'Şarapçılığın üzerinde mahalle baskısı var'

Şarap Üreticileri Derneği Başkanı ve Sevilen Şarapları'nın patronu Coşkun Güner, 'Yüksek vergi politikası, yerel belediyelerin kısıtlamaları ve mahalle baskıları şarap sektörünün gelişmesini engelledi' dedi


EDİRNE - Son yıllarda iyi bir performans gösteren dünyada yeni nesil şarapçılıkta ses getiren ürünlerle boy gösteren Türk şarapçılığının sıkıntıları da bitmiyor. Yüksek vergiler başta olmak üzere sektörün birçok sorunu bulunuyor.
Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Başkanı ve Sevilen Şarapları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, “Yüksek vergi politikaları, yerel belediyelerin kısıtlamaları ve mahalle baskıları şarap sektörünün gelişmesini engelledi” diye konuştu. Güner, yaptığı açıklamada, turizm sezonunun başlamasına az bir süre kala içki sektörünün durgun olduğunu söyledi.
Ege, Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde içki satışının yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Güner, geçen yıl üretilen 65 milyon litre şarabın ancak 36 milyon litresinin tüketildiğini belirtti.

İrili ufaklı 100 üretici var
Türkiye’de yaklaşık irili ufaklı 100 şarap üreticisinin bulunduğunu anlatan Güner, şöyle devam etti: “20 gün sonra turizm sektörü başlayacak. İçki sektörü durgun. Yüksek vergi politikaları, yerel belediyelerin kısıtlamaları ve mahalle baskıları şarap sektörünün gelişmesini engelledi. Diğer taraftan ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle vatandaş, zaruri ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneldi.
Tüm bunların sonucunda da geçen yıl ülkede üretilen 65 milyon litre şarabın 36 milyon litresi tüketildi. Şarap fiyatları 10 liranın altında. 2-3 lira indirim olmasına rağmen tüketim istenilen düzeye ulaşmadı. Bu yıl tüketimin 40 milyon litreye çıkmasını bekliyoruz.”

Sektörde 40 bin kişi
Şarap sektöründe ve pazarlamasında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığını vurgulayan Güner, bunun aileleriyle birlikte 40 bini bulduğunu belirtti. Güner, şöyle devam etti: “Sektörde 40 bin kişi ekmek yiyor. Bunun bir de bağcılık tarafı var. Bunu da eklediğimizde yaklaşık 800 bin kişiyi buluyor. Bu nedenle, katma değeri yüksek bir tarım ürünü olan şaraplık üzümün desteklenmesi gerekiyor. Her platforma söylediğimiz gibi, Türk bağcılık ve şarapçılığının devlet politikası olarak ele alınması lazımdır.
Vergilerin yüksek olmasından dolayı yatırım yapamıyoruz. Şili ve İtalya çok ucuza şarap satıyor. Bunlarla mücadele etmek gerçekten çok zor. Mücadele, ancak kaliteli üretim gerçekleştirilerek yapılır. Turizm sektörü kaliteli şarap yerine ucuz şaraba yönelmiş durumda.”

Şarapçılık kongresi şart
Güner, Türkiye’de şarapçılık ve bağcılık sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılması için şarapçılık kongresinin yapılması gerektiğini bildirdi. Şarapçılık kongresinin en son 1970’li yıllarda yapıldığını anımsatan Türkiye Şarap Üreticileri Derneği BaşkanıGüner, şunları kaydetti:
“Şarapçılık kongresi mutlaka düzenlenmeli. Bu kongrede sektör tartışılmalı ve çözüm önerileri ortaya konulduktan sonra hayata geçirilmelidir. Düzenlenecek olan bu kongrenin bir maliyeti var. Taraflar ortak hareket ederek bunu sağlayabilir.” (aa, Radikal)

1942’de Bulgar göçmeni kurdu
Sevilen Şarapçılık, 1942 yılında, İsa Güner tarafından İzmir’de kuruldu. Birinci nesil Bulgar göçmenlerinden olan İsa Güner, Fransa’da Fransız bağcılık ve şarapçılığını keşfedip gözlemledikten sonra, Türkiye’de şarap üretimi için olağanüstü bir potansiyel olduğunu fark etti ve İzmir civarından satın aldığı 4 hektarlık toprak üzerinde ilk bağ fidelerini dikti.
Yıl 1958 olduğunda, İsabey’in oğulları Çoşkun ve Gökhan Güner kardeşler, bağların genişliğini 50 hektara yükseltti. Günümüzde ise Sevilen bağları 160 hektarlık araziye yayıldı Rasim, Murat, Enis ve Cem Güner’den oluşan üçüncü kuşağa uzun zamandır iki deneyimli şarap danışmanı hizmet veriyor; ikisi de Fransa’nın Bordeaux bölgesinden gelen, Florent Dumeau ve Xavvier ChonE. Sevilen iki bölgede üzüm üretiyor:
Ilıman bir Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Ege Bölgesi’nde, İzmir civarında ve serin bir Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Anadolu platosunda. Verilen bilgiye göre Sevilen grubu yılda 1 milyon şişe kaliteli şarap üretiyor.