Slow Fish İstanbul'da bugün ne var?

Slow Fish İstanbul'da bugün ne var?
Slow Fish İstanbul'da bugün ne var?
Slow Fish Istanbul'un Boğaziçi Üniversitesi Albert Long binasında başlayan etkinliklerin birinci gününde lüfer avcılığı üzerinden İstanbul ve boğazların çevre ve tüketim ilişkisi üzerine tartışmalar ve sunumlar yer aldı.

İSTANBUL / RADİKAL

Denizlerdeki balık rezervine dikkat çekmek ve çeşitliliği arttırmak için yola çıkan Slow Food bu yıl Lüfer Bayramı etkinliklerini uluslararası boyuta taşıdı. Slow Fish Istanbul’un Boğaziçi Üniversitesi Albert Long binasında başlayan etkinliklerin birinci gününde lüfer avcılığı üzerinden İstanbul ve boğazların çevre ve tüketim ilişkisi üzerine tartışmalar ve sunumlar yer aldı.
Uluslararası Slow Fish kampanyası çerçevesinde gerçekleşen etkinliklerde Türkiye ’nin yanı sıra, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna’dan delegelerle ‘sürdürülebilir bir gelecek’ için gayret edenler buluşacak.

İkinci oturumda MAREM projesi ve etkileri konuşuldu. Bülent Artüz tarafından anlatılan proje Marmara Denizi’nin değişen oşinografik şartlarının izlenmesi için yürütülüyor. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin türlerin kaybına neden olduğunu ifade eden Artüz, çevre mevzuatının uygulanmasıyla 5 senenin sonunda Marmara Denizi’nde iyileşme yaşanacağını, Marmara’da kaybolan 124 türün 50’sinin türün kazandırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Slow Fish İstanbul’un etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler herkese açık ve ücretsiz.


BUGÜN

* 10:00 Sunum: Prof. Fikret Adaman, Müştereklere Dair Meselelerimiz

* 10:30 Sunum: Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Sürdürülebilir Balıkçılık

* 10.30 Film (Polaris): İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçılar.

* 11:30 Film (The Salmon Confidential): Vahşi somon balıklarındaki salgın riski neden ve nasıl gizlendi?

* 11.30 Panel: Denizleri Fabrikalaştırmak: Çiftlikler

* 12:00 Sunum: Prof. Dr. Cemal Saydam, Çöl Kumu, Yağışlar ve Sucul Hayatın Bereketi

* 13:00 Sunum: Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul’un Dalyanları

* 13.00 Panel: Bir zamanlar balıkçılık.

* 14:00 Sunum: Yrd. Doç. Dr. Günay Güngör, Marmara Denizi’nde tayfaların çalışma ve yaşam analizi

* 15.00: Prof. Hasan Güngör: Reislerin yaşam koşullarının analizi.

* 15:00 Film: Boğaziçi Balıkları (2012)
Bugün ‘seninki kaç santim’, ‘küçük balık yoksa büyük balık da yok’, ‘İstanbul lüfere hasret kalmasın’, ‘yemiyorsak sebebi var’ gibi kampanyalar yapılmasını gerektirecek noktaya nasıl geldik? “Boğaziçi Balıkları” belgeselinin serüveni bu soruların yanıtlarını merak etmekle başlamıştı. Karekin Deveciyan’ın yüzyıl önce yazdığı kitaptaki onlarca balık nereye gitmişti? Ki kaybolan sadece balıklar da değildi. Denizle iç içe bir şehrin kültürü yok olmuştu. Belgesel film, mazide kalanlara duyulan özlemi hatırlatırken nostaljinin romantizminde kaybolmamayı ve bugünün mücadelesine bağlanmayı hedefledi. ‘Kaybedilenleri elbette hatırlamalıyız ama bu hatırlayış elimizde kalana sarılmamızı sağlamalı’ inancıyla pek çok balıkçıyla görüşmeler yapıldı, anılar- fotoğraflar toplandı. Sadece balıkçılardan değil konuyla ilgili yazarlardan, amatörlerden, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alındı.Aşırı avcılıktan kirliliğe, Boğaz’ın özelliğinden küresel nedenlere pek çok konu zaman zaman anlatımı kolaylaştıran grafik animasyonlarla yansıtıldı. “Boğaziçi Balıkları” bir şehrin ve insanlarının değişimini denizden bakarak yansıtmaya çalışan bir belgesel film.

