Rumların miras bıraktığı değirmenin çarkları 5 asırdan beri dönüyor

- Rumlar tarafından 470 yıl önce inşa edilen, 5 nesildir aynı aile fertlerinin işlettiği değirmen, aradan geçen onlarca yıla rağmen suyun itme gücüyle mısırı una dönüştürüyor

SAKARYA (AA)  - MURAT ARAPOĞLU - Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki Soğucak Yaylası'nda 470 yıl önce Rumlar tarafından inşa edilen su değirmeni, 5 nesilden beri aynı ailece işletiliyor.

Fevziye Deresi üzerindeki değirmenin sahibi Fahrettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 nesilden beri aynı işi yaptıklarını söyledi.

"Benden önce dedelerimin dedelerinden başlayan ve bugüne kadar gelen bir süreç var" diyen Yılmaz, "5'inci kuşağım. Şu anda sadece ben varım, başka kimse kalmadı" şeklinde konuştu.

Değirmen için Rumlar tarafından 5 taş yapıldığını ve şu anda son taşın kullanıldığını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakarya'nın tüm ilçelerinden değirmene un öğütmeye gelen vatandaşlar var. Çocukluğumda hatırlıyorum, bu değirmenin önü mısır getiren vatandaşlara ait at arabalarından geçilmezdi. Tabii eski zamanlarda olduğu gibi müşterimiz yok ancak yine de Sakarya'da Karadenizli olup da buraya gelmeyen yoktur. Mısır unu için Karasu'dan Akyazı'ya, Geyve'ye kadar birçok bölgeden gelen var. Bizden sonra bu işin biteceğini düşünüyorum. "

Sapanca Kaymakamı Gökhan Azcan da değirmenin tarihin aynası olduğunu anlattı.

"İnsanımız değirmene geldiği zaman o su kültürünü de dinlemiş, anlamış oluyor" ifadesini kullanan Azcan, şunları belirtti:

"Eski yaşamla ilgili bilgi edinmiş oluyor. Bugün gördüğünüz bazı şeyleri dünle karşılaştırarak mukayese ediyorsunuz. Sapanca'nın güzel tarafı, en uzak mahallesi 16 kilometre, değirmenin bulunduğu Fevziye ise 7 kilometre. Yani Sapanca'da 'uzak' diye bir yer yok. İlçenin merkezine geldiğinizde az sayıda ama kıymetli olan bu tarihi mekanların mutlaka ziyaret edilmesi lazım. Değirmeni çalıştıran Fahrettin Usta ile sohbet edilmesi, değirmenin tınısı eşliğinde mısır ununun kokusunun alınması hatta fırsat olursa mısır ununa bulanmış hamsiyi orada pişirmek ve yemek lazım."


    ETİKETLER:

    Mısır

    ,

    Sohbet

    ,

    Yemek

    ,

    Bugün

    ,

    Fırsat

    ,

    zaman

    ,

    Uzak

    ,

    sakarya

    ,

    Geyve