Boğaz'ın unuttukları

İSTANBUL - Boğaz orkinosu, uskumrusu, sardalyası... Artık tarihçilerin konusu. Kültür Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Haluk Dursun, balığı, göçlerini ve nasıl pişirileceğini bilmenin İstanbul’da kültür olduğunu ancak bu kültürün yok olduğunu anlattı: “İstanbul Boğazı doğal balık yolu. Marmara, Ege ve Akdeniz’deki balıklar Boğaz’ı kullanarak Karadeniz’e geçer. Mayısta güneyden kuzeye giden balıklar, eylül-ekim gibi yeniden aşağı iner. Balık Karadeniz’de yağlanır. Bu nedenle eylül-ekim aylarında Boğaz’dan geçen balık çok lezzetlidir. Balıkçılar arasında 29 Ekim hem cumhuriyet, hem lüfer bayramıdır. Önce Karadeniz’den çingene palamudu gelecektir. Ekimde lüfer, kasımda uskumru, aralıktan sonra kalkan Boğaz’dan geçecektir. Geçmişte Kandilli civarında İstanbul’a has çok lezzetli bir sardalya vardı ancak Boğaz’ın yerli balıklarından sardalya şu an Saros Körfezi’nde çıkıyor. Kılıç balığı, orkinos, uskumru geçmişte Boğaz’da avlanırdı bugün pek görülmüyor.” Dursun “Bunları bilmek İstanbul’da yaşayanlar için önem arz eder. Erkekler Boğaz’da balık avlamanın keyfini yaşamıyorlarsa o zaman İstanbul’da yaşıyor sayılmazlar” dedi. (aa)