Bir yemek, bin bir zahmet!

NATO zirvesi kapsamında dünya liderleri için geçen pazartesi günü Topkapı Sarayı'nda verilen davette, konukları doyurma görevini The Marmara Oteli üstlendi.
Haber: ULAŞ YILDIZ / Arşivi

İSTANBUL - NATO zirvesi kapsamında dünya liderleri için geçen pazartesi günü Topkapı Sarayı'nda verilen davette, konukları doyurma görevini The Marmara Oteli üstlendi. 850 konuğun katıldığı davet için çalışmalar iki ay önceden başladı.
Önce alternatif mönüler oluşturuldu. Ardından mönüleri Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve organizasyonu düzenleyen ZSV Konsorsiyumu test etti. İki ayın sonunda şu mönüde karar kılındı: Deniz börülcesi ile buharda pişirilmiş mini imambayıldı, zeytinyağlı enginar, baharatlı köy yoğurdu ile Kayseri mantısı, yufkaya sarılı darülziyafe köftesi, Afyon kaymaklı şöbiyet ve portakallı baklava.
Davette çalışacak 260 otel görevlisi, güvenlik soruşturmasından geçirildi. Defalarca Topkapı Sarayı'nda incelemeler yapıldı. Saray bahçesinde, çadırdan seyyar mutfak kuruldu.
16 araçlık filo
Saraydaki kapıların ölçüleri alındı ve sıcak yemek arabalarının yüksek kalan kasaları kısaltıldı. Yemek yapımında kullanılacak malzemeler Hıfzıssıhha'da analiz edildi. Sıcak yemekleri otel mutfağında 60 aşçı hazırladı. GATA'dan gelen 25 kişilik sağlık ekibi, çalışmaları dikkatle izledi.
Yemekler, malzemeler ve çalışanlar 16 araçlık filoyla, yoğun güvenlik önlemi altında Topkapı Sarayı'na götürüldü. Araçlar, saray girişinde polis köpekleri desteğiyle arandı.
Zeytinyağlılar ise saray bahçesinde kurulan seyyar mutfakta pişirildi. Pişirme işlemi, sarayda tüpgaz yasak olduğu için elektrikli ocaklarda yapıldı. Çalışmalar, GATA'dan gelen sağlık ekibi, devlet başkanlarının korumaları ve Beyaz Saray çalışanları tarafından sürekli kontrol altında tutuldu. Korumalar, özellikle sosların hazırlanmasına dikkat etti.
Davet için her şey hazır olunca, tüm çalışanlar genel bir temizlikten geçti. Kıyafetler değişti, kolonyalar sürüldü, parfümler sıkıldı. The Marmara yöneticileri, çalışanlara gecenin önemini hatırlatarak moral, motivasyon konuşması yaptı.
850 davetliye yemek için bir buçuk saat zaman verildi. Ancak saat 21.30'da başlaması gereken yemek, konuşmalarla 40 dakika gecikince, süre 50 dakikaya düştü. Çalışanların masaya götürdüğü yemekler yol boyunca polisler tarafından korundu. Başkanların özel korumaları da yemek servisine eşlik etti. 50 dakikada tüm yemekler davetlilere ulaştırıldı. Konuklar ikram edilen herşeyi yedi.
Mutfağın baş aşçısı Mengenli Sedat Özkan, daveti şöyle anlattı: "Bizim için kolay iş. Biz aynı anda 2 bin kişiye yemek verebiliyoruz. Ama davetlilerin önemi ekstra bir sorumluluğu da yanında getirdi. Stresli bir gündü. Güvenlik çok yoğundu. Ben Topkapı Sarayı'na taksiyle gitmeye çalıştım. Eminönü tıkalı olunca Beyazıt'a gittim. Beyazıt'tan saraya kadar aşçı kıyafetimle koştum."
The Marmara Oteli Genel Müdürü Cem Gündeş de, yemek sonrası Erdoğan'dan Bush'a kadar herkesin kendilerine teşekkür ettiğini söyledi. Bush'un en çok yeşil zeytinden yapılan ekmeği sevdiğini belirten Gündeş, "Dokuz dilim zeytinli ekmek yedi. Hatta iki dilim de İtalya Başbakanı Berlusconi'ye ikram etti" dedi.



500 şişe şarap
Yemekte 150 kilogram kıyma, 850 enginar, 50 kilogram yufka, 40 kilogram havuç, 40 kilogram patates, 15 kilogram soğan, 30 kilogram pirinç, 170 kilogram baklava, 800 kilogram Afyon kaymağı, 10 kilogram kuzu ciğeri, iki kilogram fıstık, dört kilogram tereyağ, 2 bin 500 küçük ekmek, 500 şişe şarap, 3 bin 400 porselen tabak, 7 bin 500 gümüş çatal, kaşık, bıçak, 5 bin bardak kullanıldı.