Türkiye şarap üçgeni

Uluslararası şarap tadımcısı Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu,
"Türkiye'de yurtdışındaki festivallerde ödüller alan şaraplar var.

ANKARA - Uluslararası şarap tadımcısı Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu,
"Türkiye'de yurtdışındaki festivallerde ödüller alan şaraplar var. Ama bana göre dünyada şarap üretiminde Şili düzeyindeyiz. Türkiye'nin yüz
üzerinden 90 ve üstü puan verilebilecek bir şarabı yok. Ama zamanla olacak" dedi. Hollanda Groningen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hollanda Kraliyet Şarap Akademisi'nin profesyonel şarap uzmanlığı konusunda en yüksek eğitim derecesi olan vinoloji diploması sahibi Kocabaşoğlu, şarap ve Türkiye'de şarapçılık konusunda şu bilgileri verdi:

  • Bütün dünyadaki uzmanların ortak olduğu nokta şu: Türkiye'de gerçek anlamda uluslararası bir şarap yapılacaksa, bu, Elazığ-Diyarbakır-Malatya bölgesinde yapılacak. Çünkü buraları çok eskiden şarap bölgesi. Bu üçgen gelecekte çok önemli olacak.
    En tanınan şarap Buzbağ
  • Öküzgözü ve Boğazdere, bence Türkiye'nin asil üzümleri. İyi işlendiği takdirde daha iyi şaraplar üretilecek. Şarabın bağda yapılması da önemli, başka yerlere nakledilen üzüm şarap kalitesini düşürüyor. Türkiye'nin yurtdışında en çok tanınan şarabı Buzbağ. İyi bir Buzbağ Türkiye şartlarında iyi ama onda da bir şişe bir şişeyi tutmaz.
  • Şarap ilk olarak bugünkü Ağrı-Ermenistan-Gürcistan arasındaki bölgede yapıldı, üzümün anavatanı da bu topraklar. Şarap buradan önce Anadolu'ya yayıldı, daha sonra Mısır'a oradan da İsrail ve Yunanistan'a yayıldı.
    Petrus'tan pahalısı var
  • Türkiye'de de tanınan 'Petrus'lar Fransa'da Bordeaux (Bordo) içindeki Pomerol bölgesinin en iyi şarabı. Petrus, Bordo'nun en pahalı şarabı, ancak dünyanın 'en pahalı şarabı' değil. Petrusların en pahalılarının bile çıkış fiyatı 1100 euro civarında. En pahalı şarap Bourgon bölgesindeki
    'Chardonnay' üzümünden yapılan 'Le Montrachet'. Bu şarabın şişesinin üreticiden çıkış fiyatı 2 bin 100 euro. Domaine De La Romanee Conti adlı şirketin ürettiği 'Romanee Conti' şarabı da en pahalı şaraplar arasında bulunuyor. Onu sadece çok pahalı olan 11 şarapla birlikte set halinde alabilirsiniz. Set içindeki sadece Romanee Conti'lerin fiyatı da 2 bin 400 euro. Bunlar yılda 600 kasa, hatta daha da az üretiliyor.
  • İyi şarap, hisse senedi gibidir. Fransa'nın Rhone Vadisi'ndeki CoteRotie bölgesinde üretilen 'Guigal-La Turque' adlı şarabın üreticiden ilk çıkış fiyatı 130, iki yıl sonraki fiyatı 650 euro. Genelde çok pahalı şaraplar uzun süre saklanabilen şaraplar. Bu şaraplar yıllar geçtikçe sahiplerine çok 'astronomik' paralar kazandırabiliyor.
    Türk şarabı yaşlanmıyor
  • Dünyadaki şarapların yüzde 98'i yaşlanmaz. Türkiye'de pazardaki şarabın yüzde 99'u yaşlanacak gibi değil.
  • 1945 Bordo'da en iyi yıllardan biri. 1945 'Margaux'unun şu andaki müzayede fiyatı 11 bin 500 euro. 1982, Bordo için çok iyi bir yıldır. Bu şarapların fiyatları, ilk alındıkları fiyata göre 30 kat arttı. Yaşlanacak şarap, iyi koşullarda tutulduğu zaman olgunlaşmaya devam eder. Vasat şarap ise şişede olgunlaşmaz ve o yüzden de bir raf ömrü vardır. Örneğin Petruslar 40 yıl yaşlanır, fiyatları da giderek artar. Guigal şarapları ise 50 yıl yaşlanır.
  • Şarabın doğrudan ışık görmemesi, 10-12 derecede korunması, yüksek ısı değişimine maruz bırakılmaması gerek. Titreşimli ortam sakıncalı.


    1.5 dakika süren mutluluk
    Ayda 280-300 şarap tadan Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, bugüne kadar yaklaşık 30 bin şarabı denemiş. "En iyi şarap, tadı size en iyi gelen şaraptır" diyen Kocabaşoğlu, şarapta şu kriterlerin aranması gerektiğini söyledi:
    Berraklık önemli
    "Şarap, berrak ve temiz görünümlü olmalı. Ufak tefek tortular olabilir, ama bu ipeksi bir bulanıklık olmamalı. Koklandığında buruna rahatsız edici kokular gelmemeli. Rahatsız edici koku, genelde bir problemi gösterir. Bu şarabın özelliği olabilir diye sesinizi çıkarmazlık yapmayın.
    Şaraptaki alkol, tanen, meyve profilleri ve asit dengeli olmalı. Biri önde olmamalı. En önemli ipucu ise bitiş dediğimiz şarabı tattıktan sonra tadının damakta ne kadar kaldığıdır. Kalitesiz şarabın tadı hemen yok olur, iyi şarabın tadı ise 60 saniye, 1.5 dakika kadar damağınızda kalır."