Kanser riskini artıran 5 büyük yanlış

Kanser riskini artıran 5 büyük yanlış
Kanser riskini artıran 5 büyük yanlış
Son araştırmalar kansere karşı kendinizi korumanın yeni yolları olduğunu söylüyor. 

RADİKAL - Bugüne kadar vücudunuza iyi baktınız ve tüm işaretler her şeyin tam tıkırında olduğunu gösteriyor. Ancak unutmayın; kanser sizi hazırlıksız da yakalayabilir! Kaldı ki farkında olmadan kanser riskinizi artırabilecek bazı yanlışlar da yapıyor olabilirsiniz. Hürriyet gazetesinden Mehmet Öz’ün hazırladığı rehber şöyle: 

Yanlış 1: E vitamini takviyesi alıyorsunuz

E vitamini akciğer kanseri riskini azaltmasıyla bilinen bir antioksidandır. Ancak aşırı miktarda alındığında bir ANTİ-antioksidana dönüşebilir ve DNA’ya zarar vererek kanser gelişimine yol açabilir. Bu zamana kadar E Vitamini ateş basmalarını rahatlatması için öneriliyordu ancak yeni bulgular uzun vadeli kullanımın zararlı olabileceğini gösteriyor.

Doğrusu: E Vitamini için günlük önerilen değer 30 IU’dur (yaklaşık 20 mg). Bu da multivitamininiz dışında ekstradan E vitamini almanıza gerek olmadığını gösterir. Antepfıstığı en iyi gamma-tokoferol (E vitamini türü) kaynaklarından biridir. Günde bir-iki avuç fıstık yiyerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

Yanlış 2: Her gün farklı zamanlarda yemek yiyorsunuz

Öğünlerinizi her gün farklı zamanlarda yediğinizde vücudunuz stres moduna girer. Kortizol yani stres hormonu salınımına neden olur. Yüksek orandaki kortizol, insülinin fırlamasına yol açar. Bu da enflamasyona sebep olarak birçok kanser riskinin artırabilir.

Doğrusu: Düzenli bir yeme planı oluşturun ve ona bağlı kalmaya çalışın. Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar taşımayı alışkanlık haline getirin. Elma, çiğ kuruyemiş gibi küçük, sağlıklı ara öğünlerle açlık krizlerinin ve insülin fırlamalarının önüne geçebilirsiniz.

 

Yanlış 3: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamıyor ve diş ipi kullanmıyorsunuz.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar ağız hijyenine özen gösterilmemesinin meme kanseri dahil, birçok kanserin görülme riskini artırabileceğini gösterdi. Yapılan bir çalışma diş eti hastalığı olan kadınlarda olmayanlara oranla meme kanserinin yüzde 75 artış gösterdiğini ortaya koydu. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız ağızda bakteri oluşuyor ve diş etlerinde iltihaplanma meydana geliyor. Bu da kanser riskini artırıyor. Adet kanamaları ve menopoz dönemindeki hormonal değişimler nedeniyle kadınlar daha fazla diş eti hassasiyeti ve iltihaplanması yaşıyor.

Doğrusu: Dişlerinizi doğru biçimde yaklaşık iki dakika fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.

 

Yanlış 4: Yeteri kadar uyumuyorsunuz

Yapılan çalışmalar günde altı saatten az uyuyan insanların kalın bağırsağında kolon kanserine neden olabilen poliplerin oluşma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu gösteriyor. Altı saatten az uyuduğunuzda vücut uyku hormonu melatonini yeteri kadar üretemiyor. Melatonin hormonu hücreleri onaran ve kanser riskini azaltan bir antioksidan görevi gördüğünden vücudun yeteri kadar melatonin üretememesi önemli bir problem olabilir.

Doğrusu: Sadece sabah uyanmak için değil gece de uyku vaktinizin geldiğini hatırlatan bir alarm kurarak uyku vaktinizi öncelikli hale getirin.

 

Yanlış 5: Çok fazla ‘düşük-yağlı’ gıda tüketiyorsunuz

‘Yağı azaltılmış’ veya ‘yağsız’ olarak etiketlenmiş kurabiye ve kek gibi ambalajlı ürünler kilo vermek isteyen insanları kandırıyor. Bu ürünlere, çıkartılan yağın verdiği lezzeti verebilemek adına işlenmiş karbonhidrat ve basit şeker yüklemesi yapılıyor. Bu da insülinin fırlamasına ve kilo alımına neden oluyor. Obezite ve insülin direnci kanser riskini artırıyor. Ne zaman yağsız bir diyet ürünü alsanız, omega 3 gibi kanser riskini düşüren sağlıklı yağları da kaçırmış oluyorsunuz.

Doğrusu: Eğer kendinizi arada şımartmak istiyorsanız bir kurabiyenin veya benzeri bir ürünün tam yağlı olanını alın. Ne kadar yağ içerdiğini bildiğinizden muhtemelen daha az yiyeceksiniz.