Baklagilin halleri

Sadece çorba ve yemek malzemesi olarak düşünmekten kurtulun; baklagiller birçok lezzete mükemmel destek olabilir

Baklagil deyince, aklıma kurufasulye veya nohut yemeği ve pilav gelirdi hep. Çocukluğumda da severdim bu yemekleri, her şeye koyduğum yoğurt, baklagile gerçekten yakıştığı için şanslıydım. Yoğurt, fasulye, pilav bulamacımı keyifle kaşıklardım. Zaman geçtikçe, sadeliği karmaşıklığa tercih eder oldum. Lezzetleri kurgularken dokularını önemsemeye, malzemenin kendi tadını pekiştirmeye dikkat etmeye başladım.
Bugünlerde baklagilleri çorba ve yemek olmaktan çıkarıp birçok lezzetin destek malzemesi olarak kullanıyorum. Bazen de çok bilindik klasik lezzetleri ufak değişiklikler yapıp sunuyorum.
Bu girişimin ilk adımını geçen hafta mönüye eşek fasulye pilaki koyarak attım. Haşladığım fasulyelere daha sıcakken limon, tuz, zeytinyağı ekledim. Fasulyeler bu karışımı içine çektikten sonra soğuduğunda içine taze soğan, maydanoz, domates, siyah zeytin, kırmızı pul biber, beyaz şarap sirkesi ve kayısı halinde pişmiş yumurta ekleyerek keyifli bir piyaz hazırladım.
Geçen öğle cızbız köftemin yanında mideye indirdim. Ekşisi ve soğanı yerinde bir piyaz, birçok salataya taş çıkaracak bir lezzete sahip. Kokoşlaşan yemek anlayışında unutmaya başladığımız lezzetlerden. 

Levreğe nohut, enginara bezelye
Yine bu düşünceden yola çıkıp birkaç hafta önce hazırladığımız levrek pilakiye nohut atmaya başladık. Pilaki suyunda pişmeye devam eden nohutlar bu yemeğe hoş bir açı katıyor. Pilakiyi hazırlarken bol soğan ve sarmısağı zeytinyağıyla çevirip içine rezene sapı, tuz, şeker, beyaz şarap, domates, defne, haşlanmış nohut ve pancar sapını ekleyip tıkırdattıktan sonra en son levrekleri ekliyorum. Levrekler yumuşayana kadar pişirip servis ediyorum. Mevsimine göre pazı, pancar sapı, ıspanak kökü gibi otlar eklemek hem görsellik açısından hoş oluyor hem de yemeğe tazelik getiriyor. Nohutun pilakiye esas katkısı, dokusu. Yemeğin tekdüzelikten kurtulup hareketlilik kazanmasını sağlıyor.
Yine bu dönemde taze bezelyenin nimetlerinden yararlanıp enginar salatasının üstüne ekliyor veya yemyeşil ezmesini yapıyorum. Hafif tatlı bir lezzete sahip olan bezelyeyi, beyaz peynir ve dereotu çiçeğiyle servis etmeyi seviyorum. Barbunya pilakiye bazen bir tek karanfil, bazen çubuk tarçın koyuyorum. En son üstüne taze kekik yakıştırıyorum.
Hazmı zor da olsa, baklagilleri sofradan eksik etmemek lazım. Yaratıcılığınızı bu hafta baklagillerde kullanın, haftaya tahıllar... İyi pazarlar!



Ekşisi ve soğanı yerinde bir piyaz, birçok salataya taş çıkaracak bir lezzete sahip.

.