'Gerillalar' İstanbul'da mutfak işgal edecek!

Her ay farklı bir ülkede, farklı bir kentte, farklı bir mekânda yemek yapan 'Kitchen Guerilla' hafta sonu üçüncü kez İstanbul'da. Şefler Koral Elçi ve Olaf Deharde'nin bu seferki adresi Teşvikiye Mania Gurme olacak
'Gerillalar' İstanbul'da mutfak işgal edecek!

Olaf Deharde (solda) ve Koral Elçi gittikleri bölgelerin yerel malzemelerini kullanmayı tercih ediyor.

‘Kitchen Guerilla’ adını ilk kez yaz sonunda Suriye Pasajı’nda yaptıkları ‘Sokak yemekleri’ konseptli yemeğin ardından duymuştum. Üç ay kadar önce de tasarımcı arkadaşımın çağrısıyla ‘Corvus Wine& Bite’ta verdikleri yemeğe katıldım. İlginç bir deneyimdi. Kapıdan içeri girdiğimde birbirini tanıyan tanımayan 50-60 kişi uzun masalara oturmuş, kimi çalan müziğe eşlik ediyor, kimi içkisini yudumluyor. Kimisi yemeğini yiyor. Konuşmalar, kahkahalar birbirine karışıyor. Tam bir parti havası her yeni geleni etkisine alıyor.
Bir yanımda Aylin Tan, bir yanımda Ela Cindoruk, karşımda Defne Koryürek ve Vasıf Kortun. Doğal olarak sanat, felsefe, yemek, doğa dengeleri tüm konular birbirine karışıyor. Tezgahın arkası ise ayrı bir dünya. Şefler, yardımcıları dans eder gibi yemeklere son dokunuşlarını yapıyor. Masa bir sanat eseri gibi dizayn edilmiş, her yeni gelen tabaktaki malzemeleri çözmeye çalışırken sessizleşiyor. Bu arada mönüye bakıp ağızlardan dökülen “Yedi farklı tabak, bunları yemek mümkün mü?” sorusu da gelen tabakların mikroskopik boyutları sayesinde anlamsızlaşıyor.
İki bölümlü restorana öyle bir dinamizm hâkim ki herkes içinde bulunduğu anın tadını çıkarmaya çalışıyor. Yemeklerin lezzetini algılamak damak tatlarımızın kapasitesiyle sınırlı ama her tabaktaki soğuk sıcak, çiğ pişmiş, sebze-et, ekşi tatlı dengesine şapka çıkarmamak mümkün değil. Ardında ince işçilik olduğunun hakkını teslim ediyor masayı paylaşanların tümü. 

Gezgin mutfak ünitesi
Kitchen Guerilla Hamburg’u mesken edinmiş iki yakın arkadaş endüstri tasarımcısı Koral Elçi ve reklam fotoğrafçısı Olaf Deharde tarafından hayata geçirilmiş bir proje. Onları buluşturan keyifle yemek yapmayı ve paylaşmayı sevmeleri. Yaptıklarını dostları ve arkadaşları ile paylaşmak hatta bu sayede yeni insanlarla tanışmak, birbirleriyle tanıştırmak istemeleri. Ama hiçbir zaman bir restoran açmayı, oraya bağlanmayı düşünmemişler. “Yemek pişirme sanatının kaynağını yeniden keşfetmek ve tekrar sosyal hayatın merkezine getirmek” olarak özetliyorlar yaptıkları işin amacını. Aslında onlar gezgin bir mutfak ünitesi. İlk etkinliklerini Hamburg’da bir yelkenlide gerçekleştirmişler.
Dünyanın farklı köşelerinde kimi zaman çiftlik evlerini kimi zaman şantiye alanlarını, kimi zaman yeniliğe açık restoranlarını işgal edip, (Aman kimse korkmasın bu danışıklı dövüş bir el koyma, tanıdıkları mekanlara gidiyorlar) ‘in food we trust’ sloganıyla inandıkları güvendikleri malzemelerle yemek yapıyorlar. Kitchen Guerilla iki kişi olarak yola çıkmış ama şimdi her ülkede gönüllü olarak destek veren genç gerillalar da var. Tüm koordinasyondan, lojistikten de Koral Elçi’nin kardeşi Onur sorumlu. Hangi ülkede ya da kentte olurlarsa olsunlar malzemeleri mümkün olduğunca yerel üreticilerden almayı ve mevsiminde kullanmayı tercih ediyorlar. 

Deniz ürünleri sunacaklar
İstanbul’a üçüncü gelişlerinde mekân olarak Teşvikiye’deki şarap butiği Mania Gurme’yi seçmişler. Bu kez yanlarına Hamburg’daki Café Paris’in deniz ürünlerinde usta şefi Michel Hermes’i de almışlar. Kitchen Guerilla’nın Türkiye ayağı sorumlusu ünlü genç şef Ali Ronay ise Bodrum Orfoz Restoran’dan Çağlar Şef’le birlikte İstanbul’a geliyor.
İkili 17 ve 18 Şubat akşamları konuklara deniz ürünleri ağırlıklı bir mönü sunacak. Şaraplar ise Mania Gurme’den... Cuma akşamki yemeğe Hamburg’da yaşayan besteci Cenk Kaptanoğlu ve gitarist Alper Yalçın’ın müzikleri eşlik edecek. Farklı bir deneyim yaşamak, heyecanlı, eğlenceli ve deniz esintili bir gece geçirmek isteyenler kaçırmasın...
Katılmak için reservation@kitchenguerilla.com adresine ‘Mania’ başlıklı mail atmak gerekiyor. Tel: 0 530 970 40 53

Mönüde neler var?
Ringa balığı turşusu ‘Matjes tartar-Pumpernickelekmeği/Füme edilmiş yılan balığı/Mısır ekmeği/Tarama&Tost melba
Kapari&Şarap soslu balık köftesi-Pancar carpaccio
Deniz mahsulleri cassoulet-Izgara levrek fileto
Derin yağda kızartılmış Alman çökeleği ‘quark’
Fiyat: 95 TL, içkiler dahil 150 TL