Assosluların balık aşkı tescillendi

Assosluların balık aşkı tescillendi
Assosluların balık aşkı tescillendi

Assoslular, balığın yağının süzülmesi için ortası delik balık tabakları kullanıyordu. FOTOĞRAF: MEHMET BAYER / AA

ÇANAKKALE - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti’ni kazan heyetin başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan, “Deniz kenarında yaşayan bir halk olan Assosluların en önemli besinleri arasında balık yer alıyordu. Bu yıl ve daha önceki yıllarda yapılan kazılarda, konut alanı ve nekropolde çok sayıda balık tabağı bulduk. Bu halkın bolca balık tükettiğini gösterdi” dedi.
Antik balık tabaklarının en önemli özelliği ortasındaki çukurluk. Bu, ızgara ve yağda kızartılan balıkların tabağa konduktan sonra fazla yağ ya da suyunun birikmesini sağlıyor, balığın ıslanmasını önlüyordu. Bazı tabakların üzerinde balık resimleri de oluyordu.
Arslan nekropolde çıkan erkek iskeletlerinin ön dişleri arasında çukurluğa da balıkçılıkla uğraşan halklarda daha çok rastlandığını belirtti. Kökeni M.Ö. 4 binlere dayanan Assos’ta halk zeytin, nohut, yeşil mercimek, buğday, arpa, incir, bal ve zeytin yağı tüketiyordu. (aa)