Yemekleri, kokteylleri yeşilçayla tatlandırmak

Japonya'da en iyi çay toplama mevsimi mart ile mayıs arasıdır. Eylül ayından itibaren ağaçlar tamamen verimsizleşir ve bir dahaki sezona kadar istirahate çekilirler.
Haber: SERAL TOPKAYA / Arşivi

Japonya'da en iyi çay toplama mevsimi mart ile mayıs arasıdır. Eylül ayından itibaren ağaçlar tamamen verimsizleşir ve bir dahaki sezona kadar istirahate çekilirler. Japonya'da, yeşil çay yaprakları toplandıktan sonra bir buharlama sürecinden geçirilir ki bu da onlara koyu yeşil bir renk ve mineralli bir bitki aroması kazandırır. Yapraklara genellikle makineler aracılığıyla uzun, ince, iğnemsi bir şekil kazandırılır. Sencha, Japonların günün her saati sıkça kullandıkları bir yeşil çay çeşididir. Japonya'da yetişir ve canlı bir yeşil renge sahiptir. Bir başka yeşil çay çeşidi olan Gyokuro, Japonya'nın hemen her yerinde yetişir. Bu bir şık duruş, diğer bir deyişle elegans çayıdır. Son olarak Matcha powder ise, Japonya'da törenlerin vazgeçilmezidir ve yemek yapımında kullanılır. En üst kalitedeki çaylardan biridir. Parlak yeşil bir rengi ve çok güçlü bir aroması vardır. Tatlılara, kremalara, soslara ve smoothielere çay tadı ve canlı yeşil rengini vermesi açısından birebirdir. "Kiri No Ne" matcha ve "Hana No En" matcha en çok kullanılan iki matcha powder'dır.
Çin'de yeşil çay kurumuş yaprakların demlenmesiyle hazırlanır. En iyi kokuyu ve aromayı veren yapraklar ilkbaharın başlarında toplanır. Toplandıktan sonra Japonya'daki gibi bir buharlama işleminden geçmez. Kimi zaman elle kimi zaman da makinelerle yapraklara sayısız şekil kazandırıldıktan sonra satışa sunulur. Spiral, daire, kılıç şekillerinde; yassı ya da kabarık biçimlerde şekillendirilebilen bu yapraklarla çay içmenin zevki eşsizdir.
Kısacası, Asya'da yaratıcı aşçılık, yeşil çayı günlük mutfağa sokmanın sayısız çeşidini bulmuştur. Özellikle baharat olarak kullanılabilmesi sayesinde, yeşil çay yaprakları, Uzak Doğu'nun pilavlarının, wokta çevrilen yemeklerinin, acılı soslarının ve kremalı tatlılarının vazgeçilmezi olmuştur. Çayla tatlandırılmış yiyecekler hassas ve belirgin bir tat verirler. Unutulmaması gereken küçük bir kural vardır ki, bu sağlıklı bitkiden en yüksek renk, tat ve kokuyu elde edebilmek için çay yapraklarının önceden sıvıya yatırılması gerekir. Yeşil çayı en sevdiğiniz yemeklerinizde baharat ve aroma olarak kullanmayı mutlaka deneyin. Kendinizi kısa süre içinde, bu yapraklarla yeni tatlar arayışına girmiş olarak bulacağınıza eminim.

* * * * *
Yeşil çaylı kokteyl
Son derece romantik; hoş, koyu ve biraz da tatlı olan bu bol buzlu kokteyl buz gibi kış günlerinizde hafta sonu davetlerinizde ve özel günlerde

4 Kişilik

  • 10-12 adet buz
  • 400 ml soğutulmuş yeşil çay
  • 50 ml votka
  • 15 ml brandy
  • 1 damla portakal suyu
  • 125 ml krema
  • 20 gr esmer şeker
  • Matcha powder
    Buzları blendere koyup parçalayın. Matcha powder hariç tüm malzemeyi blendere koyun. Bardaklara paylaştırıp Matcha powder serperek servis yapın.
    Çift soslu yeşil çaylı midyeler
    4 Kişilik
  • 4 çorba kaşığı (16 gr) yeşil çay veya 8 yeşil çay poşeti
  • 1,5 litre kaynar su
  • 3-4 cm'lik rende taze zencefil
  • 1 kg midye

    Portakallı sos
  • 100 gr mayonez
  • 1/2 portakal suyu
  • kırmızı biber

    Yeşil sos
  • 100 gr mayonez
  • Birkaç damla limon suyu
  • Matcha powder

    Sosları hazırlayıp üstü kapalı olarak buzdolabına yerleştirin.
    Yeşil çayları 750 ml sıcak suda 2 dakika demlendirip süzerek tencereye aktarın. Kalan suyu, zencefili ekleyip karıştırın.
    Midyeleri bol suda yıkayın, yosunlarını temizleyin. Tencereye ekleyin. Kabuklar açılana kadar 5 dakika kadar pişirip açılmayanları eleyin. Suyu ile servis tabağına alıp hazırladığınız soslar ile servis yapın.
    Yeşil çaylı kurabiyeler
  • 500 gr un
  • 100 gr kabuğu soyulmuş ve çekilmiş badem
  • 100 gr tereyağ
  • 200 gr toz şeker
  • 2 adet çırpılmış yumurta
  • 50 ml bal
  • 2 çorba kaşığı yeşil çay
  • Çekilmiş karanfil
  • Tarçın
    Karıştırma kabında un, karanfil, tarçın ve bademi karıştırın. Başka bir kapta, tereyağı el mikseri ile çırpın. Şeker, yumurta ve balı ekleyin. Azar azar baharatlı unu ekleyin. Yeşil çayı da ekleyip şekillendirip yağlı kağıt yaydığınız fırın tepsinize yayın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırınınızda 15-17 dakika pişirin.
    Yeşil çay soslu şişte köfte
  • 4 Kişilik
  • 16 adet köfte, 4 adet 30 dakika suda bekletilmiş şiş

    Sos:
  • 4 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 1 çorba kaşığı soya sos
  • 2 çorba kaşığı pirinç sirkesi
  • 2 çorba kaşığı susam yağı
  • 1 çay kaşığı lime suyu
  • 2 çorba kaşığı esmer şeker
  • 2 çay kaşığı taze rende zencefil
  • 2 çorba kaşığı yeşil çay
    Sos malzemesini blendere koyup karıştırın. Servis kabına aktarıp oda sıcaklığında 30 dakika aromaların çıkması için bekletin.
    Köfteleri şişe dizin. Izgarada pişirip sos ile servis yapın.