'Kokuyor' diye balık yemiyoruz

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan başkanlığında, Antalya'da 300 aile arasında yapılan bir araştırmada...

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan başkanlığında, Antalya'da 300 aile arasında yapılan bir araştırmada, ailelerin balık tüketimleri ve buna etki eden faktörler belirlendi. Araştırma sonuçları şöyle:

  • Ailelerin yüzde 16'sı hiç balık tüketmiyor. Bunların yüzde 34'ü, mutfakta bıraktığı koku veya canlı balık kokusu nedeniyle, yüzde 23'ü alışkanlıkları olmadığı için, yüzde 16'sı hazırlanmasının zorluğunu öne sürerek balık tüketmediklerini söyledi.
  • Balık tüketen ailelerin yüzde 57.9'u, balığa göre beyaz ve kırmızı eti daha çok tüketiyor. Burada da en önemli neden yine mutfakta oluşan koku ve kirlilik.
  • Ailelerin yüzde 53.6'sı ev dışında balık tüketiyor.
  • Balığı diğer etlere göre daha fazla tercih edenlerse, balık etinin daha sağlıklı oluşu, besin değerinin yüksek olması, tat ve lezzetinin beğenilirliği, fiyatının uygunluğu gibi faktörlerin seçimde etkili olduğunu belirtti.
  • Tüketilen balıkların yüzde 48'ini hamsi oluşturuyor. Hamsiyi sırasıyla, çipura, istavrit, alabalık, barbun, levrek, mercan, kefal, sazan ve çinekop izliyor.
  • Yüzde 97.6'sı balığı taze, yüzde 2.4'ü konserve tüketiyor.
  • Ailelerin yüzde 76'sı balığı kızartıyor, yüzde 15'i fırında pişiriyor, yüzde 9'u ızgara yapıyor.
  • Yüzde 78'i balığı kışın, yüzde 48.8'i de hafta sonu tüketiyor.
  • Yüzde 54'ü balığı semt pazarı, yüzde 27'si balık pazarı, yüzde 8'i balıkçı dükkânından alıyor.
    Prof. Özkan, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "Türkiye'de deniz ürünleri yeterince tüketilmiyor. 8 bin 333 km. kıyı uzunluğuna sahip olan ülkemizde 25 milyon hektar su ürünleri üretimine uygun alan var. Buna karşın kişi başına deniz ürünleri tüketimi 7.6 kg. Bu değer gelişmiş ülkelerde 23.3 kg., gelişmekte olan ülkelerde 13.7 kg. ve dünya ortalamasında 15.87 kg."