Görünüşe aldanma!

Çocukluğumda babamla beraber gittiğimiz bir mezeci vardı. Tabii o zamanlar her tarafta her şeyi bulmak imkansızdı, adım başında türlü seçeneklerle karşılaşma olanağı yoktu.
Haber: SERAL TOPKAYA / Arşivi

Çocukluğumda babamla beraber gittiğimiz bir mezeci vardı. Tabii o zamanlar her tarafta her şeyi bulmak imkansızdı, adım başında türlü seçeneklerle karşılaşma olanağı yoktu. Halaskargazi Caddesi'nde, şimdiki Kent Sineması'nın karşısındaki bu dükkanın önünde durduk. Vitrinin en orta, en görünür yerine dekor olarak kabuklu şamfıstıkları dizilmiş, üzerlerine de bir adet taze hindistancevizi yerleştirilmişti. İlk defa hayatımda orada tanıştım bu meyveyle. Satın alıp eve geldik. Kalın bir tornavidayı çekiçle vurarak göz gibi noktasından deldi babam. Suyunu bir bardağa döküp tattırdı. Esas zorlu bölüm sonra başladı; çirkin kabuğun kırılması bir hayli uğraş gerektiriyordu. Annemin büyüyen gözlerine aldırmadan, yere yaydığımız gazete kağıdının üzerinde, gene tornavida yardımıyla eski usul konserve açar gibi vura vura, üstündeki ince odunumsu 'saçları' etrafa saça saça devam ettik uğraşmaya. Sonuç muhteşemdi. Sürpriz ve lezzetli bölüme ulaşmak için bu çabaya değmişti doğrusu...
İsminden de anlaşılacağı gibi, hindistancevizi aslında meyve değil, kuruyemiş familyasına aittir. Sert, kahverengi, odun görünümlü bir kabuğa sahip olan bu meyvenin içinde beyaz sütü gizlidir. Sıvısı ise içeceklerde kullanılır. Hindistancevizinin ortasından akan suyla hindistancevizi sütü birbirine karıştırılmamalıdır. Hindistancevizi sütü, kabuktan kazınarak alınan sert meyvenin sıcak su ile karışımından elde edilir. Satın alırken içindeki sıvıyı sallayarak kontrol etmelisiniz.
Evet, ben küçükken bir hindistancevizi bulmak, ona sahip olmak, dahası onu düzgünce kırmayı becerebilmek gerçekten de pek kolay değildi. Bir yemişe tornavidayla girişmenin ilkelliğini henüz fark etmemiştik. Yıllar içinde bu zahmetin esasında ne kadar kolay bir yolu olduğunu öğrendik, fakat bu sefer de hidistancevizi bulmak zorlaştı. Ve zaman geçti, dünya değişti. İmkansızlıklara çözümler bulundu, uzaklıklar ortadan kaldırıldı. Şimdi manavlarda, marketlerde karşımıza çıkar oldu bu tropik iklim meyvesi.
Hindistancevizi nasıl kırılır?

    1- Hindistancevizinin yumuşak noktasını parmak yordamıyla bulun ve delici bir alet yardımıyla delik açın. Suyunu bir kaba boşaltın ve bu suyu 1-2 gün kadar dolapta bekletin.
    2- Fırını önceden 200 dereceye getirin. Isınmış fırına, suyu süzülmüş hindistancevizini bütün haliyle koyun, 20 dakika burada bekletin. Isınmış hindistancevizini bir havlu yardımıyla tutun, büyük ve keskin bir bıçak ya da sert bir metal yardımıyla kabuğu ortadan kırın.
    3- Çok keskin olmayan bir bıçakla, örneğin yemek ya da tereyağı bıçağı olabilir, sert meyvesini kabuktan ayırın.
    4- Bu sert meyveyi ince ince dilimler halinde kurutmak ya da saklamak istiyorsanız sebze soyacağı işinizi görecektir. Aynı şekilde, rende de tercihe göre kullanılabilir.
    5- Meyvede kalan kahverengi deriler yenilebilir, ayıklamaya gerek yoktur.


* * * * *
Hindistancevizi sütünde poşe tavuk çorbası
  • 1,250 ml hindistancevizi sütü
  • 2 adet tavuk göğsü ince dilimlenmiş
  • 150 gr taze fasulye
  • 4-5 adet mini patlıcan soyup küp kesin
  • 1 adet küçük kırmızı biber, jülyen kesilmiş
  • Limon otu, kişniş, deniz tuzu

    Hindistancevizi sütünü tencereye koyun. İnce kesilmiş limon otu ve kişnişi ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Patlıcanları ekleyip 15 dk kadar pişirin. Kalan malzemeyi ilave edip tavuklar yumuşayana kadar 5-6 dk daha pişirip servis tabaklarına alın. Taze kişniş yaprakları ve isteğe bağlı olarak taze incir dilimleri ile de servis yapabilirsiniz.


    * * * * *
    Hindistancevizli somon ızgara
  • 2 parça ızgaralık somon fileto
  • 1 kahve fincanı rende taze hindistan cevizi (resimdeki gibi)
  • 1 adet kırmızı biber, jülyen kesilmiş
  • 2 adet taze soğan, jülyen kesilmiş
  • 1/2 lime (yeşil limon) kabuğu rendesi ve suyu
  • Zeytinyağı
  • Yeşil limon dilimleri servis için
    taze çekilmiş karabiber
  • Deniz tuzu

    Taze hindistancevizi, kırmızı biber, lime suyu ve rendesi, 1 çay kaşığı zeytinyağ ve tuzu karıştırın. Somon filetolaları, zeytinyağı ile her iki yüzünü de yağlayıp tuz ve karabiber serpin. Yapışmaz yüzeyli tavada 3-4 dakika pişirip servis tabağına alın. Üstüne hindistancevizli karışımı serpip, lime dilimleriyle servis yapın.


    * * * * *
    Taze hindistancevizinde meyve salatası
  • 1 adet hindistancevizi (Resimdeki gibi fırınlanıp ikiye ayrılmış meyvesı çıkartılmamış)
  • 1 adet incir, kabuklarıyla dilimlenmiş
  • 1 adet erik dilimlenmiş
  • 1 adet mandalina fileto çıkarılmış
  • 1/2 muz halka kesilmiş
  • 1 adet kivi iri küp kesilmiş
  • 1 adet portakalın suyu
  • 1/2 limon suyu
  • 20 ml bal
  • 15 ml cinzano (İsteğe bağlı)
  • Birkaç yaprak taze nane

    Meyveleri çukur bir kaseye alın. Portakal ve limon suyu, cinzano, bal ekleyip, buzdolabında soğuyup meyvelerin kendi sularını salması için bırakın. Hazırladığınız hindistancevizinin içine meyve salatasını paylaştırın, taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.