Reşat Nuri Güntekin testi

1889 yılında doğan yazar, iyi tanıdığı Anadolu insanını ve genç Cumhuriyet'in toplumsal ideallerini konu alan eserler verir. Romanlar, öyküler, oyunlar yazar ve Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olur. Anlattığı temel insan hikâyeleri bugün de ilgi çeken, eserleri sinema ve televizyona en çok uyarlananlar arasında olan yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

1 ) Reşat Nuri Güntekin nerede doğmuştur?
a) Ankara
b) İstanbul
c) İzmir
d) Bursa

2 ) Hangisi icra ettiği mesleklerden birisi değildir?
a) Milletvekilliği
b) Liselerde müdürlük
c) Avukatlık
d) Milli eğitim müfettişliği

3 ) Hangisi yazarın, öykü, roman ve oyunlarında kullandığı takma isimlerinden birisi değildir ?
a) Mehmet Ferit
b) Cemil Nimet
c) Hayrettin Rüştü
d) Server Bedi

4 ) İyi eğitimli, kırık kalpli ve İstanbullu genç bir öğretmen olan Feride’nin tanıklığıyla Anadolu’nun savaşı yıllarındaki halini yansıtan eseri hangisidir?
a) Acımak
b) Yeşil Gece
c) Çalıkuşu
d) Bir Kadın Düşmanı

5) Yazarın gezi yazılarını kitaplaştırdığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?
a ) Anadolu notları
b) Bir Yağmur Gecesi
c) İstiklal
d) Anadoludan Sesler

6 ) Yazarın, besteci Hüseyin Kenan ve “Kınalı Yapıncak” Lamia arasındaki aşkı konu edinen, defalarca sinema ve televizyona uyarlanan romanının adı nedir?
a) Yaprak Dökümü
b) Dudaktan Kalbe
c) Kavak Yelleri
d) Akşam Güneşi

7 ) Hangisi Reşat Nuri Güntekin’in oyunlarından birisi değildir?
a ) Tanrıdağı Ziyafeti
b) Bir Yağmur Gecesi
c) Vergi Hırsızı
d) Tanrı Misafiri

8 ) Hangi eserinin baş karakterlerinden birisi öğretmen değildir?
a ) Acımak
b) Çalıkuşu
c) Akşam Güneşi
d) Yeşil Gece

9) Hangisi yazarın Yaprak Dökümü adlı romanında yer alan karakterlerden birisi değildir?
a ) Leyla
b) Şevket
c) Peyker
d) Hayriye

10) Uydurma bir deprem olayının büyüyerek Osmanlı Devleti’nin ve hatta dünyanın gündemine giren bir mesele haline gelmesini konu edinen mizah romanı hangisidir ?
a ) Değirmen
b) Son Sığınak
c) Ateş Gecesi
c) Damga



Cevap Anahtarı: 1)b, 2)c, 3)d, 4)c, 5)a, 6)b, 7)d, 8)c, 9)c, 10)a

0-3 doğru: Hiç değilse yazarın eserlerinden uyarlanan dizileri izleseydiniz... 4-7 doğru: Türk Edebiyatı’nın klasikleri arasına giren birkaç kitabını okumuşsunuz. 8-10 doğru: Yazarla aranızda lise edebiyat derslerinde başlayan ve kopmayan bir bağ kurulmuş olmalı. Tebrik ederiz.


Testi Burak Sayar hazırladı. Gayet.net’ten 50 TL ve 1 aylık Asil Üyelik kazandı.