Bu şehir arkandan gelecektir

Ünlü şair Kavafis'in dediği gibi 'yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın... İstanbul sokaklarıyla, evlerle, boğazıyla ve yemekleriyle benzersiz bir kent...
Bu şehir arkandan gelecektir

Kariye, Asitane, Fethiye Müzesi, Fener Rum Erkek Lisesi, Moğolların Meryemi Kilisesi, Haliç Surları, Aziz Stephen Bulgar Kilisesi, Merdivenli Cadde, Vodina Caddesi, Hepsi Hikâye, Sema Topaloğlu Tasarım Atölyesi ve yerinde yeller esen Agora Meyhanesi...
Evet, tahmin ettiğiniz gibi Fener Balat’ta kısa bir tur. İstanbul’un hazine değerinde güzellikleri, görülecek yerleri kolay kolay bitmez. Belki ara sokaklarında aylar geçirebilirsiniz ama Saffet Emre Tonguç gibi bir rehberle nefes nefese bir günde dolaşmak da mümkün...
Benim gibi defalarca gelmiş de olsanız bir kez daha gezmek, değişimi koklamak insana yaşadığını hissettiriyor. Çünkü tüm başına gelenlere rağmen eski İstanbul hâlâ nefes almaya çalışıyor. En önemlisi de burada dolaşırken geçmişle geleceğin yıkıp yakmadan birlikteliğinin mümkün olduğunu görüyorsunuz... 

600 yıllık mutfak geleneği
Bir zamanların Chora Kilisesi, sonra Kariye Camii şimdi de Kariye Müzesi’nin yanı başında bulunan Asitane Lokantası mutfak kültürüne, tarihine meraklı olanlar için bir hazine değerinde.
Burada yemek yerken Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık lezzet mirasını da birebir deneyimliyorsunuz. Orta Asya, Anadolu, Ortadoğu ve Balkan kültürlerinin mutfaklarının harmanlanmasıyla oluşan Osmanlı mutfağının 15, 16 ve 17. yüzyıl örneklerini, özellikle Topkapı Sarayı’nda pişen yemeklerden 380 tanesini burada tatmak mümkün.
Asitane’de yapılan çok önemli ve değerli bir arşiv çalışması. Çünkü dönemin mutfağı, aşçı loncalarının yemek ve pişirme bilgilerini meslek sırrı olarak saklama geleneğinden dolayı yazılı belgelere geçmemiş.
Asitane’nin sahipleri bilimsel araştırmacı titizliğiyle 1991 senesinden bu yana Topkapı, Dolmabahçe ve Edirne Saray mutfaklarının yemek, tatlı masraf kayıtları, yabancı diplomatların ve seyyahların anıları, 1539 yılı Kasım ayında Edirne Sarayı’nda düzenlenen Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şehzade Beyazıd ve Şehzade Cihangir’in sünnet düğününe ait ‘Bir Ziyafet Defteri’ gibi önemli ziyafetlerin defterleri, çeşitli kaynakları incelenmiş. Tadım mönüsünde yer alan Badem Çorbası (1539), Kestaneli Terine Çorbası(1469), Hums Lokması (1469), Ciğer köftesi (1695), Mutancana (1539), Pekmezli Ayva Dolması (1539), Levzine (1539) saray sofralarında yapılan ve tarihleri bilinen yemeklerdi. İnsana yerken bu tarihleri bilmek bile ayrı bir heyecan veriyor. Geçmişe yolculuk gibi bir duygu.
Yoksa tabii ki her yemeğin tadı muhteşem değil. Bir bölümünün tadı bugünün damak tadına uymuyor. Tarçın ve karanfille lezzetlendirilmiş, kızartılmış ciğer köftesi gibi kimi çeşitler çok ağır; kayısı, rezaki üzümü, bademle pişirilmiş kuzu butu yahnisi gibi kimi yemekler de çok tatlı gelebiliyor.
Ancak zırhla kıyılmış kuzu ve dana kıymalı, pirinç, baharlı bitkiler, çamfıstığı, kuşüzümü ve pekmezli ‘fırında ayva dolması’ gibi dengeyi yakalamış lezzeti inanılmaz yemekler de var. Gül şerbetinde sakızlı su muhallebisi, badem, antepfıstığı ve mevsim meyveleriyle sunulan ‘helatiye’ ise tek kelimeyle müstesna bir lezzet. Tabii burada devreye Asitane’nin şefinin yeteneği de giriyor. Asitane mutlaka gidilip en az bir kez deneyimlenmesi gereken bir lokanta…

‘Master of Wine’ sonuçları gelmeye başladı


Sayıları her geçen gün artan yerli üreticilere şaraplarını dünya genelindeki az sayıda ‘Master Of Wine’a sunma fırsatı veren ve aynı zamanda dünyada Türkiye şarapları algısını geliştiren “Masters Of Wine Weekend İstanbul’ beş yılı geride bıraktı. 3 Mayıs’ta başlayan ve 7 Mayıs’ta sona erecek etkinlikte yavaş yavaş sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu yıl değerlendirmeleri dünyaca ünlü yedi şarap uzmanı; Tim Atkin, Charles Curtis, Peter McCombie, Ronn Wiegand, Sarah Abbott, Roger Bohmrich ve Christy Canterbury yapıyor. Bu yıl 43 üreticiden toplam 321 şarap tadılıyor. Bu yıl tadımlara katılanların listesi Türk şarapçılığının özellikle Trakya ve Orta Ege civarında yükselişini de gösteriyor.
MOW Weekend’in kesin sonuçları ve tam liste7 Mayıs’tan sonra açıklanacak ama Master of Wine’lar tarafından tadılan, şarap oturumlarının sonunda ilan edilen henüz son kontrolü yapılmamış sonuçlara göre en iyi beyazlar ve pembeleri öğrendik.

 En yüksek puanlı beyazlar ve pembeler


Vinkara Doruk Narince 2012-90
Yazgan Mahra Sauvignon B. & Sultaniye 2012-89
Küp Epic Chardonnay 2011-89
Chamlija Narince 2012-89
Prodom Chardonnay 2012-89
Sevilen İsabey Sauvignon Blanc 2012-89
Prodom Rosé Syrah-Merlot 2012-88
Yedi Bilgeler Lasos 2012-86
Sevilen R Rose 2012-86
Sevilen Plato Kalecik Karası 2012-86
Likya Patara Rose 2012-86