Bayramın tadı kaçmasın

Bayramın tadı kaçmasın
Bayramın tadı kaçmasın
Sağlıklı bir bayram için: Yenilen et miktarı abartılmamalı. Etin yanında sebze-salata olmalı. Meyve ve sütlü tatlılar tercih edilmeli.
Haber: SEVTAP TATLIDİL / Arşivi

Kurban Bayramı öncesinde uzmanlar bir kez daha sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.
Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sanem Apa’nın bayramı sağlıklı geçirmek için verdiği öneriler şöyle:
Miktarı abartmayın: Etle beraber mutlaka posa ve C vitamininden zengin sebze tüketin. Özellikle şişmanlık, kalp -damar, diyabet, tansiyon, mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar aşırı yemekten kaçınmalı.
Tatlıyla aranıza mesafe koyun: Bayramda tatlı tüketimi de artacağından şerbetli tatlılar yerine meyve salataları veya meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar tüketmek uygun olabilir.
Sindirim problemi yaşamamak için bol yeşillik: Etin sindirimi daha zordur. Yeni kesilmiş hayvan etleri sert olduğundan sindirim problemine daha fazla yol açabilir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar kurban etlerini hemen tüketmeyip buzdolabında birkaç gün bekletmeli. Eti haşlama veya ızgara olarak, yanına yine haşlama veya ızgara yapılmış sebze veya salatayla tüketmeli.
Etleri küçük paketler halinde dondurarak saklayın: Etleri büyük parçalar halinde saklamak yerine birer yemeklik olacak şekilde, küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine koyup buzdolabının dondurucu kısmında depolayabilirsiniz.

Saklama koşulları da önemli


Kurban etinin ‘çiğ veya az pişmiş’ tüketilmesi, önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kurban etinin tüketilmesinden önce dikkat edilmesi gereken, kesim yerinin uygun koşullarda olup olmadığıdır.
Etle temas eden bıçak, satır gibi malzemeler temiz olmalıdır.
Kesimi yapan görevlinin elinde yara olmaması, kişisel hijyenlerinin de uygun olması gerekir.
Etler parçalandıktan sonra, hemen tüketilmeyecek olanlar dondurucuda saklanmalıdır.
Uygun koşullarda saklanmayan ve pişirilmeyen etler Salmonella, listeria M, E. Coli, C. Perfringens gibi bakterilerin yol açtığı zehirlenme biçimlerine yol açabilir.
Dondurucudan çıkardığınız etleri çözdürdükten hemen sonra pişirmeli, yeniden
dondurmamalısınız.
Çözdürmek istediğiniz eti oda ısısında, kalorifer üstünde açıkta bırakarak değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün.

Buzdolabında bekleme süreleri:

Sakatat ve organ etleri 1- 2 gün
Kıyma 1- 2 gün,
Parça et (kuşbaşı vb.) 2- 3 gün
Derin dondurucuda 6 ay- 12 ay