Bahar yorgunluğu için "karadut"

Bahar yorgunluğu için "karadut"
Bahar yorgunluğu için "karadut"
- Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan: - "Vücudumuzun günlük ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılar. Besin içeriği bakımından, enerji verici, toksin atıcı ve besleyici özelliğiyle karadut bahar yorgunluğuna iyi gelir, yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır"

OSMANİYE (AA) - Bahar mevsimin gelmesiyle tezgahlarda yerini alan karadutun bahar yorgunluğu ve halsizliğe iyi gelmesi nedeniyle tüketilmesi tavsiye diliyor.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan AA muhabirine, iklim koşulları nedeniyle ilk önce Akdeniz bölgesinin kıyı şeridinde yetişmeye başlayan kara dut meyvesinin vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olduğunu söyledi.

Karadutun bileşenlerinde antosiyanin (renk maddeleri) ve flavonoid (suda çözünen bileşikler) adı verilen çok güçlü antioksidanlar içerdiğine, ayrıca C, B ve K vitaminleri ile demir ve kalsiyum bulunduğuna işaret eden Bozdoğan, "Vücudumuzun günlük ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılar. Besin içeriği bakımından, enerji verici, toksin atıcı ve besleyici özelliğiyle karadut bahar yorgunluğuna iyi gelir, yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır. Ayrıca yapısındaki lif oranının yüksek olması nedeniyle sindirim sorunları için bire birdir" diye konuştu. 

Bozdoğan, kan şekerini düzenleyici, karaciğerdeki yağlanmayı düşürücü, kalp krizini önleyici ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek sağlayan karadutun kanı temizleme özelliğinden dolayı anemi hastalarına da tavsiye edildiğini, akciğer ve prostat kanser hücrelerine karşı savaşan bir özelliği olduğunu aktardı.

Karadutun çok değerli bir besin ögesi olduğundan Anadolu 'da reçel, marmelat, pekmez ve pestilinin yapılarak yetiştiği mevsiminin dışında da tüketildiğine değinen Bozdoğan, şunları söyledi:

"Halk arasında önceden beri, ağız, dudak yaralarına, boğaz ağrılarına ve kansızlığa iyi geldiği biliniyor. Pekmez ve reçeli özellikle kış aylarında yüksek besin ve enerji sağlaması bakımından kırsal kesimlerde çokça tüketiliyor. Yorgunluğu giderici, halsizliği önleyici etkisi vardır. Karadut, son yıllarda üretiminin artmasıyla taze sıkılmış suyu tüketilmeye başlandı. Saklama ve işleme teknikleri geliştiği için her mevsim ulaşabileceğimiz bir ürün olsa da vücudumuza en faydalı olması için mevsiminde tüketilmesini öneriyoruz."