Yaz sıcağını hafifletecek besinler

Yaz sıcağını hafifletecek  besinler
Yaz sıcağını hafifletecek  besinler
Yaz döneminin sıcaklarını beslenmenize ekleyeceğiniz birkaç küçük değişiklikle daha hafif atlatabilirsiniz. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sıcak havalarda rahatlamanızı sağlayacak beslenme önerilerini paylaşıyor.

Yaz aylarında insanları ferahlatan hafif yiyecekler daha çok tercih edilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, yaz mevsiminde serinlik veren besinler konusunda şu önerileri sunuyor:

SALATALIK


Yüksek posa ve su içeriği nedeniyle 4 mevsim sofralarımızda bulunması gereken salatalığın özellikle sıcak havalarda önemi daha da artıyor. Posalı olması nedeniyle tokluk sağlıyor, içeriğinde su barındırmasıyla da susuzluk hissinin önüne geçiyor. Bu nedenle yaz aylarında sofralarınızda salatalığa yer verebilirsiniz. Salatalığı söğüş olarak tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir, hatta sade maden suyu veya ayranına ilave ederek serinleme hissinizi arttırabilirsiniz.


ÇİLEK


C vitamini, folat ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bir meyve olan çilek, yüksek su oranı sayesinde de serinlemeye yardımcı oluyor. Yaz aylarında meyve tercihinizi çilekten yana kullanabilirsiniz. İsterseniz tek başına tüketin, isterseniz yoğurdunuza ekleyin ya da çilekli bir smoothie yapın. Pratik bir çilekli smoothie için ihtiyacınız olan; yarım bardak süt, yarım bardak yoğurt, 7-8 çilek ve buz. 


YOĞURT


Yoğurt kalsiyum içeriği ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı. Sindirim sistemini de düzenleyen yoğurt süt tüketemeyen bireyler için de iyi bir alternatif. Sağlığa olumlu etkileri saymakla bitmeyen yoğurdu yaz aylarında serinlemek için de tüketebilirsiniz. Sade yiyebileceğiniz gibi, meyve ekleyebilir, dondurarak dondurulmuş yoğurt olarak tüketebilirsiniz.

 


SEMİZOTU


 Kalp damar sağlığının olmazsa olmazı omega 3’ten zengin, lif, vitamin ve mineral içeriği ile semizotu, yaz sofralarında mutlaka yerini almalı. İsterseniz, zeytinyağlı yemeği isterseniz de yoğurtlu salatasını sağlıkla tüketebilirsiniz. Her iki seçenek de hem hafif hem besleyici. 


KARPUZ


 Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuzun birçok faydası bulunuyor. Potasyum ve posa yönünden zengin, sindirim sistemi için faydalı, kalp sağlığına olumlu etkileri olan karpuz aynı zamanda kan basıncını da düzenliyor. Tüm bu faydalarının yanında yüksek su içeriği ile de ferahlık veriyor. Günde 3-4 üçgen dilim karpuz tüketebilirsiniz. Fazla miktarda tüketirseniz içeriğindeki şeker nedeniyle kilo almanıza neden olabiliyor. 


MADEN SUYU


Yaz aylarında yaşanan terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı artıyor. Günde 1 bardak maden suyuyla hem vücudunuzda azalan magnezyum ve kalsiyum minerallerini yerine koyuyor hem de serinliyorsunuz. Ancak yüksek tansiyonunuz veya mide probleminiz varsa doktorunuza danışmadan maden suyu tüketmeyin.

 


AYRAN AŞI ÇORBASI


 Hem besleyici hem doyurucu bir yemek arayanlar için ayran aşı çorbası ideal bir seçenek. Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde ilk akla gelen yemek çeşitlerinden biri olan ayran aşı çorbasının içeriğinde bulunan buğday ve nohut besleyici değerini artırıyor, yoğurt ve su ise ferahlık veriyor. Taze nane yaprakları da çorbanın hem lezzetine lezzet katıyor, hem de ferahlık hissini artırıyor. 

 


 NANE

Nane mide bulantısına karşı faydalı, sindirim sistemini düzenleyen bir bitki olmasının yanı sıra yaz aylarında ferahlamaya da yardımcı oluyor. Buz ve nane eklenmiş bir bardak ayran serinlemenizi sağlayacak en ideal içeceklerden biri.