Wineleaks

'En pahalı şarabın, vergi hariç üreticidekifiyatı 50 doları geçmez. Buna Petrus gibişaraplarda dahil.'

Bu hafta şarap gündemini sarsacak Wineleaks’leri açıklıyoruz. Şarap dünyasındaki sızıntılar ve pratik bilgiler Wineleaks’in kapsamını oluşturuyor. Prensip olarak, bu bilgilerin kaynağını saklı tutuyorum.
En pahalı şarabın, vergi hariç üreticideki karlı
fiyatı 50 USD’yi geçmez. Buna Petrus gibi şaraplar da dâhil. Şişede şarabın son ÖTV zammından sonra vergisi 2.44 TL.
Türkiye’de şarabın satış fiyatındaki önemli bir bölüm, üreticilerin restoranlarla anlaşma yapmak için ayırdıkları bütçelere harcanmaktadır.
Şarapların yüzde 99’u yıllanmaya uygun değildir. Boşu boşuna şaraplarınızı yıllandırıp, güzel lezzetlerinin solmasına neden olmayın. Çoğu şarap yaşlanır, çok azı olgunlaşır.
Dünyanın en pahalı şarabı Petrus değildir. DLR, Romanée Conti’dir.
Kırmızı şaraplar oda sıcaklığında içilmezler. Oda sıcaklığını 23 derece olarak kabul edersek, kırmızılar içim maksimum sıcaklık 18- 20 derecedir.
Chateau şarabı, butik şarap gibi tanımlardan çok terroir şarabı, sınırlı üretim gibi tanımlar şarapçılıkta kıymetlidir.
Dünyada şarabın fiyatını talep belirlerken, Türkiye’de arz belirler.
Bordeaux şarapları iyi değildir. Esas iyi olan Bordeaux’nun alt bölgeleridir. Pomerol, Saint-Emillion, Saint-Julien, Margaux gibi.
Şampanya patlatılmaz, görgüsüzlüktür. Formula 1 deki patlama kaza ile olmuş, daha sonra da gelenek halini almıştır.
Tüm yemek boyunca aynı şarabı içmek, başlangıç, ana yemek ve tatlı niyetine aynı yemeği üç defa üst üste yemeğe benzer.
Kötü şarap yoktur, fiyatı yanlış şarap vardır. Şarap kadın gibi değildir.
Şarap üretimi için yatırım yaparsanız, parayı ancak torununuz görür.
Şarap, restoranda “beğenmedim” diye geri yollanmaz. Bunun için bozuk olması gerekir.
“Falanca şarap deniz mahsulleri ile uyumlu” komik bir açıklamadır. Hangi mahsul? Her birinin tadı, pişirme şekli birbirinden bu kadar farklı iken, her mahsulle de farklı bir şarap uyum içinde olacaktır.
Geçen hafta yazmıştım. Küflü peynirler sadece kuvvetlendirilmiş şaraplarla uyar. Peynir tabaklarında dikkat…
Köpüklü şarabı ve beyaz şarabı buz kovasında buzla soğutamazsınız. Buz, su ve tuzu karıştırın, şişe 20 dakikada buz gibi olacaktır.
Beyaz şarap beyaz ve/ veya kırmızı üzümlerden, kırmızı şarap kırmızı üzümlerden yapılır.
12 haftada şarap eksperi olunmaz. Şarap öğrenilmez, yaşanır.
Kırmızı şaraplarda “bu şarapta kırmızı orman meyveleri aroması var” derseniz, hiçbir zaman yanılmazsınız.