Sezonu bayat balıkla açmayın

KOCAELİ - Yarın başlayacak yeni av sezonuyla birlikte balıklar tezgâhlardaki yerlerini alacak. Uzmanlar, bazı fırsatçıların elde kalmış bayat balıkları tazelerin arasına karıştırarak satmaya çalışabileceği yönünde uyardı. Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Akif Şen’in uyarıları şöyle: “Bayat balıklar zehirlenmeye yol açabilir. Taze balık parlak yapıda, yosun kokusunda, ağzı kapalı, solungaçları parlak kırmızı olur. Pullar sıkıca tutunmuş, vücut yüzeyi mukoz tabaka akıcı kıvamda olmalı, el ile balığın yüzeyine bastırıldığında parmak izi kalmamalıdır. Bayat balıkın görünüşü mat ve itici, amonyak benzeri bir kokuya sahip olur. İçe çöken gözler ve açık ağız yapısına sahiptir. Solgun renkte olan solungaçlar gibi pullar da solgun ve gevşek yapıdadır. El ile bastırıldığında balığın vücudunda izler kalır.” (aa)