İran birinci, Türkiye ikinci

MERSİN - Kuruyemiş tüketiminde Türkiye’nin tek rakibi İran. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karapınar “Türkiye’deki kuru yemiş tüketimi kişi başı yıllık üç kilogram. Dünyada en çok kuru yemiş tüketen ülke ise yılda 5 kilogramla İran. Biz İran’dan sonra geliyoruz. Kuru yemiş üretimimiz yıllık 220 bin ton civarında. Bundaki en büyük pay yüzde 40 ile ayçiçeği çekirdeğinde” dedi. Uzmanlar yüzde 40’ı yağ olan ayçekirdeğinden 100 gram tüketildiğinde 40 gram yağ alınacağını, ayrıca aşırı tüketimde kabuktaki tuza da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. (aa)