2015'in tatları

Evdeki nefis malzemeler; her daim ayaküstülükler, hızlı yemekler; oturup yemelikler; işte size rehber niteliğinde bir sıralama

Yıl sonuna yaklaşırken neler kaldı bu sene aklımda diye düşünür buldum kendimi, hoş hamileliğimden dolayı normalden daha az seyahat ettiğim bir sene olmuştu bu sene, olsun, ilk aklıma gelenleri şöyle bir sıralamak istedim… Sonuç; meraklısına bir rehber niteliği oluşturdu sanki...

Evdekiler;

Evimizde her gün yemek pişer, her hafta pazara gidilir, mahallemden alışveriş ettiğim esnafım da bellidir, bu liste dışarıdakilerin listesi, keza en iyi yemek evde pişen ve yenen yemektir çoğu zaman demeden de edemeyeceğim.

Evdeki nefis malzemelerden bazıları; Laleli’den gelen yeşil, buruk, ağız dolayan harika zeytinler, Kürşat’ın ilk hasat, soğuk sıkım filtresiz zeytinyağı, Şile Yeryüzü Pazarından yoğurt tereyağı, Temiz Peynirci’den eski kaşar, Taze Balık’tan lakerda, Cankurtaran Gıda’dan pastırma, Erzincan tulum peyniri, Üç Yıldız’dan tarçınlı akide şekeri, bergamotlu çevirme tatlısı, tahin helvası ve onsuz yapamadığım sakızlı lokum, Ala Dükkan’dan kuru baklagiller, kuru meyvalar, Petra’dan ve Kronotrop’tan çekirdek kahve, Timsahlı Mısır Çarşısı’ndan baharat, özellikle kimyon gibi gibi…

Gelelim İstanbul’a;

Her daim ayaküstülükler, hızlı yemekler; Nişantaşı Piknik Büfe’de çift kaşarlı domatesli tost, Damla Dondurma’da yazın sakızlı dondurma, kışın sahlep ve boza, Karadeniz Pide ve Döner’de Asım Ustamın ellerinden soğanlı eski usul ekmek arası döner, Tuana’dan acılı dedikleri cevizli, acılı nefis bir ezme, mercimek köftesi, Şahin’de tırnak pideli döner, Kral Kokoreç’te yarım ekmek arası kokoreç, Diyar’ın havuç dilimi baklavası ve cevizli burma kadayıfı, Sabıtaşı’ndan içli köfte,Galata Simitçi’sinde, simit, çatal, kandil simidi...

Oturup yemelikler;

Köşem Karadeniz’de kıymalı, Trabzon peynirli, kuşbaşılı pide, ayrı ayrı tabii, Pideban’da kıymalı pide, Jumbo Burger’de big cheeseburger, duble duble, bir de o hardalı yiyebilmek için patates kızartması. Çiya’da yaz kızartmasının domatesli sosu aklımı başımdan almıştı, Kilis kebabı, beyti kebap, lahmacun, Neolokal’de keşkek, humus, Gram’da da  humus, Lokanta Maya’da çıtır hamsi ve kendi yaptıkları pastırma, bir de ah o şekerpare, her gün menüye koysalar keşke. Hünkar’da kadınbudu köfte, tüm esnaf lokantalarında yedim, Hünkar’ınkisi hep ağır basıyor, Tarihi Nato Lokantası’nda kuzu haşlama, sulu köfte, pilav üstü döner, hamsili pilav, Nicole’de Kaan ve Aylin menüye ne koydularsa, tabakları yememek üzere, Adana Ocakbaşı’nda, Ayhan’ın ellerinden Adana kebap, oturacak yer yoksa bile dürüm yaptırılıp eve götürülecek cinsten, yoğurtlu sıcak patlıcan salatası. Şahin Lokantası’nda karnıyarık, arnavut ciğeri, Huzur Uygur Lokantası’nda havuç salatası ve el açması lağmenler, Kantin’de kağıtta kokoreç, Tatbak’ta çıtır lahmacun, Norm Coffee’de Gizem’in limonlu tartı, o yoksa başka hangi tatlıyı yaptıysa ama illa ki limonlu tart. Shang Palace’da Szechuan biberli tavuk, Mikla’da barbun, yani bir barbun böyle olmaz ki, ayıp, ahtapot, kuzu pirzola hepsi çok ayıp, zaten tüm menüyü kaç kere baştan sona sondan başa yedik, hala uslanmadık. Yeni Lokanta’da mantı ve tabii ki fasulye püresi üstündeki sucuk! Tarihi Karaköy Balıkçısı’nda Muhammer Usta’nın ızgarasında ne varsa, başta muhakkak karides şiş.

Düşelim yollara;

Narlıkuyu’da Kerim Restoran’da ızgara olta kalamarı, Mersin’de Göksel Tantuni’de tantuni, Adana’da Zidan’ın fırınının ekmekleri, Kebapçı Erdem’de ve Birbiçer’de Adana dürüm ve ciğer dürüm. Ankara Kumsal Lokantası’nda, lahana sarma, tereyağlı işkembe, hamsi kuşu, Özçelik Aspava’da, yani Hassas’ın yanında, sossuz soğanlı, bilen bilir, Vitamin’de sosisli. Urla’da Lezzet Kokoreç’de iri kıyım kokoreç, Ayvalık’ta Güler’de lor tatlısı, Alaçatı’da Asma Yaprağı’nda sinkonta, Isparta’da Ferah Kebap’ta kaburga, şiş köfte, kıymalı pide...

Sakız Adası’nda; Lithi’de Atherina, yani soğanla kızartılan papalina, neredeyse çiğ servis edilen üzerine zeytinyağı gezdirilmiş karides, Mesta’da domates mücver, Avgonima’da oğlak fırın, tüm lokantalarda sabah soyulup doğranmış, patates kızartması, tepeleme, olmazsa olmaz! Midilli Adası’nda; Kaldirimi Lokantası’nda şarapta pişmiş ahtapot, Roterdam’da Dudok’ta elmalı tart, Tai Wu’da kızarmış ördek, Londra’da Patty & Bun’da Ari Gold, St. John’da herşey ne kadar hayvansal yağ yiyebileceğinize bağlı, Barrafina’da chipirones, Koya’da udon ve tahtada ne varsa…

Bakalım 2016 neler sunacak, heyecanla beklemedeyim.

 

 

istanbulfood.com