Pişirmeden yapabileceğiniz 10 basit çiğ tarif

Pişirmeden yapabileceğiniz 10 basit çiğ tarif
Pişirmeden yapabileceğiniz 10 basit çiğ tarif
Yaz sıcağında sizi uğraştırmayacak, midenize dost 10 basit çiğ yemek tarifi
Haber: ÇİSEM ÇAKIR - cisem@sianji.com / Arşivi

Çiğ beslenme, zannedildiği gibi sadece salatalardan oluşmuyor. Sebze, meyve, yağlı tohumlar ve kuruyemişleri bol miktarda kullanan bu mutfakta, süt alternatifinden tutun truffle'lara kadar bir sürü sağlıklı tarif yapabilme şansınız var. Hazır yaz bitmemişken ve pazarlar rengârenk sebze meyvelerle doluyken, yaz sıcağında yapması kolay ve midenize dost, mutfağınıza mutlaka girmesi gereken 10 basit çiğ tarifi paylaşıyoruz!

1. Badem Sütü

1 bardak (Amerikan ölçüsüyle cup) çiğ bademi suya koyup 8-12 saat ıslatın. (Bunu yapınca bademler canlanıyor, enzimler aktifleşiyor, besin değeri artıyor ve hazmı kolaylaşıyor. Suya koymadan badem sütü yaparsanız aynı lezzeti yakalayamazsınız.) Bademler suyu çektikten sonra (kabukları soymanıza hiç gerek yok!), 3-4 bardak suyun içine atın. Daha sonra bademleri ve suyu 1 dakika boyunca mikserden geçirin.

Görüntü sizi şaşırtacak; önünüzde bembeyaz bir süt duruyor! Sütü çok ince bir süzgeç veya bez kese/tülbent vasıtasıyla, bir kabın içine süzün. Kese kullanıyorsanız, altından yavaşça sıkarak bütün sıvı akana kadar iyice sıkın. Kesenin içinde kalan karışım badem posası oluyor. Bunu un gerektiren her yerde kullanabilirsiniz (Aşağıda göreceğiniz gazpacho ve muhammara tariflerinde bu posayı un yerine kullanabiliyorsunuz). Badem sütünü buzdolabında muhafaza ederseniz, 3 gün boyunca dayanıyor.

Neye faydalıdır: İçebileceğiniz en alkali süt olan badem sütü, evde kolayca yapabileceğiniz, inek sütüne göre çok daha fazla kalsiyum ve E vitamini içeren ve inek sütünün kötü etkilerini asla içermeyen, özellikle de çocuklar için çok faydalı bir bitkisel süttür. Süt yerine bütün tariflerde kullanabilirsiniz, örneğin sabah müsli veya granola'yı badem sütüyle yemeyi deneyin. Tatlı tariflerine de çok yakışan bir süttür.

2. Şeftalili smoothie

1 mango
2 şeftali
1 bardak badem sütü
1 çorba kaşığı chia tohumu

Mango bulamazsanız yerine muz; chia tohumu yerine de keten tohumu koyabilirsiniz. Bütün malzemeleri mikserden geçirin ve servis edin.

Neye faydalıdır: Farklı meyvelerin karışımlarından yapabileceğiniz bu smoothie, sabah kahvaltısı olarak güzel bir alternatif. İçerdiği lif dolayısıyla hem uzun süre tok tutacak hem de bağırsakların çalışmasında çok faydalı olacaktır. Kullanacağınız chia veya keten tohumları, içerdikleri iyi miktarda Omega 3 yağ asitleriyle cildinize de çok iyi gelecek.

3. Keten tohumlu krakerler

2 saat suda bekletilmiş 1 bardak keten tohumu
1 kapya biber
2 diş sarımsak
1/2 bardak kuru domates
2 yeşil soğan
1/4 bardak taze baharatlar: biberiye, fesleğen, kekik
1/2 bardak maydanoz
Himalaya tuzu ve karabiber
Keten tohumu dışında bütün malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Keten tohumları 2 saat suda kaldıktan sonra jelleşecektir. Bu jeli bir süzgeç yardımıyla süzüp içebilirsiniz, harika bir probiyotiktir. Süzdüğünüz keten tohumlarını robotta yaptığınız karışımla bir kapta elle karıştırın. Ardından bir spatula yardımıyla yağlı kağıt üstüne bu karışımı dikdörtgen şeklinde yayın. Tamamen kıtırlaşıncaya kadar, 50 derecede 8 saat kurutun*. Kapalı bir kapta muhafaza edin, 1 aya kadar dayanabilir.
*Kurutucu fırınınız yoksa, normal fırının kapağını hafif aralık bırakın, fanı açın ve 50 dereceye ayarlayın, aynı işlevi görecektir.

Neye faydalıdır: İçerdiği probiyotik ve lif sayesinde bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır, özellikle kabızlık çekenler için birebir...

