Kaderimin Yazıldığı Gün dizisinde sofrada görmemiz gereken 7 Hatay yemeği

Kaderimin Yazıldığı Gün dizisinde sofrada görmemiz gereken 7 Hatay yemeği
Kaderimin Yazıldığı Gün dizisinde sofrada görmemiz gereken 7 Hatay yemeği
Star TV'nin salı akşamlarına damga vuran dizisi Kaderimin Yazıldığı Gün'ün hikayesi bilindiği üzere Hataylı zengin bir ailenin başından geçenler üstüne kurulu bir senaryoya dayanıyor. Ancak dillere destan mutfağıyla dünyaca ünlü olan Hatay'ın yemekleri Kaderimin Yazıldığı Gün'de pek karşımıza çıkmıyor. İşte size Kaderimin Yazıldığı Gün dizisinde en azından 12. bölümde sofrada görmemiz gereken 7 Hatay yemeği!
Haber: Oktay Volkan Alkaya - oktay.alkaya@radikal.com.tr / Arşivi

Hatay demek yemek demek. Mutfağında onlarca farklı lezzet barındıran Hatay'dan çıkan bir aile, ister zengin ister fakir olsun bir şekilde bu tadına doyamacağınız yemekleri sofrasında bulundurur. Her şeyden önce Hataylı bir ailenin yaşantısı sofra etrafında gelişir. Salon takımı, yatak odası takımı, beyaz eşyalar olmasa da olur. Ortada yemek yenecek bir masa, bir sofra olsun yeter Hataylı bir aileye. Ancak Kaderimin Yazıldığı Gün'deki Yörükhan ailesini bir yemek masasının etrafında görmek ne mümkün... Kaderimin Yazıldığı Gün izleyicileri için hem tadından hem görüntüsünden mahrum kaldıkları bu harika yemeklerden bir menü derledik. Hatay'ın en tanındık lezzetleri arasından seçtiğimiz bu 7 yemeklik menümüzle Kaderimin Yazıldığı Gün öncesinde Hatay usulü bir akşam yemeği yemeniz hayal olmayacak.



Şimdi öncelikle yöresel bir Hatay sofrasında yemekler bildiğimiz A La Carte tarzında önden çorba, sonra ara sıcak vs. şeklinde bir sunum yoktur. Kaderimin Yazıldığı Gün'de nardan başka yiyecek bir şey göremediğimizden tabii halkımız, bu insanlar yemeden içmeden koşuşturuyor sanabilirler ancak Hatay'da yöresel bir sofraya bütün yemekler aynı anda konur. Herkes peş peşe servis telaşı olmaksızın oturduğu yerden çorbasını da içer yemeğini de yer. Fakat izleyici kitlesinin çoğunluğunun bu kültürden uzak olmasını göz önünde bulundurarak sizlere menümüzü çorbadan tatlıya uzanacak şekilde hazırladık.

1. Ispanaklı Borani



Bütün güzel yemekler sıcak bir çorbayla başlar değil mi? O zaman sizi Temel Reis'ten öte, Temel Reis'ten ziyade eyleyecek bir çorbayla giriş yapalım. Ispanaklı Borani için ihityacımız olan malzemeler şu şekilde;

1 kg. ıspanak yaprağı,
1 kuru soğan,
1 baş sarımsak,
1 kase tuzlu yoğurt,
1 kase haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2 – 3 tane kurutulmuş acı kırmız biber (varsa)
Kırmızı Pul biber
Sızma zeytinyağı

Şimdi bu malzemelerden Ispanaklı Borani'mizi şu şekilde yapıyoruz:

Soğanları yağda soteleyin, çok hafif haşlanmış ıspanakları ilave edin. Daha sonra kıyma, nohutları ve sarımsakları da ekleyerek birkaç dakika kavurarak pişirin. Kurutulmuş acı kırmızıbiberleri eğer yoksa pul biberi koyun, ıspanakların 1 parmak üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Kaynayınca Antakya’nın tuzlu yoğurdunu ilave edin ve ağzı açık olarak pişirmeye devam edin. Koyulaşıp kıvamını alınca ateşten alın. Sonra kepçe kepçe dağıtıp için.

