İstanbul'un 'en balıklı' günleri başlıyor!

İstanbul'un 'en balıklı' günleri başlıyor!
İstanbul'un 'en balıklı' günleri başlıyor!
İstanbul'un lüfer bayramı bu yıl 'Slow Fish İstanbul' ile uluslararası nitelik kazandı. Etkinlikler, herkese açık ve ücretsiz.

İSTANBUL - Slow Food İstanbul- Fikir Sahibi Damaklar’ın ‘İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın’ kampanyasını takiben başlattığı Lüfer Bayramı bu yıl uluslararası boyuta taşındı. 2011’den beri kutlanan bayram bu yıldan itibaren uluslararası ‘Slow Fish İstanbul’la dönüşümlü olarak kutlanacak.


10 ülkeden 70’in üzerinde delegenin sunumlarıyla zenginleştirecekleri ‘Slow Fish İstanbul’da akademik tartışmalar, çocuklarla atölyeler, film festivali ve bir de yemek yarışması yer alıyor. 


Uluslararası Slow Fish kampanyası çerçevesinde gerçekleşen etkinliklerde Türkiye’nin yanı sıra, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna’dan delegelerle ‘sürdürülebilir bir gelecek’ için gayret edenler buluşacak. 


Balıkçı topluluklarının, aşçılar, akademisyenler, çevre örgütüleri ve balıkseverlerin katılacağı etkinlikler Boğaziçi Üniversitesi Albert Long binasında başlıyor. 4 gün sürecek etkinlikler herkese açık ve ücretsiz olacak. İşte gün gün etkinlikler


BALIK TUTMAYI BİLMEYEN MARTIYLA TANIŞIN!

(17 EKİM PERŞEMBE)

13:00 Film - ana salon
Learning to Fish
(2012)
Teemu Auersalo’nun yönettiği 2012 yapımı bu kısa filmde sadece biz insanların değil, şehirde gıdasına uzak, gıdasına yabancı kalan şehirli martı Johnny’nin de balık tutmayı ‘öğrenmek’ zorunda kalışını izliyoruz.

13:00: Açılış
14:00 Film - ana salon
Polaris
(2012)
Chico Pereira’nın yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçıların zorlu yaşamlarını konu ediliyor. Balıkçının bir zanaatkar, balıkçılığın da bir zanaat olmadığı bu yeni düzen de herkes birbirine yabancı kalıyor.

14:30 Sunum - Kriton Curi salonu
Doç Dr. Adnan Ayaz (Çanakkale Onsekiz Mart Uni., Türkiye)
Lüfer

14:30 Film - ana salon
The Secrets of The Delta
(2007)
Despina Pantazi’nin yönettiği ve Thrace Etnoloji Müzesi prodüksiyonu olan bu 2007 yapımı belgeselde, Türkiye-Yunanistan sınırını belirleyen Meriç Nehiri’nin iki yakasından, tarih boyunca yaşanmış, bugünlere ektarılan balıkçı hikayeleri anlatılıyor

15:30 Panel - forum alanı
Kültüre Sahip Çıkmak: Nuh’un Ambarı ve ESSEDRA projesi
moderatör: Michele Rumiz (Slow Food HQ, İtalya)
Dessislava Dimitrova (Slow Food Sofya, Bulgaristan)
Burcu Gezeroğlu (Mutfak Dostları Derneği, Türkiye)
Ivo Kara Pesic (Slow Food Dubrovnik, Hırvatistan)

16:00 Sunum - Kriton Curi salonu
O. Bülent Artüz (MAREM, Türkiye)
MAREM projesi

17:00 Film - ana salon
The Slow Food Story
(2013)
Stefano Sardo’nun yönettiği 2013 tarihli film gıda üzerinden kültürel bir muhafaza savaşı veren bir grup adamın hikayesini anlatıyor.



18 EKİM CUMA

10:00 Sunum - ana salon
Prof. Fikret Adaman (Boğaziçi Uni., Türkiye)
Müştereklere Dair Meselelerimiz

10:30 Sunum - Kriton Curi salonu
Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş (Karadeniz Teknik Uni., Türkeye)
Sürdürülebilir Balıkçılık

10:30 Film - küçük salon
Polaris
(2012)
Chico Pereira’nın yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçıların zorlu yaşamlarını konu ediliyor. Balıkçının bir zanaatkar, balıkçılığın da bir zanaat olmadığı bu yeni düzen de herkes birbirine yabancı kalıyor.

