Tahsin Yücel testi

Tahsin Yücel testi
Tahsin Yücel testi
Öyküyle yazmaya başlayan Tahsin Yücel, hem öykü hem romanlarıyla pekçok ödül kazandı. Deneme, eleştiri, inceleme ve çevirileriyle yaratıcı bir yazar ve çalışkan bir dil adamı olduğunu da ispatladı. Bakalım bu değerli yazarı ne kadar tanıyorsunuz?

1) Nerede doğmuştur?
a) Gaziantep
b) Şanlıurfa
c) Kahramanmaraş
d) Muğla

2) İlk öyküsünün ismi nedir?
a) Dert Çok, Hem Dert Yok
b) Uçan Daireler
c) Düşlerin Ölümü
d) Komşular

3) Hangi eseriyle 1993 yılı Orhan Kemal Roman Ödülü’nü almıştır?
a) Mutfak Çıkmazı
b) Peygamberin Son Beş Günü
c) Gökdelen
d) Sonuncu

4) “ Dünya haritasında yerini bir türlü bulamadığımız bir ülkede, Hayristan Cumhuriyeti”nde geçen on dört öyküden oluşan eserinin adı nedir?
a) Komşular
b) Ben ve Öteki
c) Haney Yaşamalı
d) Golyan Devrimi

5) 2010 yılında yayınlanan, hayatını tek bir kitap yazmaya adayan Selami Harici’nin hikayesini anlatan eserinin adı nedir?
a)Kumru ile Kumru
b) Vatandaş
c) Sonuncu
d) Yalan

6) Yazara 2007 yılında Balkanika Ödülü kazandıran romanının ismi hangisidir?
a)Yalan
b) Gökdelen
c)Bıyık Söylencesi
d) Vatandaş

7) Hangisi yazarın dilsel konularla ilgili polemikleri konu alan deneme kitabıdır?
a) Gene Yazın ve Tartışmalar
b) Yazın
c) Yazının Sınırları
d) Söylemlerin İçinden

8) Hangisi yazarın çevirilerden biri değildir?
a) Goriot Baba
b) Madam Bovary
c) Nuhun Gemisi
d) Sonuncu

9) “Dilin yazıdan doğduğunu savunan alıntı bir kuramın, bir gencin yaşantısına girişinden sonra itiraf edilemeyen, paylaşılamayan ve hep gizlenen bir yalana dönüşmesini” konu edinen, yazara Yunus Nadi ve Ömer Asım Aksoy Roman Ödülü kazandıran eserinin adı nedir?
a) Yalan
b) Gökdelen
c) Kumru ile Kumru
d) Vatandaş 

10) Hangisi yabancı dile çevrilen eserlerinden biri değildir?
a) Vatandaş
b) Göstergeler
c) Peygamberin Son Beş Günü
d) Bıyık Söylencesi

Cevap anahtarı: 1) c 2) a 3) b 4) d 5) c 6) b 7) a 8) d 9) a 10) b

0-3 doğru: “Peygamberin Son Beş Günü” Tahsin Yücel’i tanıma sürecine ideal bir başlangıç olabilir. 4-7 doğru: Edebiyatımızın bu önemli yazarını daha çok bilmek istemez misiniz? 7-10 doğru: Sonuç bu kadar iyi olduğuna göre yazarı gerçekten çok beğeniyorsunuz.

Testi Emre Uzun hazırladı. Gayet.net’ten 50 TL ve 1 aylık Asil Üyelik kazandı.