Gelibolu Yarımadası'nın artık bir şarap markası var

"2011 yılında piyasaya iddialı bir biçimde giren Suvla şaraplarının tesisleri son yıllarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında gördüğüm benzerlerinden çok daha ileri tekniklere ve ekipmana sahip."
Gelibolu Yarımadası'nın artık bir şarap markası var

Suvla şaraplarını bu yıl ilk kez mayıs başında tatmış, özellikle de beyazları çok beğenmiştim. Hemen ardından İstanbul’da yapılan Masters of Wine Weekend’de ‘Suvla Blush 2011’ rose şaraplar kategorisinde en yüksek puanı aldı. Haziran ayında da Londra Şarap Fuarı’nda daha farklı şaraplarını da deneme fırsatı buldum. Decanter dergisinin düzenlediği Dünya Şarapları Yarışması’nda Suvla Grand Reserve Rosanne-Marsanne’la bölgesinin en iyisi anlamına gelen ‘Regional Trophy’yi aldılar.

İflah olmaz bir Gelibolulu olarak doğduğum topraklarda üretilmiş bir şarabın başarıları tabii ki benim için de çok önemliydi ama nedense geçen hafta ‘Tarihi Yarımada’ya gidip bağlarını, şarap üretim tesislerini görene dek hakkında bir şey yazamadım.

İyi ki de beklemişim yoksa yaptıkları işin boyutunu, kalitesini, onların duygularını böylesine anlayamazdım.

Adını Suvla (Anafartalar) koyundan alan Suvla şaraplarının sahipleri Selim ve Pınar Ellialtı, Gelibolu Yarımadası’nın Kabatepe bölgesinde hem mütevazı bir cennet yaratmış hem de dört dörtlük bir tesis yapmışlar.

1990’lı yıllarda bilgisayar yazılım, donanım ve servis şirketleri kuran ve başarılı projelere imza atan Selim Ellialtı, 1998-2001 yılları arasında şirketlerini satar. Bağ, zeytinlik ve tarım arazilerine yatırım yapar.

Şato tipi üretim
Bu arada tekrar profesyonel iş yaşamına döner ve 2004-2011 yılları arasında Microsoft’un Orta doğu ve Afrika’dan sorumlu genel müdürü olur. Bu süre içinde Microsoft yöntemiyle uzaktan bağları, çiftliği yönetmeyi öğrenir. 2010 Eylül’ünde dokuz yıllık bir emeğin ardından şarap yapmaya başlarlar.

İlk yıl yalnız kırmızı şarap çıkarırlar. 2011’de ise 420 ton, 550 bin şişeyle piyasaya girerler. Suvla’nın Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Frank, Petit Verdot ve Grenache Noir, Rosanne, Marsanne, Chardonnay, Sauvignon Blanc gibi üzüm cinsleri 440 dönümlük, oğulları Bozok’un adını taşıyan iyi tarım uygulaması sertifikalı bağlarında yetişiyor. Bir de henüz şarap yapımında kullanmadıkları 200 dönümlük genç bağları daha var. Geçen hafta sonu Suvla bağlarını, uzun yıllardır denediği şarapları sakladığı özel kavını, üretim tesislerini, satış ve şarap tadım mağazasını Selim Ellialtı’yla birlikte dolaştık. Son yıllarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında gördüğüm benzerlerinden çok daha modern şaraphaneyi, şato tipi üretimin yakın mesafe kuralına göre bağlara 3-14 km arası uzaklıkta Eceabat’ta kurmuşlar.
850 bin şişe kapasiteli üretim tesisinde sap ayırma makinelerinden fermantasyon tanklarına, meşe fıçılardan şişeleme makinelerine, sadece Petrus gibi en ünlü şato şaraplarında bulunan şişe yıkama, kurutma sistemine, kullanılan mayalardan iklimlendirme bölümlerine dek her şey en ince detayına dek düşünülerek alınmış.

İyi tarım ürünleri ve Kilye markası
Selim ve Pınar Ellialtı, Kabatepe’deki zeytinliklerinde ve meyve -sebze bahçelerinde yetişen doğal ürünleri de geleneksel yöntemlerle işleyerek Kilye markası altında satıyorlar. Taş sıkma zeytinyağlarını, kostiksiz siyah ve yeşil zeytinleri, en iyi zeytinlerden içine zeytin ezme tozu denilen kimyasal konmadan yapılan, badem tozlu zeytin ezmelerini, pekmezlerini bulursanız mutlaka deneyin derim. Tadı başka hiçbir bölgede yetişeninde bulunmayan Çanakkale domateslerinden yapılmış kavanozda katkısız pastörize domatesler ise bahçeden yeni toplanmış kadar lezzetli.

Suvla Bağ Gezileri
Temmuz–Ekim ayları arası bölgeye domates, üzüm ve zeytin temalı ‘Bağ Gezileri’ düzenleniyor. Suvla’nın satış ve tadım mağazasının içinde ve terasında 200 kişiye yemek verebilecek mutfak kapasitesi de var. Çiftlikte yetişen ürünlerle yapılan yemekler ise muhteşem. İstanbul-Tekirdağ-Gelibolu rotasını takip eden geziler her cumartesi yapılıyormuş.

Şarap çeşitleri
Suvla beyaz, kırmızı ve pembe şaraplarını Kabatepe, Suvla, Suvla Rezerve ve Suvla Grand Reserve olmak üzere dört farklı kategoride üretiyor. Markanın en üst kategorisini temsil eden Suvla Reserve Chardonnay 2011, Grand Reserve Rousanne-Marsanne 2011, Syrah Reserve 2010, Reserve Merlot 2010 da; Suvla Blush/ Cabernet Sauvignon 2011, Rose Cabernet Sauvignon-Cabernet Frank 2011, Sauvignon Blanc 2011 de kişilikli, içimleri rahat, dengeli aromalı şaraplar. Suvla şaraplarının fiyatları 18-96 lira arasında değişiyor. Şaraphane satış mağazasından 5+1 koliyle aldığınızda indirim de yapılıyor.

Yaz bitmeden 2011 Suvla Cabernet Sauvignon Blush, Syrah Claret ve Chardonnay’i deneyin derim. Eğer kırmızıdan vazgeçmem diyorsanız Grenache Noir 2011 ve Reserve Syrah 2010 da çok iyi bir seçim...

Suvla şarap yapım ekibi dünyanın sayılı danışmanlarından Fransız önolog Jacques Antoine Toublane, Charles Emmanuel Girard, Francis Poirel ve Bulgar önolog Dimitar Dimov’dan oluşuyor. Şarap yapım uzmanı Zeynep Kollu ise tam zamanlı olarak üretimin başında. Tek mikro klima, mikro bağcılık yöntemiyle yetiştirilen üzümler ehil eller ve teknolojinin en son olanaklarıyla birleşince tabii ki ortaya iyi şarap çıkıyor...