scorecardresearch.com

Alzheimer hastalarına Beslenme önerileri

Alzheimer hastalarına Beslenme önerileri
Alzheimer hastaları zamanla yaşam becerilerini kaybedip tek başına yaşayamaz hale geliyor. Prof. Dr. Murat Emre, hasta yakınlarına beslenme ve psikolojik destek tavsiyeleri veriyor
Haber: FERHAN KAYA POROY - fkaya@doganburda.com / Arşivi

Bağımsızlığını sürdürün: Kendi yapabilecekleri şeyleri siz yapmayın. Böylece hem kendilerine saygılarını korumuş, hem de yaşamınızı kolaylaştırmış olursunuz.
Öz saygısını koruyun: Hastalığı nedeniyle saygısızlık olarak algılayabileceği, gururunun kırılabileceği davranışlardan kaçının, sınırlamalarınızda ölçülü olun.
Tartışmayın: Hastalık nedeniyle yargısı bozulmuş olabileceği için ona kendi doğrularınızı kabul ettirmeye çalışmayın. Makul olmayan istekleri olduğunda çocuklara yapıldığı gibi dikkatini saptırın, başka seçenekler sunun, zıtlaşmayın.
Mizah duygusunu koruyun: Bu hastalığın sizin ve onun yaşamını karartmaması gerektiğini düşünerek mutlu aile olmayı becerin. Onunla birlikte gülün, ama asla beceri kaybıyla alay etmeyin.
Güvenliğe önem verin: Özellikle başkalarına bağımlı hale gelen hastalar için evi ve çevreyi güvenli hale getirin.
Beden sağlığına özen gösterin: Zihinsel sağlığın bozulmaya başlaması bedeni ihmali gerektirmez, bunun için egzersizleri teşvik edin.
Koruduğu becerileri değerlendirin: Resimle, oyunla, kitapla ve dostlarıyla zaman geçirmesini sağlayın ki, hayatı zenginleşsin.
İletişimi sürdürün: Sözlü iletişim kurma becerilerinin azaldığı evrelerde bile onunla yüz ifadenizle, dokunuşunuzla, ses tonunuzla iletişim kurabileceğinizi unutmayın.
Bellek tahtası kullanın: Unutkanlığın başladığı dönemde not almasını teşvik etmek için bir köşeye ‘bellek tahtası’ asıp hatırlaması gerekenleri üzerine iliştirin. 

Demans hastası nasıl beslenmelİ?
1- Süt ve süt ürünleri:
Süt ve sütten yapılan peynir, çökelek, yoğurt, süttozu bu grupta yer alır. Protein, kalsiyum, fosfor, B grubu vitaminlerinin kaynağı olan sütün tüketimi her yaş grubuna göre farklılık gösterir. Yaşlılıkta 2–3 porsiyon (400–600 gram) kadar süt alınmalıdır. Sinir ve kasların düzenli çalışması için de önemli olan süt ve türevlerinin tüketilmesi önemlidir.
2- Et, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar:
Kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi et ürünleri, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grubu oluşturur. Özellikle bu gruptaki yiyecekler birbirinin yerine geçebilir, birbirini tamamlayan gıdalardır. Protein ile birlikte demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, B grubu vitaminleri, A vitamini, E vitamini bu grupta alınmaktadır.
Günlük yağ tüketiminin yaş ilerledikçe azalması gerekir. Et ve et ürünlerinde doymuş yağ oranı yüksek olduğu için yağsız et ürünleri tercih edilmelidir. Balıklarda ise doymuş yağ oranı düşük, Omega–3 yüksek miktardadır. Buğulama veya fırında pişirerek haftada 3–4 kez balık tüketilebilir. Sindirim ve sinir sistemi için çok önemli olan bu gruptaki yiyeceklerden 2–3 porsiyon yaklaşık 150 gram günlük alınabilir. Haftada 2–3 kez yumurta, iki kez kuru baklagil, beyaz et ağırlıklı olarak, her gün üç porsiyona kadar et verilmesi mümkündür.
3- Sebze – meyve grubu:
Taze sebze ve meyvelerle diğer gruplardan alınamayan C vitamini alınır. Doku onarımı, kan yapımı, göz sağlığı, hastalıklara direnç gösterme gibi birçok konuda önem arz eden sebze ve meyvelerin günlük olarak en az 400 gram (iki kez meyve, üç kez sebze) ve üzeri tüketilmesi vitamin, mineral ihtiyacı için önemlidir. Sebze ve meyvelerde su oranı fazladır. Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkindirler. Sebzelerin besin değerlerinin kaybolmaması için doğrandıktan sonra bekletilmeden pişirilmesi ve pişme sularının dökülmemesi gerekir. Çiğneme zorluğu var ise buharda pişirme tercih edilmelidir.
4- Tahıllar ve tahıl ürünleri:
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, şehriye, kuskus, makarna, ekmek, pilav, bulgur, yarma gibi yiyecekleri içerir. Bu grup en temel enerji kaynağıdır. Tam taneli tahıllar, kepekli olanlar ve bulgur, B grubu vitaminlerinden zengindir. Sindirim ve sinir sistemi çalışmasında rol oynayan tahıl ürünleri her gün, her öğün alınmalıdır. Günlük 5–6 porsiyon (150–200 gram) tüketilebilir. Özellikle çorba her öğünde, alışkanlığı varsa sabah kahvaltısında da verilebilir. Bulgur besleyicidir, yumuşak bir şekilde sebzeli, yeşil mercimekli olarak sunulabilir. 

Diğer besin grupları
Yağlar ve şekerler de ayrı bir gruptur. Tereyağı, margarin, zeytinyağı, bitkisel sıvı yağlar, balık yağı, şeker ve şekerli besinler bu grubu oluşturur.
Yaş ilerledikçe tüketilen yağ miktarı azaltılmalıdır. Günlük 20 gram kadar yağ yeterli olacaktır. Demansla beraber şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıklarında yağ miktarına ve çeşidine dikkat edilmelidir. Diyetin kolesterolden ve doymuş yağdan fakir olması gerekir. Şeker de yaşlı beslenmesinde fazla yer almaz. Kan şekerinin dengede olması beyinde hasarın yavaşlamasını sağlamaktadır. Ayrıca kan basıncının (tansiyon) dengesi de beyne giden kan damarlarını korur ve hastanın yeterli oksijen almasını sağlar. Bu nedenle günlük tuz tüketimi önemlidir. BİTTİ

Örnek bİr günlük beslenme
Uyanınca:
1 su bardağı ılık su
Kahvaltı
1 su bardağı az yağlı süt
Az yağlı, sürülebilir beyaz peynir (30g)
5–6 adet zeytin
1 tatlı kaşığı pekmez
Domates, salatalık, yeşilbiber
2 ince dilim tam buğday ekmeği
Ara:
1 kâse dilimlenmiş meyve çeşitleri
Öğle:
1 kâse tarhana çorba
1 por. Haşlanmış tavuk eti parçaları (100g)
3 yemek kaşığı pirinç pilavı
1 su bardağı ayran
Küçük parçalı, haşlanmış havuç, karnabahar
1 ince dilim tam buğday ekmeği
Ara:
1 kâse dilimlenmiş meyve çeşitleri
Akşam :
1 kâse nohutlu buğday çorbası
1 porsiyon zeytinyağlı taze fasulye
1 kâse az yağlı yoğurt
1 porsiyon sütlaç
1 ince dilim tam buğday ekmeği


http://www.radikal.com.tr/104253110425310

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yazılmamış.