scorecardresearch.com

Tavuk hastalıkları

Yanılmıyorsam Akmar Pasajı'ndaki bir dükkândan satın almıştım...

Yanılmıyorsam Akmar Pasajı'ndaki bir dükkândan satın almıştım... Hiç kuşkusuz bu 'tür'de edindiğim ilk kitaptı... Kitabı şöyle bir karıştırınca aklıma apansız, biraz da hınzırca şu vecize (?) geldi: "Oturarak başarıya ulaşan tek canlı tavuktur."
Ön kapağın içinde onlarca yumurta üzerine oturan tavuk illüstrasyonunun altına düşülen not ilginçti: "Günden güne ileri giden tavukçuluk san'ati bu son senelerde bulunan birçok yeni yiyecekler ve yeni usuller sayesinde tamamen değişmiştir. Ve bu sayede tavukçuluk çok kârlı bir iş haline girmiştir. Bizde de bu kârı elde etmek için mutlaka bu yeni İngiliz ve Amerikan usullerini bilmek ve yapmak lâzımdır."
Kitabın yazarı Cafer Dikmen hakkında bilgi edinemedim. Bir tek arka kapakta yayımlanmış kitaplarının listesi vardı: "Tavukları çok yumurtlatmak için ne yedirmelidir", "Av ve salon köpekleri" (eski harflerle),
"Muafiyetin mihanikiyeti", "Ne zaman civciv çıkartmalı?", "Keçi beslemek usulü" (eski harflerle)...
Tadımlık
"Bizde tavuk etinin çok lezzetli, gevrek omasının fiat üzerine bir tesiri olmadığından bu ameliyat (idiş etmek, M.B.) yapılmaz. Eskiden Adapazı ve cıvarında horozlar üzerinde yapılır ve idiş edilen horozlar Padişahlara hediye olunurdu. (...) Bu ameliyat en çok horozlar ve nadiren tavuklar üzerinde de yapılır. Erkek hindi, kaz ve ördeklerde yapılabilirse de bunların vücutları uzunca olduğundan hayvanın karnının içinde taşaklarını bulup çıkarmak çok zordur."
(Tavuk Hastalıkları, Cafer Dikmen, Türkiye Matbaası, 1935)

ETİKETLER:

haber

http://www.radikal.com.tr/8535908535900

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yazılmamış.