
a) Orhan Erdenen
b) Haldun Hürel
c) Piyer Loti
d) Reşat Ekrem Koçu

10) Pamuk’un Nobel Ödülü’nü aldığı gün yaptığı konuşma hangi adı taşımaktaydı?
a) Babamın Bavulu
b) Öteki Renkler
c) Hayal Gemisi
d) Rüya


Cevap anahtarı: 1)c 2)b 3)c 4)c 5)b 6)d 7)a 8)d 9)d 10)a

0-3 doğru: Kabul; Orhan Pamuk’un bazı kitapları okurdan emek isteyen türden ama Nobelli yazarımızdan bu derece bihaber olmanız bizi şaşırttı. 4-7 doğru: Testimizde aldığınız sonucun ardından muhtemelen okumadığınız kitaplarını da okuyacak ve külliyatı tamamlayacaksınız. 7-10 doğru: Tebrik ederiz. Bir adet mümtaz okur Nobeli de bizden size gelsin...

Testi hazırlayan üyemiz Gayet.net’ten 50 TL ve 1 aylık Asil Üyelik kazandı. İsmini bize ulaştırdığı takdirde ödülünü alabilir.