Tarlaya ektim balık!

Emekli öğretmen Cemal Metin, 20 yıl önce Milas'taki bostanında çıkan kaynak suyunun deniz suyuna benzediğini anlayınca kavun-karpuz yerine çipura, levrek ve kefal yetiştirmeye başladı. Bugün yüzlerce dönümlük Yaşyer Ovası'nda 1500 kişi balık yetiştiriyor.
Haber: YAŞAR ANTER / Arşivi

MUĞLA - Milas'ta 20 yıl önce tarlada balık yetiştirmeye başlayan 74 yaşındaki Cemal Metin, yüzlerce dönümlük ovayı balık çiftliğine çevirdi. 150 toprak ve doğal havuzda tonlarca çipura, levrek ve kefal yetiştirilip ihraç edilmesini sağlayan Metin, yörenin kaderini değiştirdi. 1500'e yakın kişiye iş olanağı sağlayan tarlada balık, ilçeye yılda 20 trilyon liraya yakın gelir getiriyor.
Milaslı ilkokul öğretmeni Metin, 1983'te emekli olduktan sonra, Savran Köyü'nde Yaşyer Ovası'ndaki 20 dönümlük arazisinde çıkan suyun, deniz suyuna çok yakın özelliklere sahip olduğunu saptadı. Tarlasında yıllarca sebze yetiştiren Metin, denizden getirdiği çipura ve levrek yavrularının, Sodura Dağı eteklerinden çıkan ve ovayı sulayan kaynak suyunda büyümeye başladığını görünce, denizden 15 km. uzaklıkta tarlasında balık üretmeye karar verdi.
'Deli' dediler

Türkiye'de o yıllarda kültür balıkçılığın gelişmemiş olması nedeniyle
İtalya, Yunanistan ve İspanya'ya giderek incelemelerde bulunan Metin, yatırım için eşinin altınlarını, İzmir'deki iki eviyle bir dükkânını sattı. Arazisinde doğal toprak havuzlar açarak balık yetiştirmeye çalıştığını gören köylüler, "Deli misin, toprak çukurlarda balık yetişir mi, tarlada balık yetiştirildiği nerede görülmüş" diyerek yatırımdan vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Metin, 1988'de Cem Balıkçılık Limited Şirketi'ni kurup iç piyasa ve Avrupa'ya ihracata başladı.
Uluslararası başarı
Metin'in daveti üzerine 1989 yılında Milas'a gelen, ABD'deki Ohio Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dan Hoydock, projesini inceleyerek kutladı. Metin'in başarısı diğer köylüleri de heveslendirdi. Çiftçilerin yarısı Metin'den balıkçılık için yardım istedi. Yüzlerce çiftçi balıkçı oldu, yeni iş sahaları açıldı. 150'nin üzerinde havuza sahip 30 işletmede yılda 600 tonun üzerinde balık üretilmeye başlandı. 1500'e yakın kişiye istihdam olanağı sağlandı. Tarlada balık, ilçe ekonomisine yılda 20 trilyon liraya yakın gelir getiriyor.
Herkes kuşkuyla baktı
Eşinin altınlarını satınca boşanma aşamasına geldiklerini, ancak vazgeçmediğini belirten Metin, başarısını şöyle anlattı: "Sodura Dağı'ndan çıkan kaynak suyunun deniz suyuna yakın mineral yoğunluğu nedeniyle çipura ve levreklerin büyümesine uygun olduğunu gözlemledim. Projemi Tarım Bakanlığı'na onaylatmaya çalışırken, bana kuşkuyla baktılar.
Ancak raporların bilimsel olduğunu ortaya koyunca izin verdiler. 60-80 metre uzunluğunda, 20-25 metre genişliğinde, 2 metre derinliğindeki doğal toprak havuzlarda yetişen balıklar solucan, böcek, salyangoz ve kum midyesi gibi doğal ürünlerle büyüdüğü için, denizdeki çiftliklerde üretilen balıklardan daha lezzetli. Beslenme maliyeti de düşük.
Eskiden karpuz, kavun yetiştirerek kilosunu 300 bin liradan satan köylüler, şimdi yetiştirdikleri çipurayı kilosu 10-12 milyondan satınca yüzleri güldü. Herkese yardım ettim. Yüzlerce çiftçi balıkçı oldu. Yeni iş sahaları açıldı."