* 15.00 Sunum: Cinzia Scaffidi (Slow Food HQ, İtalya)
Gelecek İçin Çalışmak: Slow Fish

* 16.00 Sunum: Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Denizlerin İstilası - Özelleştirmeler

* 16.30 Panel: El Ele Veren Kampanyalar
moderatör: Tan Morgül (yazar, Türkiye)
Hilal Atıcı (Greenpeace Akdeniz)
Defne Koryürek (Slow Food İstanbul, Türkiye)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)

*16.30 Film: Sushi: The Global Catch (2012)
Mark Hall’un yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde geleneksel Japon mutfağının dünyaya yayılan lezzeti suşi konu ediliyor. Bugün global boyuttaki suşi tüketimi, bu kültürü vareden kaynakları, yani balığı tehlikeye sürüklemekte. Ton balığına artan talebin sonucu aşırı avcılık, türün sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bu bir bitki olsun, balık olsun herhangi bir türün, içinde bulunduğu ekosistem adına taşıdığı değeri de hesaba katarsak tehdidin boyutu giderek büyüyor.


YARIN

* 10:00 Panel: Göllerin Hikayesi
Ilinka Vaselinovik (Slow Food Drojan, Makedonya)
Vanco Stajanovski (şef, Makedonya)
Prof. Angela Vasilevska (Ohri Üniversitesi, Makedonya)
Dr. Mustafa Sarı (Van Üniversitesi, Türkiye)

* 10:30 Panel: Midye Bir Çözüm Olabilir Mi?
moderatör: Natalya Gordetska (Slow Food Kırım, Ukrayna)
Oksana Vyalova (Ass. of Seafood Cluster başkanı ve Sivastapol Midye Şenliği direktörü)
Özgür Deniz Tezcan (MAREM, Türkiye)
Valter Kozul (Uni. of Dubrovnik, Hırvatistan)

* 11:00 Film: Aşık midyeler
Willemiek Kluijfhout’un yönettiği filmde kalın kabuklu bu deniz canlılarının ve onlarla ortak bir yaşam sürdüren insanın öyküsü var

* 11:30 Sunum: Dr. Mustafa Zengin (SUMAE Trabzon, Türkiye)
Karadeniz’in Iskarta Meselesi

* 12.00 Sunum: Taner Yıldız, hayalet avcılık.

* 12.00 Sunum: Serkan Taycan (sanatçı, Türkiye)
İki Deniz Arasında - Kanalİstanbul Boyu Yürüyecek Olsak...

* 13:00 Sunum: Mahmut Akyürek (GTH Bakanlığı uzmanı, Türkiye)
Türkiye’deki Balıkçı Filosunu Azaltma Çabaları: Uygulamanın balık stokları üzerine etkileri

* 13:00 Panel: Tuna’nın Marmara ve Karadeniz’in Sucul Hayatına Etkileri
Nenad Zivanovic (Tuna nehri ekonomisi, Sırbistan)
Boris Camernik (Sırbistan)

*13.00 Film: The Damocracy
Damocracy, verimli ve yenilenebilir enerji kaynakları argümanlarıyla hazırlanmış baraj projelerinin, vaat ettiğinin aksine birer doğa katliamı olduğunu Amazon nehri üzerinde kurulan Bela Monte ve Hasankeyf’i yutacak Ilısu baraj projeleri üzerinden anlatıyor. Mezapotamya’dan Amazonlar’a paylaşılan bu yeni tecrübeye bölge insanlarının cevaplarını yansıtan bir belgesel.