2. Biberli / Katıklı Ekmek



Gelelim çorbadan sonra ara sıcaklara. Biberli ya da diğer adıyla katıklı ekmek aslında bir ara sıcak değil. Başlı başına bir yemek. Ancak Hatay'la özdeşleşmiş bu ekmeklerden birer tane ana yemekten önce midenize yuvarlamanızı tavsiye ederiz. Ne mi lazım?

2-3 baş kuru soğan
1 çay kaşığı küzbara,
1 çorba kaşığı kekik,
1 çorba kaşığı çörek otu,
1 çorba kaşığı susam,
1 çay kaşığı şümra,
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı yeni bahar
Yarım kilo taze çökelek
5-6 çorba kaşığı salça biber
1 çay bardağı saf zeytinyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı

Malzeme bol ama yapılışı son derece basit. Alıyoruz bu listedekileri ve tarife bire bir şekilde uyuyoruz:

Soğanları ince ince doğra veya robotla çekiyoruz. İçine baharatları ekleyip elimizle ufalıyoruz. Bu karışımın içine biber salçasını ekliyor ve yine kaşıkla karıştırıyoruz. Daha sonra, bu karışımın içine lor peyniri veya çökeleği katıyor, karışımı homojen hale getiriyoruz. Bu karışımın içine, 1 çay bardağı zeytin yağı ve 1 çay bardağı ayçiçek yağı katıyoruz. Bu karışımı homojen hale getirip biberli ekmek harcını hazır hale getiriyoruz. Artık hazır hale gelen harcınızı fırına vererek, açacağınız ince hamurların üstünde lahmacun ya da pide şeklinde ekmeklere dönüştürebilirsiniz


3. Oruk


Ara sıcaklardan devam ediyoruz. Çoğu bölgede içli köfteye benzetilen Oruk adlı bu lezzet bombaları da Kaderimin Yazıldığı Gün'de sofralarda görülesi yemekler arasında yer alıyor. Oruk yapmak için kalabalık bir malzeme listemiz var. Köftesini ve kıymasını ayrı ayrı hazırlamamız gerekiyor:

Köftesi için:

1 kg ince bulgur
1/2 kg yağsız ince çekilmiş kıyma
1 baş soğan
Biraz kimyon
1 bardaktan az un
Renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası
Biraz tuz
Su

Kıyması için:

400 gr. orta yağlı kıyma
5 tane soğan
150 gr. doğranmış ceviz içi
Karabiber
1 demet maydanoz
Sıvı yağ ve zeytinyağı


Yapılışı:


Önce iç malzeme yani kıyması kavrulur. Suyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenir veya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilir. İyice kavrulan kıymaya ince doğranmış soğanı eklenir. Onunla da öldürdükten sonra karabiber, tuz ve ceviz içi konularak devam edilir. En son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır. Önceden bulgur biraz ıslatılır. Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilir. Yağsız ince çekilmiş kıyma da robotta çekilerek özleştirilir. Sonra bulgur 2. kez kıyma makinesinde çekilirken üstüne kıyma ve biber salçası, yarım baş soğan da eklenir. Biber salçası göz ayarıyla çok kırmızı olmayacak şekilde konur. Gerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilir. Sonra çekilmiş karışıma kimyon, un, az tuz eklenip karıştırılarak yoğrulur. Köfte hazırlandıktan sonra parçalar hazırlanıp oyarak içini kıymayla doldurabilirsiniz. Bu şekilde şekil verdiğiniz Oruklarınızı tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda kızarttığızda artık yemeye hazırsınızdır!


4. Kaytaz Böreği



Son ara sıcağımız ise bir tek dilimi için savaş çıkartılacak kadar güzel bir Hatay lezzeti. Dillere destan kaytaz böreği! Öyle lezzetli öyle mükemmel bir yemek ki kaytaz böreği, eğer Kaderimin Yazıldığı Gün'de Kahraman'ın önüne bir tepsi kaytaz böreği koyup diğer tarafa da Elif'i koysanız, gözü Elif melif görmez emin olun. Tepside kalan son dilimi yiyen kişinin vatan haini ilan edilebileceği bu böreğin kötü ellerde bir silaha dönüşebileceği konusunda sizi uyararak malzemelere geçiyoruz:

Hamur malzemesi:

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Un
1 kase zeytinyağı

İç malzemesi:

