Hızlı balıkta yeni bir anlayış

Hem sağlıklı hem lezzetli, hem ucuz. Dardenia Fish&Sushi konsepti dışarıda balık ve deniz ürünleri yemeyi daha ulaşılabilir kılacak gibi görünüyor...
Hızlı balıkta yeni bir anlayış

Hızlı, dayanıklı ve kitle tüketimine yönelik yiyecekleri simgeleyen ‘fast food’ günümüzde neredeyse sağlıksız beslenmenin ete kemiğe bürünmüş halini anlatmak için kullanılır oldu. Biraz ‘slow food’ biraz da ‘sağlıklı yaşam’ hareketinin etkisiyle tüketiciler katkı maddesiz, doğal gıda talep etmeye başladı.

Kapitalizmin ve fast food’un anavatanı Amerika bu fırsatı kaçırır mı; sağlıklı, kalorisi düşük yemekler sunan hızlı servis veren yerler birbiri ardına açıldı. Yeni trend İtalya, İskandinavya, Fransa gibi sağlıklı beslenme bilincinin daha fazla olduğu ülkelere de kolaylıkla sirayet etti. 

Ülkemize gelince; döner, pide, köfte ekmek, balık ekmek gibi çeşitleri ve ‘sokak yiyecekleri’ geleneğiyle hızlı yemek sorununu zaten çözmüştü. Ancak bir eksik vardı. Dört tarafımız denizlerle çevrili olmasına karşın bizde dışarıda balık yemek her zaman lüks ve uzun süren bir ritüeldi. Kalite fiyat dengesini yakalayan balık restoranlarının sayısı parmakla sayılacak kadar azdı.

Balık ekmeği terfi ettirelim

Bu yüzden de Göktürk’te bu yılın başında keşfettiğim ‘Dardenia Fish&Sushi’ son dönemde beni en çok heyecanlandıran proje oldu. Sağlıklı fast food yani ‘hızlı balık’ın ardında Dardanel markasıyla 30 yıla aşkın süredir sektörün saygın isimlerinden olan Niyazi Önen var.
Önen’in çıkış noktası, Eminönü’nde farklı kültür ve gelir grubundan insanların buluştuğu ve severek yediği balık ekmek olmuş. “Balık ekmeği terfi ettirelim” diyerek yola koyulmuş. Balık ve deniz ürünleri konusunda uzman Japon teknisyenler ve ekmek üreticilerinin desteğiyle balığa en uyan ekmek bulunmuş. Japonya’dan gerekli makineleri ithal etmişler. Şimdi Çanakkale’deki Dardanel tesislerinde ekmeklerini de kendileri yapıyorlar.

Sonra sıra soslara gelmiş. Yine Japonların yol göstericiliğiyle damak tadımıza uygun ve özgün sekiz, on çeşit sos yapmışlar. Balıklarda ise somon, levrek, mezgit, hamsi, fener, orkinos, lagos ve Norveç’ten fileto olarak ithal edilmiş uskumru gibi uzun bir liste var.

Dardenia’da hem balıklar hem kalamar, karides, midye gibi deniz ürünleri olabildiğince doğal lezzeti ortaya çıkacak şekilde sunuluyor. Servis ettikleri kapları, kutuları da bir tasarım atölyesine yaptırmışlar. Onda da çıkış noktaları ürünle yarışmayacak yalın, hijyenik bir sunum olmuş. Kullanılan tüm tabak, bardak ve kaplar kartondan üretilmiş.

Balık ekmek zincirinden üç yıl kadar sonra da sıra ilk örneği Göktürk’te açılan Dardenia Fish&Sushi konseptine gelmiş. Japon sushi ustalarının yaptığı, sadece taze balıkların kullanıldığı çeşitler, en lüks restoranlarda servis edilenleri aratmayacak denli başarılı.

Niyazi Bey çok talep olmasına karşın ‘franchising’ vermeyi düşünmüyor. Hedefi bize ait bir dünya markası yaratmak. Hiç acelesi yok. Önceliği kaliteye ve insana yatırım yapmak. Ne diyelim, fiyat kalite dengesini korudukları sağlıklı ve temiz servis verdikleri sürece yolları açık olsun... 



 

Çeşitler ve fiyatlar

Balık çorbası, balık ekmek, ahtapot ızgara, kalamar tava, midye tava ve dolma, fish&chips, tempura ve sushi gibi çeşitler arasından arada kaçamak yapsam da her zaman tercihim önden buharda edamame, ardından levrek, lagos ya da uskumru ızgara ve salata. 

Fiyatlara gelince çorbalar 9, fish burgerler 9-13, deniz ürünleri 7-20, balık ekmekler 9-17, balıklı salatalar 15- 20 lira arası. Sushiler de cinslerine ve sayılarına göre 8-20 lira arasında değişiyor. 

Ayrıca içki servisleri de var. Niyazi Bey, Reşit Soley ile anlaşmış Corvus’un ürettiği şarapların kadehi 7, şişesi 45 lira. Yerli biralar ise 7 lira.