4. Pazı cipsi

1 demet pazı (karalahana da kullanılabilir)
Sos için;
1/2 bardak ayçekirdeği içi
1 çorba kaşığı limon
1 çorba kaşığı yeşil soğan
1/4 bardak taze baharatlar: biberiye, fesleğen, kekik…(zevkinize kalmış)
1 diş sarımsak
Himalaya tuzu & karabiber
1 demet pazıyı saplarından ayırıp, ellerinizle büyükçe parçalar halinde parçalayın. Sos malzemelerinizi Blender a koyup iyice püre haline gelene kadar geçirin. Ellerinizle sosu iyice pazı yapraklarına yedirip tepsiye karışık bir şekilde dizin. Tamamen kıtırlaşıncaya kadar 50 derecede 8 saat kurutun*. Kapalı bir kapta hava almayacak şekilde muhafaza edin, 1 aya kadar dayanabilir.
*Kurutucu fırınınız yoksa, normal fırının kapağını hafif aralık bırakın, fanı açın ve 50 dereceye ayarlayın, aynı işlevi görecektir.

Neye faydalıdır: Marketlerde satılan yağlı ve zararlı cipslere nazaran çok güzel bir alternatif. Suçluluk çekmeden yiyebileceğiniz, tok tutan bir atıştırmalık.


5. Muz dondurması

1 tatlı kaşığı chlorella tozu
1 damla nane yağı
Üzerine serpmek için kakao çekirdekleri
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı damla sakızı
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı karanfil tozu
3-4 adet olgunlaşmış muzu soyup, 2’ye bölüp buzdolabı poşetlerine koyun ve buzlukta en az 1-2 saat bekletin. Daha sonra tercihinize göre malzemelerle mikserde pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın. Bu malzemeleri bulmakta zorluk çekerseniz, dilediğiniz gibi başka malzemeler kullanabilirsiniz; örneğin donmuş yaban mersini. 

10 soruda çiğ beslenme


6. Gazpacho

Yarım kilo domates
1 salatalık
1 kapya biber
2 diş sarımsak
1/3 bardak badem posası (badem sütünden kalan)
1 bardak su
Himalaya tuzu & taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı elma sirkesi
Taze nane veya biberiye yaprakları
Taze nane veya biberiye yaprakları dışında tüm malzemeleri doğrayıp, pürüzsüz oluncaya kadar mikserden geçirin. Bir sürahiye koyup en az yarım saat buzdolabında bekletin.

Neye faydalı: Yaz sıcağında sizi serinletecek, yağ yakımını hızlandıracak!


7. Muhammara

Bu muhammara ekmek içi olmadan, badem posasıyla yapılıyor.
3 bardak doğranmış kapya biber
1 bardak ceviz içi
Yarım bardak badem posası (badem sütünden kalan)
1 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı kimyon
Himalaya tuzu ve karabiber
Bütün malzemeleri robottan geçirin ve afiyetle yiyin!

8. Avokado ezmesi

Özellikle keten tohumlu krakerleri batırmak için bu dip sosu kullanın, nefis bir ikili...
1 avokado
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çorba kaşığı kişniş (tercihe bağlı)
1/2 çorba kaşığı yeşil limon suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/4 mango, küçük doğranmış (tercihe bağlı)
Mango dışında tüm malzemeleri robottan geçirin. Dilerseniz mangoyu küçük küpler halinde kesip karışıma ekleyin.

9. Çiğ kakaolu truffle

(10 adet truffle için)
3/4 bardak çiğ kakao tozu
1/4 bardak agave veya bal
2 çay kaşığı vanilya özü
1/4 bardak çiğ kaju fıstığı, 4 saat ıslatılmış
2 çorba kaşığı organik soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı
3 çorba kaşığı kakao yağı
Biraz Himalaya tuzu
Kakao yağı ve Hindistan cevizi yağını Benmari usulü eritin. Yağlar dışında tüm malzemeleri mikserde karıştırın. En son yağları da ekleyip tekrar karıştırın ve buzdolabında 1-1.30 saat dinlenmesi için bekletin. Daha sonra küçük toplar halinde yuvarlayın ve farklı malzemelere bulayın; burada kullandığım malzemeler size ilham verebilir, örneğin hindistancevizi, lavanta kurusu, goji berry, taze biberiye, haşhaş tohumları, matcha çayı tozu... Hayal gücünüzü kullanın!

10. Paté

2 saat boyunca ıslatılmış 1.5 bardak ayçekirdeği içi
1 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Yarım kereviz sapı
4-5 adet yeşil soğan
2 çorba kaşığı maydanoz
Himalaya tuzu ve taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı zeytinyağı (tercihe göre)
Bütün malzemeleri robottan geçirin. Hazırladığınız dip sosu yemek için kereviz sapı, havuç, salatalık, minik kabaklar ve tercihe göre diğer sebzelerle servis edin.