Bu balık acaba taze midir?

Balık sezonunda bereketli günler yaşanırken, sofralar balıksız kalmamalı. Bir salata bir de balıkla mütevazı bir ziyafet sofrası hazırlamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken tek şey, balığın tazeliği.

SAMSUN - Balık sezonunda bereketli günler yaşanırken, sofralar balıksız kalmamalı. Bir salata bir de balıkla mütevazı bir ziyafet sofrası hazırlamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken tek şey, balığın tazeliği. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Turan'ın verdiği bilgiye göre taze balığı bayatından ayırt etmek için pek çok ipucu bulunuyor:
Yrd. Dç Dr. Turan, "Balık tazeliğini yitirmeye başladığı zaman gözleri donuklaşmaya ve kanlanmaya başlar. Zaman geçtikçe, gözler tamamen içine çöker. Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayatlamış balıklarda et çok yumuşak ve peltemsi olduğundan bu iz kalır. Küçük balıklar avuç içine düz olarak yatırıldığında baş ve kuyruk kısımları sarkıyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır" diyor.
Pulları dökülüyorsa dikkat!
Turan'ın verdiği bilgiye göre taze balığın derisi nemli, berrak ve parlak olurken balık tazeliğini yitirdikçe derisinin parlaklığı azalır ve üzerinde donuk bir tabaka meydana gelir. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışık. Yani pulların ele gelmemesi gerekiyor. 'Deniz yosunu kokusunda' olan taze balığın ağzı da zor açılıyor. Balık bayatladıkça ağzını açmak kolaylaşır. Taze balığın solungaçları ise parlak ve canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk gri-beyaz ve koyu renklere doğru değişiyor. Balık tazeliğini yitirdikçe kılçıklar kolayca etten ayrılıyor.