11:30 Film - küçük salon
The Salmon Confidential
(2013)
Twyla Roscovich’in yönettiği 2013 yapımı belgesel Biyolog Alexandra Morton’ın British Colombia kıyılarında yetişen bir tür olan vahşi somon balıklarında tespit ettiği bir virus salgını üzerine yaptığı araştırmayı ve bölge için kültürel, ekonomik ve ekolojik anlamda çok değerli olan vahşi somon, böylesine ciddi bir tehlike altındayken, ekonomik ve siyasi çıkarlar yüzünden yapılan hesaplarla gizlenerek, bir felaketin üstünün nasıl kapatıldığını aktarıyor.

11:30 Film - ana salon
Learning to Fish
(2012)
Teemu Auersalo’nun yönettiği 2012 yapımı bu kısa filmde sadece biz insanların değil, şehirde gıdasına uzak, gıdasına yabancı kalan şehirli martı Johnny’nin de balık tutmayı ‘öğrenmek’ zorunda kalışını izliyoruz.


11:30 Panel - ana salon
Denizleri Fabrikalaştırmak: Çiftlikler
moderatör: Uygar Özesmi (change.org, Türkiye)
Cevat Ilgaz (Karaburun Ortak Yaşam Konseyi, Türkiye)
Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Ivo Kara Pesic (Slow Food Dubrovnik, Hırvatistan)
Prof. Dr. Devrim Memiş (SÜMDER, Türkiye)

12:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Prof. Dr. Cemal Saydam (Hacettepe Uni., Türkiye)
Çöl Kumu, Yağışlar ve Sucul Hayatın Bereketi

13:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Prof. Dr. Saadet Karakulak (İstanbul Uni., Türkiye)
İstanbul’un dalyanları

13:00 Panel - ana salon
Bir Zamanlar Balıkçılık...
moderatör: Michele Rumiz (Slow Food HQ, İtalya)
Dr. Mustafa Zengin, (Trabzon SÜMAE)
George Zoidis (SF 2011, Cenova delegesi, Yunanistan)
Oksana Vyalova (Ass. of Seafood Cluster başkanı ve Sivastapol midye şenliği direktörü)
Hasan Eser (İzmir Birlik yön. kurulu üyesi, Türkiye)
Bahriye Kabadayı Dal - Burak Dal (belgesel yönetmenleri, Türkiye)


14:00 Sunum - küçük salon
Yrd. Doç. Dr. Günay Güngör (Namık Kemal Uni., Türkiye)
Marmara Denizi Balıkçılığında Tayfaların Çalışma ve Yaşam Koşullarının Sosyo-Ekonomik Ekonomik Analizi


15:00 Sunum - küçük salon
Prof. Dr. Hasan Güngör (Namık Kemal Uni., Türkiye)
Marmara Denizi Balıkçılığında Reislerin Çalışma ve Yaşam Koşullarının Sosyo-Ekonomik Ekonomik Analizi


15:00 Film - ana salon
Boğaziçi Balıkları
(2012)
Bugün ‘seninki kaç santim’, ‘küçük balık yoksa büyük balık da yok’, ‘İstanbul lüfere hasret kalmasın’, ‘yemiyorsak sebebi var’ gibi kampanyalar yapılmasını gerektirecek noktaya nasıl geldik? “Boğaziçi Balıkları” belgeselinin serüveni bu soruların yanıtlarını merak etmekle başlamıştı. Karekin Deveciyan’ın yüzyıl önce yazdığı kitaptaki onlarca balık nereye gitmişti? Ki kaybolan sadece balıklar da değildi. Denizle iç içe bir şehrin kültürü yok olmuştu. Belgesel film, mazide kalanlara duyulan özlemi hatırlatırken nostaljinin romantizminde kaybolmamayı ve bugünün mücadelesine bağlanmayı hedefledi. ‘Kaybedilenleri elbette hatırlamalıyız ama bu hatırlayış elimizde kalana sarılmamızı sağlamalı’ inancıyla pek çok balıkçıyla görüşmeler yapıldı, anılar- fotoğraflar toplandı. Sadece balıkçılardan değil konuyla ilgili yazarlardan, amatörlerden, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alındı.Aşırı avcılıktan kirliliğe, Boğaz’ın özelliğinden küresel nedenlere pek çok konu zaman zaman anlatımı kolaylaştıran grafik animasyonlarla yansıtıldı. “Boğaziçi Balıkları” bir şehrin ve insanlarının değişimini denizden bakarak yansıtmaya çalışan bir belgesel film.

15:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Cinzia Scaffidi (Slow Food HQ, İtalya)
Gelecek İçin Çalışmak: Slow Fish

16:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Denizlerin İstilası - Özelleştirmeler


16:30 Panel - forum alanı
El Ele Veren Kampanyalar
moderatör: Tan Morgül (yazar, Türkiye)
Hilal Atıcı (Greenpeace Akdeniz)
Defne Koryürek (Slow Food İstanbul, Türkiye)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)


16:30 Film - ana salon
Sushi: The Global Catch
(2012)
Mark Hall’un yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde geleneksel Japon mutfağının dünyaya yayılan lezzeti suşi konu ediliyor. Bugün global boyuttaki suşi tüketimi, bu kültürü var eden kaynakları, yani balığı tehlikeye sürüklemekte. Ton balığına artan talebin sonucu aşırı avcılık, türün sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bu bir bitki olsun, balık olsun herhangi bir türün, içinde bulunduğu ekosistem adına taşıdığı değeri de hesaba katarsak tehdidin boyutu giderek büyüyor.


