Bakmaya dayanamayıp tadına doyamadıklarımız


Bakmaya dayanamayıp tadına doyamadıklarımız

DİDEM ŞENOL


Radikal Hayat / 27/03/2011

Tahammül edilemeyenle lezzetli bulunan arasında çok ince bir çizgi var. Çiğ istiridye veya deniz kestanesinin kaygan, sümüksü dokusunun yanına yaklaşamayıp füme dana dilli sandviçleri keyifle mideye indirebiliyoruz!

Yemek garip bir dürtü. Aç olduğumuz için yemekten keyif aldığımız için yemeye geçiş sürecinde insan garip bir şekilde evrimleşmiş. Her şeyi yemekten daha rafine tatlar aramaya geçmiş önce. Bu noktada tatmin olamadığında ise atalarının başladığı noktaya dönmüş. Bu son nokta bence, az bulunan, damağı ve aklı zorlarken, bir yandan da hem dokusu hem tadıyla insana çekici gelen nadir malzemelerle beslenmek. Tahammül edilemeyenle lezzetli bulunan arasında çok ince bir çizgi var aslında ve bu çizgi tamamıyla kişisel beğeniler ve esneklikler üstüne kurulu.
Şeftaliye dokunamayan kişilere biraz tuhaf bakıp kokoreç yemeyenleri haklı bulabiliyoruz. Çiğ istiridye veya deniz kestanesinin kaygan ya da sümüksü dokusunun yanına yaklaşamayıp füme dana dilli sandviçleri keyifle mideye indirebiliyoruz. Limitler kişiye özel! 

Konya küflü peynirinin lezzeti
Bayılırım taramaya, kokoreçe, haşlanmış dana dile. Beyin veya işkembeye ısınmam biraz vakit aldı aslında ama bugün iyi bir işkembe çorbasını soğuk bir kış akşamında sanırım hiçbir şeye değişmem. Ciğer pate mi var, bana getirebilirsiniz. Füme yılan balığı mı, neden olmasın...
Biraz düşününce çokkültürlü ülkemizde bu tarz iddialı malzemelerden ne çok olduğunu şaşkınlık içinde fark edebilirsiniz. Konya küflü peyniri gibi birçok küflü peynirin pabucunu dama attırabilecek bir lezzetin görüntüsü birçokları için zorlayıcı olabilirken onunla iç içe yaşamaya alışmış çevre halkı için aslında gayet sıradan. Çirkin suratlı feneri balıkçıda görüp hele bir de kokladıysanız, akşam lokantada yediğiniz beyaz etli sulu kavurmanın bu balık olduğuna inanamayabilirsiniz. Mönüye son zamanlarda koymaya karar verdiğim ızgara dana dil, birçoklarının çok korkarak sipariş verip müthiş keyifle yediği tabaklardan.
Damak alışık olduklarından sıkılıp yeni tatlar peşinde koştuğunda limitleri biraz esnetip yeni tatlar denemek bazen çok da keyifli olabilir.



Izgara dana dil 
* 1 bütün dil (1.5-2 kg.) 
* 2 lt. su 
* 1 adet soğan 
* Defne yaprağı 
* Tuz 
* Tane karabiber 
* Zeytinyağı 
* Taze kekik 
* Kırmızı pul biber 

Dili bir gece öncesinden tuzlu suya koyup kanını alırım. Suya koyduğum dili, defne, tuz, karabiber ve soğanla 2.5-3 saat kısık ateşte pişiririm. Eğer vakit azsa düdüklü tencerede 1.5 saat de pişirebilirsiniz. Pişen dili bir kenara alıp sıcakken üstündeki deriyi soyarım. Soğuyunca soyulmayacaktır. Soğuyan dili buzdolabında dinlendirdikten sonra yarım santim kalınlığında dilimler keserim. Az zeytinyağıyla yağladığım dilimleri ızgarada renk alana kadar pişirip kekik ve biber serperek servis ederim.

Birkaç öneri
* Kuzu sakatatının en iyi olduğu dönem kış sonu veya bahar başı. 
* Her tür sakatatın kanını çıkarmak için sirkeli ve tuzlu çok soğuk suda en az yarım gün bekletmekte fayda var. 
* Çiğ istiridye, midye gibi kabukluları mayıs, haziran, temmuz ve ağustos dışındaki aylarda tüketin. 
* Pişirdiğiniz dilin suyunu, pilav için kesin saklayın. 
* Balık çorbası için büyük balıkların kafasını haşlayın.

.