* 13:30 Sunum: Levon Bağış (şarap uzmanı, eğitmen, Türkiye)
Deniz, Balık ve Üzüm - Bir Bütün Kültür

* 14.00 Sunum: Ramazan Özkaya, Balıkçılıkta Yeni Dönem

* 15.00 Sunum: Dr. Mustafa Sarı (Van Uni., Türkiye)
İnci Kefali’nin Peşinde

* 15.00 Panel: Denizin efendileri

* 16.00 Sunum: Prof. Dr. Sevim Köse (Karadeniz Teknik Üni., Türkiye)
Karadeniz’in Geleneksel Balık Saklama Usulleri

* 16.30 Panel: Denizi Konservelemek, Tütsülemek ve Turşulamak
moderatör: Dessislava Dimitrova (Slow Food, Sofia)
Lidziya Knushova (şef, Ukrayna)
Aglaia Kremezi (yemek yazarı, araştırmacı, Yunanistan)
Taze Balık, Bekir usta (zanaatkar, Türkiye)
Yahya Göztepe (Slow Food Bozcaada, Türkiye)
Michele Rumiz (Slow Food HQ, İtaya)
Gül Girişmen (Slow Food Foça, Türkiye)


PAZAR

* 10.00 Panel: ..Bugün!
moderatör: Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Marcello Longo (EMMA kooperatifi başkanı, balıkçı, İtalya)
Alessandro Ciccolella (Marine Protected Area of Torre Guaceto’nun direktörü, İtalya)
Georgios Zoidis (SF 2011, Cenova delegesi, Yunanistan)
Ilinka Vaselinovik (Drojan gölü, Makedonya)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)

* 10.30 Sunum: Aglaia Kremezi (araştırmacı, yazar, Yunanistan)
Kültürlerin Çakıştığı Noktada Balık

* 10.00 Sunum: Şef Alfred Marku

* 11.00 Film: Thalassa -men and the sea
Gianluca Agati’nin yönettiği 2012 yapımı belgeselde Sicilya’nın kıyı şehirlerinden, Siracusa’da tarih balıkçılık ve denizle iç içe bir geçmiş paylaşılıyor. Sanayileşme sonrası değişen doğa dengesini, beraberinde zanaat ve tüketim alışkanlıklarıyla bu dönüşümü birebir yaşayan, gözleyen sakinlerinden, balıkçılarından, esnaflarından ve bilim adamlarından dinliyoruz.

* * 11.00 Sunum: Şef Didem Şenol
Şef ve balığı

* 11.30 Film: The Secrets of The Delta
Despina Pantazi’nin yönettiği ve Thrace Etnoloji Müzesi prodüksiyonu olan bu 2007 yapımı belgeselde, Türkiye-Yunanistan sınırını belirleyen Meriç nehirinin iki yakasından, tarih boyunca yaşanmış, bugünlere ektarılan balıkçı hikayeleri anlatılıyor.

*11.30: Atölye: Balık izi

* 12.00 Sunum: Stavros Bampalas (Slow Food Alexandroupoli, Yunanistan)
Yerelden Globale, Bir Denizcinin Gözünden

* 12.00 Sunum: Şef Arda Türkmen
Büyüdüğüm Balıkçı Köyü

* 13.00 Sunum: Nedim Atila (Slow Food Bardacık, Türkiye)
Mübadele

* 13.00 Sunum: Nilhan Aras (araştırmacı, yazar)
Bugünün Halk Mutfağında Balık

* 14.00 Sunum: Prof. Dr. Cemal Saydam (Hacettepe Uni., Türkiye)
Kanalİstanbul Projesi’nin Karadeniz ile Marmara Denizi’ne Olası Etkileri

* 14.00 Sunum: Tuba Şatana (yazar, eğitmen, Türkiye)
Sokakta Balık Yemek

* 14.00 Atölye: iLüfer

*15.30 Sunum: Ozan Veryeri (SAD, Türkiye)
Sorumlu Balıkçı, Sorumlu Tüketici