19 EKİM CUMARTESİ

10:00 Film - ana salon
Learning to Fish
(2012)
Teemu Auersalo’nun yönettiği 2012 yapımı bu kısa filmde sadece biz insanların değil, şehirde gıdasına uzak, gıdasına yabancı kalan şehirli martı Johnny’nin de balık tutmayı ‘öğrenmek’ zorunda kalışını izliyoruz.


10:00 Panel- ana salon
Göllerin Hikayesi
Ilinka Vaselinovik (Slow Food Drojan, Makedonya)
Vanco Stajanovski (şef, Makedonya)
Prof. Angela Vasilevska (Ohri Üniversitesi, Makedonya)
Dr. Mustafa Sarı (Van Üniversitesi, Türkiye)

10:30 Panel - Kriton Curi salonu
Midye Bir Çözüm Olabilir Mi?
moderatör: Natalya Gordetska (Slow Food Kırım, Ukrayna)
Oksana Vyalova (Ass. of Seafood Cluster başkanı ve Sivastapol midye şenliği direktörü)
Özgür Deniz Tezcan (MAREM, Türkiye)
Niksa Glavic (Uni. of Dubrovnik, Hırvatistan)

11:00 Film - küçük salon
The Mussels in Love
(2012)
Willemiek Kluijfhout’un yönettiği filmde kalın kabuklu bu deniz canlılarının ve onlarla ortak bir yaşam sürdüren insanın öyküsü var.

11:30 Sunum - ana salon
Dr. Mustafa Zengin (SUMAE Trabzon, Türkiye)
Karadeniz’in Iskarta Meselesi

12:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Taner Yıldız (İstanbul Uni., Türkiye)
Hayalet Avcılık


12:00 Sunum - forum alanı
Serkan Taycan (sanatçı, Türkiye)
İki Deniz Arasında - Kanalİstanbul Boyu Yürüyecek Olsak...


13:00 Sunum - ana salon
Mahmut Akyürek (GTH Bakanlığı uzmanı, Türkiye)
Türkiye’deki Balıkçı Filosunu Azaltma Çabaları: Uygulamanın balık stokları üzerine etkileri


13:00 Panel - Kriton Curi salonu
Tuna’nın Marmara ve Karadeniz’in Sucul Hayatına Etkileri
moderatör: Levent Artüz (MAREM)
Nenad Zivanovic (Tuna nehri ekonomisi, Sırbistan)
Tiberiu Cazacioc (Slow Food Romanya, Romanya)
Denitza Petrova (sosyolog, doğa korumacısı, Bulgaristan)
Doç. Dr. Reyhan Akçaalan Albay (SÜMDER)


13:00 Film - küçük salon
The Damocracy
Damocracy, verimli ve yenilenebilir enerji kaynakları argümanlarıyla hazırlanmış baraj projelerinin, vaat ettiğinin aksine birer doğa katliamı olduğunu Amazon nehri üzerinde kurulan Bela Monte ve Hasankeyf’i yutacak Ilısu baraj projeleri üzerinden anlatıyor. Mezapotamya’dan Amazonlar’a paylaşılan bu yeni tecrübeye bölge insanlarının cevaplarını yansıtan bir belgesel.


13:30 Sunum - forum alanı
Levon Bağış (şarap uzmanı, eğitmen, Türkiye)
Deniz, Balık ve Üzüm - Bir Bütün Kültür


14:00 Sunum - ana salon
Ramazan Özkaya (Sür-Koop Başkanı)
Balık ve Balıkçılıkta Yeni Dönem

15:00 Sunum - ana salon
Dr. Mustafa Sarı (Van Uni., Türkiye)
İnci Kefali’nin Peşinde

15:00 Panel - Kriton Curi salonu
Denizin Efendileri

16:00 Sunum - ana salon
Prof. Dr. Sevim Köse (Karadeniz Teknik Üni., Türkiye)
Karadeniz’in Geleneksel Balık Saklama Usulleri

16:30 Panel - ana salon
Denizi Konservelemek, Tütsülemek ve Turşulamak
moderatör: Dessislava Dimitrova (Slow Food, Sofia)
Lidziya Knushova (şef, Ukrayna)
Aglaia Kremezi (yemek yazarı, araştırmacı, Yunanistan)
Taze Balık, Bekir usta (zanaatkar, Türkiye)
Michele Rumiz (Slow Food HQ, İtaya)
Gül Girişmen (Slow Food Foça, Türkiye)

20 EKİM PAZAR


10:00 Film - ana salon
Learning to Fish
(2012)
Teemu Auersalo’nun yönettiği 2012 yapımı bu kısa filmde sadece biz insanların değil, şehirde gıdasına uzak, gıdasına yabancı kalan şehirli martı Johnny’nin de balık tutmayı ‘öğrenmek’ zorunda kalışını izliyoruz.

