Beklenmeyen ikili

Milano'da yaşayan İtalyan arkadaşımla yaptığım uzun haftasonu gezisinin ardından damağımda güzel tatlarla bu güzel şehri terk ederken, beni en çok şaşırtan ikiliyle tanıştım; balzamik sirke ve çikolatanın müthiş uyumu.
Haber: SERAL TOPKAYA / Arşivi

Milano'da yaşayan İtalyan arkadaşımla yaptığım uzun haftasonu gezisinin ardından damağımda güzel tatlarla bu güzel şehri terk ederken, beni en çok şaşırtan ikiliyle tanıştım; balzamik sirke ve çikolatanın müthiş uyumu. Kulağa sanki en uyumsuzmuş gibi gelen, hatta hayal etmesi bile imkansız bu ikilinin damakta bıraktığı inanılmaz lezzet, aslında önyargılarımızın, keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden bizi nasıl da mahrum bıraktığına iyi bir örnekti. Ve işte bu, keşfettiğimiz lezzetlerle adeta yarış halinde olduğum arkadaşımın beni mat ettiği andı.
O akşam evinde bana, taze ev yapımı yeni soslarla sunduğu pastalardan sonra, dilimlenmiş çilekleri az bir sıvının içinde küçük birer top vanilyalı dondurma ve bir yaprak melissayla tamamlayarak hazırladığı şık kupları ikram etti. İlk bakışta görüntüye dair her şey şahaneydi. Fakat, ben ilk kaşığımı almadan hemen önce yaptığı küçük sunum, az sonra tadacağım lokmanın aslında göründüğü kadar şahane olmayacağına işaret ediyor gibiydi. Sonra inanılmaz bir şey oldu. Küçümseyerek aldığım ilk kaşıktan sonra iyi kalitede bir balzamiğin, şeker ve dondurma ile nasıl enfes bir üçlüye dönüştüğünü fark ettim; bu yepyeni bir keşifti. Fakat yüzündeki ifadeden sürprizlerinin bitmediği anlaşılıyordu. İçimden, önyargılarımdan kurtulmaya söz verdim.
Sıra kahvelere gelmişti. O gece, benim için gerçekten çok şaşırtıcı bir yenilikle daha tanıştım. "Çikolatalı balzamik sirkeli trüf". Hep salatalarda, antrelerde rastladığımız balzamik sirke, çikolata ile şaşırtıcı bir biçimde, inanılmaz bir ikiliye dönüşüyordu. İtalya tatilimden beri kullandığım bu ikiliyle daha nice tarifler yaratabileceğimizden eminim.
Aslında balzamik sirkeli trüfleri hazırlamak çok kolay. İşin sırrı, trüfleri hazırlarken, başka hiçbir aromalı tat ile karıştırmamak ve üstlerini kakao ile kaplamamak. Örneğin, çekilmiş yer fırstığı ideal bir kaplama malzemesi olabilir.
Döner dönmez denmelere başladım. Çikolatalı Sabayon Balzamik sirke ilk tercihim oldu. Geçen gün de, taze incirleri esmer şeker ve balzamik sirke ile fırının ızgarasında birkaç dakika pişirdikten sonra dondurma ile servis ettim. Tek kelimeyle mükemmel oldu, denemeye değer doğrusu!

* * * * *
Afiyet Olsun...

BALZAMİK SİRKELİ ÇİKOLATA KUKİLİ DONDURMA

  • 120 ml iyi kalite balzamik sirke
  • 10 adet içi çikolata dolgulu kuki
  • 250 ml vanilyalı dondurma

    Küçük bir tencereye balzamik sirkeyi koyun. Yarıya inene kadar yaklaşık 8 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın.
    Kukileri plastik ağzı kilitli bir poşete koyup üstüne sertçe vurup küçük parçalara kırın.
    Dondurmayı oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın. Mikrodalga fırnınızda 5 saniye tutarak da yumuşatabilirsiniz.Yalnız dikkat: Sadece yumuşamalı, asla erimemeli.
    Yumuşayan dondurmaya azar azar soğuyan sirkeyi akıtın ve iyice birbirine yedirin. Kukileri ekleyip tekrar karıştırın. Üstünü streç folyo ile örtüp 2 veya 3 saat derin dondurucuda soğutun.