scorecardresearch.com

Burger King'in hızlı balığı TAB Gıda

16/02/2012
TAB Gıda artık Burger King'in global politikalarına yön veriyor.
Burger King'in hızlı balığı TAB Gıda

“Erhan Kurdoğlu ile 2005’te tanıştım. O zaman Burger King’in Türkiye’de 100 restoranı vardı. Bu işin ne kadar büyüyebileceğini sordum. O da bana Türkiye’nin Burger King’in dünyadaki ikinci büyük pazarı olacağını söyledi. Güldüm… Ama haklı çıktı. Erhan gibi bir vizyoner ile bugüne kadar tanışmadım.”
Bu sözlerin sahibi Burger King EMEA Başkanı Jose Cil. Bünyesindeki 424 restoranı ile Burger King’in dünyadaki en büyük franchise’ı olan TAB Gıda’nın davetlisi olarak Miami’deydik. 

Brezilya ve Çin’e örnek
2011 yılında faaliyet gösterdiği pazarlar arasında en yüksek büyümeyi Türkiye’de yakalayan Burger King, TAB Gıda’nın yakaladığı Türkiye’de yakaladığı başarıyı, şirketin merkezinde gerçekleştirdiği toplantıyla duyurdu. Toplantıya Burger King CEO’su Bernardo Hees, Burger King EMEA Başkanı Jose Cil, TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Kurdoğlu, TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ile TAB Gıda Pazarlama Direktörü Ümit Zuvin de katıldı. CEO Hees, yaklaşık bir yıl önce görevi devraldığında ilk ziyaret etmek istediği ülkenin Türkiye olduğunu söylerken, “TAB Gıda’nın ne tür bir strateji izlediğini merak ettim. Erhan ve ekibine hayranım. Onun tarzını bütün dünyaya yaymaya çalışıyoruz. Brezilya ve Çin başta olmak üzere tüm dünyada TAB Gıda’nın kullandığı modelleri uygulayacağız” diye konuştu.
2011’in kendileri için çok başarılı geçtiğini söyleyen TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Kurdoğlu ise, bünyelerinde bulunan Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s markaları için 2012’de 90 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Kurdoğlu şöyle devam etti: “ İstihdam olarak bugün yaklaşık 9.200 kişiye iş olanağı sağlıyoruz. 2012 yılında bu sayıya 3.500 kişiyi daha ekleyeceğiz. Türkiye’deki master franchise’si olduğumuz 4 marka için yılda ortalama 120 restoran açarak, 2015 yılı sonunda 1.100 restorana ulaşmayı, 81 ilde olmayı ve 25.000 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Tüm bu hedefler için 2015 yılına kadar 250 milyon dolar yatırım planlıyoruz.”

424 şubeyle Dünyadaki en büyük franchise
Burger King’in dünya çapında 12.400 restoranı bulunuyor. Bunların yüzde 10 şirkete ait. Yüzde 90’ı ise franchise.
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde 2.700 restoranı bulunan Burger King, Türkiye’de ise 424 şubeyle faaliyet gösteriyor.
Bölgede restoran sayısı bakımından ilk 5 ülke, Almanya (700), İngiltere-İrlanda (500), İspanya (500), Türkiye (424) ve İsveç (80).
Türkiye restoranda dördüncü. Ancak TAB Gıda dünyanın en büyük franchise’ı. Bunun nedeni ise daha fazla restoran sayısına sahip ülkelerde franchise hakkına sahip birden çok şirket olması.

500’üncü restoran sinyali
Burger King EMEA Başkanı Jose Cil 2011’de Türkiye’de 80 restoran açtıklarının, 9 ayda hizmete sunulan 55 mağazanın ise kendileri için bir rekor olduğunun altını çizdi. Cil, “TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici’ye 400 restorana ulaştıklarında bir kutlama yapmalarını tavsiye ettim. Aldığım cevap şaşırtıcı ve ilerisi için ipucu veriyordu. Caner ‘400’ü değil 500’ncü restoranı açtığımızda kutlama yapalım’ dedi. Eminim kısa süre sonra kutlama yapacağız” diye konuştu.
Cil, TAB ile yeni ülkelere açılabileceklerini de belirterek, “Türkiye’de daha büyüyecek çok yer var. Biz şu an sadece yüzeyi tırmıklıyoruz. Bazı şirketler asıl ödülü görmediği için sonunda başarısızlığa uğruyor. Burada asıl ödül Türkiye. Fakat Erhan Bey ve ekibi bize şu bölgeye açılalım derse, onları reddetmek çok akıllıca olmaz” dedi.



Toplantıya (soldan sağa) Erhan Kurdoğlu, Bernardo Hees, Caner Dikici, Ümit Zuvin ve Jose Cil katıldı.

Erhan’ın resmini cüzdanıma koydum
Basın mensuplarına Miami’deki genel merkez binasını gezdiren Cil, binanın bir bölümünü, Burger King tarihinde en iyi satış rakamlarına imza atan franchiselara ayırdıklarını söyledi. ‘Hall of Fame’ (Şöhretler Geçidi) dedikleri koridora en iyi franchise’lerinin portrelerini astıklarını belirten Cil, beklediği soruyu gazetecilerden gelmeden cevapladı: “Şimdi siz bana Erhan Bey’in resmini neden yaptırmadığımızı soracaksınız. Biz bu uygulamayı 3 yıl önce bıraktık. Artık portre yaptırmıyoruz. Ama ben Erhan’ın resmini cüzdanımda taşıyorum...”

http://www.radikal.com.tr/107888810788883

YORUMLAR
(3 Yorum Yapıldı)
Tüm Yorumları Gör

Burger King - bebebiskuvi

Şu an malesef en kalitesiz restorantı durumundalar... Sokakta 1 liraya satılan lahmacun bile daha yenilebilir geliyor artık bana...

? - DevriM19171917

sendikal büyüme varmı sordun mu sayin yazar çalışanlar hangi koşullarda çalışıyor sordun mu 400 şube olmuş 1000 şube olmuş önemli dil çalışma koşulları nasıl bunu da bilsek ...

Kirli büyüme - ErA_Aydın

Sendikalaşma ve sosyal hakların olmadığı, işsizlikten çaresiz insanları üç kuruşa sabahtan akşama kadar çalıştırdığınız vahşice sömürdüğünüz, dayanamayıp itiraz edenleri de gözünün yaşına bakmadan işten attığınız ortamda büyürsünüz tabii. Böyle pazarda köfteci hüseyin de büyür. Marifet, çalışanve müşteri memnuniyetini birlikte becerip de büyüyebilmek. Becerin de görelim.