10:00 Sunum - forum alanı
Alfred Marku (şef, Romanya)
Başka Bir Diyardan

10:00 Panel - ana salon
...Bugün!
moderatör: Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Marcello Longo (EMMA kooperatifi başkanı, balıkçı, İtalya)
Alessandro Ciccolella (Marine Protected Area of Torre Guaceto’nun direktörü, İtalya)
Georgios Zoidis (SF 2011, Cenova delegesi, Yunanistan)
Ilinka Vaselinovik (Drojan gölü, Makedonya)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)

10:30 Sunum - Kriton Curi salonu
Aglaia Kremezi (araştırmacı, yazar, Yunanistan)
Kültürlerin Çakıştığı Noktada Balık

11:00 Sunum - forum alanı
Didem Şenol (şef, Türkiye)
Aşçı ve Balık

11:00 Film
Thalassa -men and the sea
(2012)
Gianluca Agati’nin yönettiği 2012 yapımı belgeselde Sicilya’nın kıyı şehirlerinden, Siracusa’da tarih balıkçılık ve denizle iç içe bir geçmiş paylaşılıyor. Sanayileşme sonrası değişen doğa dengesini, beraberinde zanaat ve tüketim alışkanlıklarıyla bu dönüşümü birebir yaşayan, gözleyen sakinlerinden, balıkçılarından, esnaflarından ve bilim adamlarından dinliyoruz.

11:30 Atölye - orta kantin
Lüfer İzi
etkinliğin yönetmeni Ayşenur Arslanoğlu, “10 yaş ve üzerindeki çocuklara açık bu atölyede, balıklı baskılar yapacağız. Beraberiniz de bir t-shirt, bir çanta veya daha sonra kullanmak üzere bir parça kumaş ile geliniz sonra da beraber balıklarımızın rengini, kuyruğunu, gözlerini hayal edelim. Boyayalım ve basalım. Hem biraz balık konuşalım, hem sohbetimizin izlerini bırakalım.” diyor.

11:30 Film - ana salon
The Secrets of The Delta
(2007)
Despina Pantazi’nin yönettiği ve Thrace Etnoloji Müzesi prodüksiyonu olan bu 2007 yapımı belgeselde, Türkiye-Yunanistan sınırını belirleyen Meriç Nehiri’nin iki yakasından, tarih boyunca yaşanmış, bugünlere aktarılan balıkçı hikayeleri anlatılıyor.


12:00 Sunum - forum alanı
Arda Türkmen (şef, Türkiye)
Büyüdüğüm Balıkçı Köyü

12:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Stavros Bampalas (Slow Food Alexandroupoli, Yunanistan)
Yerelden Globale, Bir Denizcinin Gözünden


13:00 Sunum - Kriton Curi salonu
Nedim Atila (Slow Food Bardacık, Türkiye)
Mübadele


13:00 Sunum - forum alanı
Nilhan Aras (araştırmacı, yazar, Türkiye)
Bugünün Halk Mutfağında Balık


14:00 Atölye - orta kantin
iDans ekibinin ‘Hepimiz İstanbullu’yuz!’ sloganıyla başlattığı kukla atölyeleri İstanbul’u dolaştı ve geçen yılki Lüfer Bayramı’nda bizlere bir de iLüfer etkinliği yaşattı. Bu yıl da yine aynı ekiple ve 10-17 yaş arası gençlerimizle birlikte gerçekleşecek bu atölyede lüferin bir maketini yapacak ve lüfere dair fikirlerimizi, anılarımızı konuşurken ortak geleceğimizi hayal edeceğiz.

14:00 Sunum - forum alanı
Tuba Şatana (yazar, eğitmen, Türkiye)
Sokakta Balık Yemek

14:00 Sunum - ana salon
Prof. Dr. Cemal Saydam (Hacettepe Uni., Türkiye)
Kanalİstanbul Projesi’nin Karadeniz ile Marmara Denizi’ne Olası Etkileri


15:30 Sunum - forum alanı
Ozan Veryeri (SAD, Türkiye)
Sorumlu Balıkçı, Sorumlu Tüketici


16:00 Film
The End of The Line
(2011)
Tuttuğumuz yolun ne kadar yıkıcı olduğunu gösteren önemli bir film.