200 gr kıyma
1 baş soğan
Maydanoz
1 kaşık biber salçası
2 kaşık nar ekşisi
2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı:


Maya ılık su ile ıslatılır. Süt, su ve sıvı yağ karıştırılır. Maya, tuz, şeker ve sıvı malzemeler karıştırılır. Un eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılır, ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanırken biz içi hazırlayalım. Soğan ve maydanoz küçük küçük doğranır. Bütün malzemeler derin bir kasede karıştırılır. Bir kenara alınır. Hamur kabarıp, iki katına çıkınca tekrar hafif bir yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. Zeytinyağına batırılır, elle hafif bastırılarak açılır. Minik gözleme şeklinde katlanır, tepsiye dizilir. Bütün börekler hazırlanınca elle bastırılarak hafif yassıltılır. Üzerlerine birer kaşık kıymalı karışımdan koyulur, düzeltilir. Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Sonrası mı? Anlatılmaz yaşanır, yenir yutulur...

5. Dövme / Aşur



Gelelim ana yemeklere... Bu menüde sizler için zengin Hatay mutfağından iki ana yemek seçtik. İkisi de Hatay'a özgü ve ikisini de kolay kolay Hatay dışında bulabilmek pek mümkün değil. Bunlardan ilki Aşur. Şöyle desek yanlış olmaz eğer Kaderimin Yazıldığı Gün'de Defne aşur yapabilseydi, Kahraman ve ailesi "Çocuk mocuk istemiyoruz sen aşur yap yeter!" derler Elif'e de ihtiyaç duymazlardı. Gül gibi geçinip giderlerdi. Neyse malzemelerle başlayalım:

1 yemek kaşığı toz biber
500 gr. incik eti
1 yemek kaşığı tuz
3 su bardağı dövülmüş buğday
1 büyük baş soğan
1 çay bardağı nohut
125 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı kimyon
200 gr. ceviz içi

Yapılış biraz zahmetli olmakla birlikte iyi yaparsanız dünyada yiyebileceğiniz en güzel yemeği yersiniz. Ancak beceremezseniz ağzınıza bile süremeyeceğiniz bir şey ortaya çıkar baştan uyaralım. Şimdi öncelikle buğday bir gece bekletilerek açılması sağlanır. Arzuya göre nohut ilave edilebilir. Bütün malzeme düdüklü tencerede konularak 1 saat pişirilir. Piştikten sonra tahta bir kaşıkla 20 dk. kadar et ve buğday özdeşleşinceye kadar dövülür. Bir tavada tereyağı kızdırılarak yağın üçte biri tavada kalacak şekilde ayrılarak gerisi tenceredeki aşurin üzerine dökülüp karıştırılır. Servis tabağına alınır. Ceviz içi tavadaki yağın üzerine konularak yağda çevirilip tabaktaki dövmenin üzerine dökülür. Kimyon kuru bir tavada hafif kavrularak tabaktaki aşurun üzerine dökülür ve ardından servis edilir. İlk tadım anından sonra yaşanacaklardan ötürü sorumluluk almıyoruz.

6. Tuzda Tavuk


İkinci ana yemeğimiz ise, kendi mutfağınızda kolay kolay altından kalkamayacağınız çok özel ve menünün takım kaptanı diyebileceğimiz bir Hatay lezzeti. Tuzda tavuk! Zengin bir Hatay ailesi olacak da haftada bir bundan yemeyecek... Mümkün değil. Kaderimin Yazıldığı Gün'de görmeyi en çok istediğimiz yemeklerin başında bu özel tarif geliyor. Malzemelerle başlayalım:


1 adet bütün tavuk
2 kg kaya tuzu
2 adet yumurta akı
1 yemek kaşığı paprikalı tavuk çeşnisi
1 adet büyük boy patates
Yeteri miktarda su

