'Öğrenci işi' kafe hız kesmeden büyüyor

Kafe Pi yeni yıla yeni yerlerle giriyor. Hedef her üniversite kentine öğrencilerin hem çalışıp hem kantin gibi kullanacağı bir kafe açmak. Kafe Pi yeni yıla yeni yerlerle giriyor. Hedef her üniversite kentine öğrencilerin hem çalışıp hem kantin gibi kullanacağı bir kafe açmak.....
'Öğrenci işi' kafe hız kesmeden büyüyor

Alaçatı daki Curcuna Otel, Kafe Pi ekibinin eğlenceli otel konseptinin ilk örneği.

Bundan dokuz yıl önce üniversitede okuyan üç arkadaş bir araya gelerek Beyoğlu Küçük Parmakkapı Sokak’ta bahçesi olan üç katlı küçük bir binada Kafe Pi’yi açar. Engin Yaşar, Tolga Çetinel ve Yunus Oral’ın amacı bir yandan okul harçlığını çıkarırken bir yandan da ihtiyaç duydukları gibi sevdikleri müzikleri dinleyip eğlenecekleri, hafif bir şeyler yiyip içecekleri bir yerdir. Bu mantık üzerine kurdukları kafede kendileri gibi öğrenciler çalışacak ve fiyatlar da gelen üniversitelilerin karşılayacağı gibi olacaktır.

Fikir ve konsept tutar. Öğrencilerin geldiği, çalıştığı, üniversitelerin, liselerin müzik gruplarının çaldığı, DJ’lik yaptığı mekân kısa sürede popüler olur. İkinci şubeyi Ortaköy Meydanı’nda açarlar. Burası da çevredeki üniversitelerin kantini gibi olur. Bugün sekizi İstanbul’da olmak üzere Ankara, İzmir ve Eskişehir’de toplam 21 Kafe Pi var. Ve yılda ortalama 1.7 milyon kişiyi ağırlıyorlar.

Geçen hafta birkaç kez farklı saatlerde Ortaköy ve Beşiktaş Kafe Pi’lere uğradım. Bir şeyler atıştırdım ve gençleri gözlemledim. Günün her saati ayrı bir havası var. Akşamüstünden itibaren trafik artıyor. Benim gibi birkaç istisnayı saymazsanız gerçekten de tam anlamıyla öğrencilerin buluşma noktası. Mönüler gençlerin sevdiği gibi paylaşma üzerine oturmuş. Fit kalalım, ufaktan atıştıralım, pizzalar, makarnalar, sandviçler ve burgerler gibi oldukça geniş bir liste var. Yemek fiyatları genellikle 11-18 lira arasında değişiyor. Servis son derece hızlı ve güler yüzlü. Zaten küçük bir mutfaktan bu kadar çok çeşit çıkması ateş gibi bir ekip olmasa mümkün değil. Yine de önerim çeşitleri azaltmaları.

Ortaköy ve Beşiktaş şubelerinin başında bundan beş yıl önce Galatasaray Üniversitesi’nde işletme okumaya geldiğinde garson olarak çalışmaya başlayan Burçin Karakurum var. Her şeyle o kadar ilgili ki ben mönüyü incelerken yanıma gelip yurtlarda, öğrenci evlerinde kalanlar sebze de yesinler diye peynirli brokoli graten yaptırdığını anlatıyor heyecan içinde. Burçin aynı zamanda tüm Kafe Pi’lerin etkinlik müdürü. Çarşambaları iPad’le yapılan ‘Quiz Night’ gibi yarışmalar onun projeleri arasında.

Ağır abilere yer yok Hafta içinde Kafe Pi’nin kurucusu Engin Yaşar ve ekibe yeni katılan profesyonel yöneticilerden Kamil Karagöz ve Cem Eriş’le buluştuk. Onlar da yeni vizyonlarını anlattılar.

Sinop’tan İstanbul Üniversitesi’nde fizik okumaya geldiği günden beri bu sektörde çalışan Engin Yaşar’ı dokuz yıllık başarısı hiç şımartmamış: “Bizimle beraber öğrenciler de bu işi yapabilir hale geldi. Bu sayede gelen gençlik içinde güvenilir bir eğlence mekânı olduk. Bizim mekânlarımızda ağır abilere yer olmaz. Her şey şeffaf, merdiven altı yok. Hedefimiz her üniversite kentinde bir kafe Pi açmak, öğrencilere hem kantin olmak hem de iş olanağı sağlamak.”

Sisteme göre tüm garson olarak alınacaklara kurs veriliyor. Kurs bitiminde sınavdan 80 üzerinden 60 alanlar çalışmaya başlayabiliyor. İşletmeci olmanın da kuralı garsonluktan işe başlamak. Çalışanların yüzde 95’i öğrenci, yüzde 5’i de güvenlik ve mutfak sorumluları oluşturuyor.

Bu arada teknolojiye ve rezervasyon, rota bilgisi gibi aplikasyonlara büyük yatırım yapıyorlar. Tüm mekânlarda geçerli olacak, harcama yapıldığında puan kazandıracak ‘Pilatinum’ adlı bir müşteri kartı çıkarıyorlar. Alaçatı’da başlattıkları butik otel konseptini başka yerlere de taşımak planları arasında.

Ne diyelim, dürüstlük ve şeffaflıkla ilerledikleri sürece yolları açık olsun...

Ghetto, Kafe Pi grubuna geçti

30 Kasım’da verilecek konserle kapılarını kapayacağını duyuran ünlü müzik kulübü Ghetto, Pi grubu tarafından satın alındı. Uzun süredir kapalı kapılar ardında sürdürülen pazarlık geçen hafta sonuçlandı. Giriş ve bir üst katın kulüp, üçüncü katın Türkçe müzik, teras katının da hafif atıştırmalıklar ve içecek alanı olarak düzenlendiği mekân 9 Aralık’ta kapılarını açıyor. Engin Yaşar’a göre yeni Ghetto’nun yaş ortalaması da pek yükselmeyecek, yine gençlere hitap eden bir yer olacak. Daha doğrusu hedeflenen o. Grubun Bronx Pi Sahne, Küçük Beyoğlu, Mürekkep, Curcuna gibi farklı konseptte yerleri de var.




Yeni açılanlar Elif Yalın Nişantaşı’ndan sonra Asmalımescit’te Delicatessen’in ikinci şubesini açtı. Sıcak ve rahat dekorasyonuyla dikkati çeken mekân iki ayrı bölümden oluşuyor. Tarihi duvarlı altgeçitten geçilen ikinci bölümde eski Pera’nın anısına beyaz masa örtülü salonda yemekler servis ediliyor. Delicatessen’e özel doğal ve mevsiminde malzemelerle yapılan çeşit çeşit sandviçler, şarküteri ve peynir tabaklarının yanı sıra buraya özel Pera burger, Kars mantısı, sucuk ve humuslu sandviç, peynirli kol böreği gibi yeni tatlar da yer alıyor. Haftada iki gün müzik ve her gün ‘happy hour’ uygulaması yapıyorlar. Şarap ve kokteylleriyle de iddialılar. Pazarları brunch var.
Tel: 0212 244 84 55