Çukurova çiftçisinin yüzü yağlık ayçiçeğiyle gülüyor

Çukurova çiftçisinin yüzü yağlık ayçiçeğiyle gülüyor
Çukurova çiftçisinin yüzü yağlık ayçiçeğiyle gülüyor
- Çukurova'da son yıllarda çorak arazilerde yetiştirilmesi teşvik edilen yağlık ayçiçeği, su, ilaç ve gübreye çok fazla ihtiyaç duymadan yetişmesi dolayısıyla çiftçilere avantaj sağlıyor - Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam: - "Önceden pamuk, buğday ve aspir eken çiftçilerimiz, son yıllarda yağlık ayçiçeğine yöneldi. Çorak arazilerde de rahatlıkla yetişebilen yağlık ayçiçeğinin diğer ürünlere oranla getirisinin yüksek olduğunu gören çiftçiler, bu ürünü tercih etmeye başladı" - Çiftçi Babaoğlu: -"Pamuk artık karlı bir ürün olmaktan çıktı, buğday ekiyoruz zarar ediyoruz, girdileri çok pahalı. Yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masrafları diğer ürünlere kıyasla yok denecek kadar az"

OSMANİYE (AA) - AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Türkiye 'nin önde gelen  tarım merkezlerinden Çukurova'da alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi teşvik edilen yağlık ayçiçeği, üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Yörede son yıllarda pamuk ve buğdayın yerine alternatif ürün olarak yetiştirilen ve hasadının sonuna gelinen yağlık ayçiçeği, masrafının az olması ve kilogram başına 30 kuruş devlet desteği verilmesi dolayısıyla, son yıllarda yöre çiftçisi için cazip bir ürün olarak öne çıkıyor.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çorak ve sulanamayan arazilerde ekilen yağlık ayçiçeğinin masrafının az, getirisinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Yağlık ayçiçeği kıyı Akdeniz havzasında çorak arazilerin değerlendirilmesi adına çiftçilerimize avantaj sağladığına işaret eden Sağlam, "Önceden pamuk, buğday ve aspir eken çiftçilerimiz son yıllarda yağlık ayçiçeğine yöneldi. Çorak arazilerde de rahatlıkla yetişebilen yağlık ayçiçeğinin diğer ürünlere oranla getirisinin yüksek olduğunu gören çiftçiler bu ürünü tercih etmeye başladı. Türkiye'nin ayçiçek yağının yaklaşık olarak yarısını ithal ettiğini göz önüne alırsak, yağlık ayçiçeğinin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz" diye konuştu.

Yörede yağlık ayçiçeği ekiminin 6-7 yıldır yaygınlaştığına dikkat çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Önceki yıllara kıyasla bu yıl da yağlık ayçiçeği ekili alanlarda artış oldu. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği pirim 5 kuruşken yağlık ayçiçeğinde bu rakam 30 kuruşa çıkıyor. Ayrıca, yağlık ayçiçeği yetiştiren çiftçilerimiz, haziran ve mayıs aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu yılki hasat sonuçlarından oldukça memnun. Önceki yıllar dönüm başına ortalama 250 kilogram ürün alınırken bu yıl dönüm başına verimin 280 ile 300 kilograma kadar çıktığını görüyoruz."

- Sulama, gübreleme ve ilaç  gideri yok

Daha önce pamuk çiftçisi olan ve tarlasına 7 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten Suat Babaoğlu, yağlık ayçiçeğine yönelmekten memnun olduğunu dile getirdi.

Çukurova'da Pamuk ekim alanlarının daraldığını söyleyen Babaoğlu, "Pamuk artık karlı bir ürün olmaktan çıktı, buğday ekiyoruz zarar ediyoruz, girdileri çok pahalı. Yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masrafları diğer ürünlere kıyasla yok denecek kadar az. Mahsulümüzün kilogramını 1,4-1,5 lira arasında satıyoruz ayrıca 30 kuruş devlet desteği var. Bu yıl ürün veriminden de fiyattan da memnunuz" ifadelerini kullandı.

 


    ETİKETLER:

    Akdeniz

    ,

    Türkiye

    ,

    Tarım

    ,

    gıda

    ,

    kuruş

    ,

    lira

    ,

    osmaniye