Yapılışı çok basit değil, işin ehlinden destek almanız gerekebilir. Ancak şansını denemek isteyenler için şöyle bir tarif verelim; Tavuğu ateşe tutup ince tüylerini temizleyin ve güzelce yıkayın. Tavuğun içine 1 yemek kaşığı paprikalı çeşni dökün ve her tarafına yayın. Patatesin kabuklarını soyun ve dörde bölün. Dilimlediğiniz patatesleri tavuğun içine doldurun. Tuzu genişce bir kaba dökün. Üzerine yumurta akı ve yeterince su ilavesi ile hamur haline getirin. Fırın kabının dibine 1 cm kalınlığında tuz hamurunu yayın ve üzerine tavuğu oturtun. Kalan tuzla tavuğun hiçbir tarafı hava alamayacak şekilde kaplayın. 200 C’ ye ayarlı fırında 2 saat, tuz iyice kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra Hatay'da genelde üzerine hafif alkol dökülüp ateşe verilir ancak evde denemenizi tavsiye etmiyoruz. Yemek için tavuğun üzerindeki tuz tabakasını sert bir cisimle kırın ve tuzları temizleyin. Tavuğu parçalayarak servis edin. Sonra da afiyetle yiyin. Sofrada kargaşa çıkmaması için sandalyelere emniyet kemeri takmak zorunda kalabilirsiniz bizden söylemesi.


7. Künefe



Yedik içtik doyduk sıra geldi tatlıya! Eğer Hatay mutfağı bir futbol takımı olsaydı, künefe muhtemelen Messi olurdu desek yanlış olmaz. Şerbetiyle, peyniriyle o ağızlarda bıraktığı lezzetle anlı şanlı bir tepsi künefe yemeden olur mu hiç! Her şeyden önemlisi künefesiz yaşayabilen Hataylı olur mu hiç? Kaderimin Yazıldığı Gün'de nasıl duruyor o insanlar anlamak mümkün değil. O kadar zengin bir Hataylı aile, sırf künefe yapması için evde bir künefe ustası bulundurur. Yoksa da oturur kendisi yapar. Nasıl mı yapar? Önce şu malzemeler lazım:

200 gr kadayıf
150 gr tuzsuz köy peyniri veya dil peyniri
Üç yemek kaşığı tereyağı
Toz Antep fıstığı

Şerbeti için:

Bir su bardağı şeker
Bir bardak su,
Limon suyu

Önce basit olandan başlayıp şerbetini hazırlayın: Şeker ve su bir tencereye konulur. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şerbet on dakika kadar kaynadıktan sonra şerbetin daha iyi kıvam alması için limon suyu eklenerek altı kapatılır, soğumaya bırakılır.

Şimdi gelelim ana malzemeye: Taze kadayıf el yardımıyla küçük küçük parçalara ayrılır veya büyük bir bıçakla kıyılır. Yapışmaz yüzeyli orta boy bir tava bir kaşık tereyağı ile iyice yağlanır. Küçük bir parça tereyağı ayrılır ve kalanı ocakta eritilir. Soğuduktan sonra kullanılacak olan kadayıfların üzerinde gezdirilerek kadayıf harmanlanır. Kadayıfların yarısı düzgün bir şekilde tavaya yerleştirilir. Gerekirse bir tabağın arkası ile bastırılarak sıkıştırılır. Eriyince dışarı akmasın diye peynirler küçük parçalara ayrılarak kenarlardan bir parmak bırakılarak kadayıfın üzerine yerleştirilir. Kalan kadayıflar peynirlerin üzerini kapatacak şekilde sıkıca bastırarak yerleştirilir. Bu, olası dağılmaya karşı önlemdir. Ocağın küçük gözünde, en kısık ateşte ve çevire çevire kadayıflar kızartılır. Düz bir tabak veya kapak yardımıyla kızaran kadayıflar çevrilir. Kalan tereyağı ile yağlanan tavaya aktarılır. Diğer tarafta kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak künefenin üzerine ılık şerbet dökülür. Şerbetini çeken Kolay künefenin üzerine toz Antep fıstığı serpilir ve sıcak olarak servis edilir.

Künefeyi de yedikten sonra artık keyifle Kaderimin Yazıldığı Gün'ü izleyebilirsiniz. Böyle bir ziyafetin üstüne Elif düşük yapsa da umurunuzda olmaz, Maksut Kahraman'ı vursa ardınıza yaslanır izlersiniz. Dizinin keyfi bir başka çıkar. Her salı akşamı Star TV'de Kaderimin Yazıldığı Gün'den önce farklı 7 Hatay lezzetiyle buluşmaya kalksanız zaten sezon biter, Hatay'da yemek bitmez içiniz rahat olsun.