Enginar mevsimi hoşgeldi

Enginarın faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. İçerdiği Cynarin sayesinde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımına yardımcı ve vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltıyor.

Bahar aylarının bizlere en büyük kıyağı, enginar gibi nefis ve sağlıklı bir sebzeyi bizlere sunması. Taze taze enginarlar şu ara her yerde. Enginar aslında papatyagiller familyasında yer alan bir bitki, bunu da günün bilimsel gerçeği olarak not edelim.

Enginarın faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. İçerdiği Cynarin sayesinde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımına yardımcı ve vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltıyor. Bu zaten en önemli ve en bilinen faydası. Bunun haricinde, A ve B vitaminleri açısından zengin olan enginar, atardamar kireçlenmesini engelliyor ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Bunlar da yetmiyormuş gibi, vücudu güçlendirdiği, ateş düşürdüğü, iştah artırdığı, romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına iyi geldiği ve bir de cinsel gücü artırdığı söyleniyor.


E enginar daha ne yapsın? Kendi kendisini pişirip sofraya gelmesi mümkün olmadığına göre, bu görev bize düşüyor. Buyrun o zaman nefis ve çok kolay bir tarif yapalım. Bu tarifle birlikte farklı tariflerim için youtube kanalım 10 Numara Mutfak'a da bakmayı unutmayın derim.
Malzemeler:

-4 adet Enginar
-1 adet limon
-4 dal taze kekik
-3 diş sarmısak
-1 çay bardağı su
-tuz, taze çekilmiş karabiber
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tereyağı

Öncelikle enginarları 4'e bölüyorum. Kapaklı bir pilav tenceresine enginarları koyup, limonun kabuklarını rendeliyorum. Sarmısakları incecik doğruyorum. Yarım limonun suyunu (daha ekşi severseniz tüm limonu da sıkabilirsiniz), 1 çay bardağı suyu, taze kekikleri ve ağız tadıma göre tuz ve karabiberi ekleyip kapağını kapatıp, 15-20 dakika kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişiriyorum. Enginarlar yumuşadığında altını kapatıp tereyağını ekliyor ve eriyene kadar kapak kapalı bir şekilde bekliyorum.

Limonlu ve kekikli enginarın hazırlanması bu kadar basit. Sevgili eşim de bu tarifi sık sık yapmamı istiyor benden, her seferinde de afiyetle yiyoruz. Sıcak olarak deniz ürünleri veya tavukla yiyebilirsiniz. Arzu ederseniz, 1 çay bardağı su yerine beyaz şarap kullanmak da gayet mümkün. Her şekilde, nefis ve pratik bir enginar tarifi, mutlaka deneyin.

Afiyet olsun!!!