Yılın lezzet seyahatleri

Listemde mutlu ayrıldığım, aklımda mutlaka bir lezzetinin yer ettiği lokantalar, her tattığımda bu işi de başardık diye gurur duyduğum Türkiye şarapları var....

Her yıl âdettendir en iyileri seçmek, ama bizim Hayat ekibi yeme ve içmeyi kültürden saymadığı için olsa gerek ‘Yılın En İyileri’ listesine restoranları koymadı. En iyi kitap, albüm, film, dizi, oyun ve en iyi magazin haberinin yanına yakışacak önemde bulmadı sanırım. Ben de oturdum kendi listemi yaptım. Listede yurtiçinden ve dışından birahaneden restorana farklı yerler var. Kimileri bu yıl içinde açıldı, kimilerine ben ilk kez gittim. “Kriterin ne” diye soracak olursanız “Tekrar tekrar gitmeyi düşünecek kadar beğenmek ve arkadaşlarıma önerecek kadar güvenmek” diyebilirim. Şarap listemde ise sadece bu yıl severek tattığım Türkiye şaraplarına yer verdim. Eksiklerim affola, çünkü yerim dar...



Bosphorus Brewing Company
Esentepe’de Sedat Zincirkıran ve Philip Hall ortaklığında kasım ayı içinde açılan Bosphorus Brewing Company hem ürettiği biralar hem de yemekleriyle dört dörtlük. Zaten her gün kapısında oluşan kuyruklar başarısının kanıtı. Tel:0212 274 87 13


İncİrlİ Şaraphane
Aralık başında açılan İncirli Şaraphane’nin içinde barındırdığı iki restoranı ve şarap kavıyla İstanbul yeme-içme kültürüne katkısı büyük olacağa benzer. Umarım kalitesini her geçen gün yükseltir ve bir İstanbul klasiği olur. Tel: 0212 257 11 29



RaIka
‘Fine dining’ ve klasik sunumuyla Türk mutfağından örnekler sunan bir restoranın İstanbul’da eksikliği hissediliyordu. Doors Group Taksim, The Marmara’nın çatı katında açtığı Raika’yla bu boşluğu doldurur. Yemekler ve sunum çok başarılı. Tel:0 212 243 37 73



Sİsİm Meyhane
Bu yıl yaz sonunda Kordon’da açılan Sisim, İzmir’de hem havası hem de mezeleriyle meyhane geleneğini tekrar canlandıracak gibi görünüyor. Çeşitli nedenlerle İzmir’e gittiğimde üç kez yemeklerini tatma fırsatı buldum. Her seferinde bir öncekinden daha iyiydi. Tel: 0232 463 69 87



Tantris
Münih’teki 2 Michelen yıldızlı Tantris’te yediğiniz her şeyde malzemenin gerçek tadını alıyorsunuz. Burası pek çok yıldızlı restoran gibi insanı kasmıyor ve en önemlisi de aç kalkmıyorsunuz masadan. İçki ve yemek fiyatları da gayet makul. Öğlenleri dört çeşitli mönü birer kadeh beyaz, kırmızı ve tatlı şarap dâhil 130 Euro. Tel: +49 89 361959 0



Londra Ottolenghi
Ortadoğu mutfağı esintili özgün yemekler yapan Yotam Ottolenghi’nin bu pastane ile kafe arası mekân tam bir gurme mabedi. Poğaçalar, çörekler, börekler, salatalar, sebzeler... Günün her saati ayrı bir açık büfe hazırlanıyor. Kensington, Islington, Nothing Hill ve Belgravia’da şubeleri var...’

Coria Ristorante
Sicilya’dayız. Caltagirone kasabasındaki iki şefin ortak açtığı Coria restoran modernize edilmiş Sicilya mutfağı sunuyor. Denediğim her şey çok yaratıcı ve tadı unutulmayacak kadar lezzetliydi. Zaten ünleri ada sınırlarını çoktan aşmış. ‘www.ristorantecoria.it’ Tel:+39 0933 26596



Ristorante Akropolis
Yine Sicilya’dayız. Agrigento kentindeki ‘Slow dinner’ işaretli Acropolis Ristorante’yi son yıllarda tattığım en lezzetli makarnalarla hatırlayacağım. Hatta kasabaya bir kez daha gitme nedeni bile olabilir bu lokanta. ‘

The Seafood Bar
Amsterdam’ın ünlü alışveriş caddelerinden birinde bulunan The Seafood Bar hem ucuz hem de taze ve lezzetli Akdeniz mutfağından örnekler sunuyor. Amsterdam’a gidenler özellikle deniz ürünleri seviyorsa buraya mutlaka uğramalı. Van Baerlesstraad 5 1071 Tel: 020 670 83 55

 



Ristorante Pagnenelli
Roma yakınlarında Papa’nın Yazlık Sarayı’nın olduğu Castel Gandolfo’da, dördüncü kuşak dört kardeşin işlettiği Ristorante Pagnenelli tam bir İtalyan klasiği. Göl manzarası muhteşem, yemekler son derece lezzetli, restoranın 30 bin şişelik şarap kavı ise sıra dışı. Tel: +390 693 60004



Göktürk Suda Kebap
Eğlence mekânı Reina’nın içinde doğduğu için ilk başta iyi olacağına pek ihtimal vermediğim Suda Kebap kaliteli etleri ve mezeleriyle beni bu yıl şaşırtan yerlerden. Kemal Koç’suz eski havası yok ama yine de kebaplar başarılı. Tel: 0212 322 17 33



Barbun
Alaçatı’da alaylı şef Kemal Demirasal’ın Barbun adlı restoranı yılda en az bir kez gitmeyi hak ediyor. Barbun tam bir yaratıcı şef mutfağı. Tüm doğal ve yerel malzemelerle yarattığı yemekler çok etkileyici. Tel: 0232 716 83 08


En beğendiğim şaraplar...
Kayra Imperial/
Cabernet Sauvignon- Merlot 2009
Prodom Syrah -Kalecik Karası 2011
Suvla/ Rosanne-Marsanne 2011
Doluca Karma/ Cabernet Sauvignon-Öküzgözü 2009
Küp/ Ekip Chardonnay 2010
Vinkara Mahzen/ Kalecik Karası 2010
Kavaklıdere Pendore /Öküzgözü 2009
Pamukkale L /Cabernet Frank-C Sauvignon-Merlot 2010